En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Torsdagen den 2 maj 2024 - klockan 05:36
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Så ska Göteborg bli en handikappvänlig stad


Anneli Bokemyr 2001-10-19

Bild:Peter Svenson

Att se Göteborg från ett nytt perspektiv – ur de funktionshindrades – är vad den nya handikapplanen handlar om. Utgångspunkten är att handikapperspektivet ska genomsyra all verksamhet i samhället och bli lika självklart som miljötänkandet eller jämställdhetsarbetet.

–Ingen ska behöva bli utestängd från samhället på grund av att man har ett funktionshinder, säger Eva Olofsson, kommunalråd (v) och ansvarig för handikappplanen.
–Handikapplanen ska innehålla konkreta mål för att Göteborg ska bli en bättre stad att leva i, en stad som är tillgänglig för alla. För att åstadkomma det krävs ett förändrat synsätt, en synvända bland göteborgarna.
Synsättet ska gälla hela Göteborgssamhället, från arbetsliv, utbildning och stadsplanering till stöd och service, fritids- och kulturverksamheter.
–Handikapperspektivet berör självklart all kommunal verksamhet, både förvaltning och kommunala bolag. I framtiden ska man inte mötas av ”Funktionshinderfrågor, det är inte mitt bord”, säger Hans Wrenne, planeringsledare på Stadskansliet.

Många olika funktionshinder
Handikapplanen ska också ta hänsyn till de olika typer av funktionshinder som finns; nedsatt rörelseförmåga, syn eller hörsel, allergier, psykiska eller intellektuella funktionshinder.
Framför allt handlar det om att öka medvetenheten och kunskapen om hur det är att leva med funktionshinder.
–Att vi gör samhället mer tillgängligt berör alla göteborgare på ett positivt sätt. Någon gång under livet har de flesta av oss någon form av funktionshinder.
–Det kan handla om att vara småbarnsförälder med barnvagn på spårvagnen, men också om att bli äldre, menar Hans Wrenne.
Arbetet med att ta fram handikapplanen har precis påbörjats och kommunstyrelsen har utsett en politisk styrgrupp som ska leda arbetet. Men det är inte bara kommunen som står för planeringen, alla göteborgare har chans att delta i arbetet och bidra med egna åsikter och erfarenheter.

Öppna Forum
–Under hösten och våren inbjuder vi till stormöten, Öppna Forum, som alla är välkomna till. Varje möte inleds med inlägg från tre personer, en politiker, en person med eget funktionshinder och en med yrkeskunskap.
–Efter inledningen diskuterar deltagarna vidare i smågrupper. Allt som framförs samlar vi in som underlag till planen, berättar Barbro Mellgren, projektledare.
Utgångspunkten för handikapplanen är FN:s standardregler, ett program för att garantera människor med funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet.
Tanken är att samtliga standardregler ska upp till diskussion under mötena och utgöra grunden för mål och planer i Göteborg. Handikapplanen beräknas vara klar i april 2002 och om allt går enligt planerna ska den sättas i verket 2003.

Anneli Bokemyr
0733-823535
bokemyr@hotmail.com

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström