En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Torsdagen den 2 maj 2024 - klockan 05:47
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Har du en bra idé? Var med och tävla!


Anneli Bokemyr 2001-10-19

Har du gjort en insats som ökar tillgängligheten för funktionshindrade? Eller har du en bra idé om hur man skulle kunna göra?

Nu har du chansen att vara med och tävla om Göteborgs Tillgänglighetspris – en tävling som är öppen för alla göteborgare.
I år delar kommunen för första gången ut Göteborgs Tillgänglighetspris, ett initiativ som kommer från stadens handikappråd och som är nära relaterat till handikapplanen som just nu håller på att tas fram.
–Tillgänglighetspriset är ett sätt att lyfta fram frågan och visa goda exempel på hur man kan förbättra vardagen för funktionshindrade, säger kommunalrådet Eva Olofsson.
Att öka tillgängligheten handlar inte bara om att förbättra den yttre stadsmiljön; trottoarkanter, nivåskillnader och trappor.
Det gäller i lika hög grad att anpassa kommunikationer, bostäder, arbetsliv, information och medier så att alla människor kan ta del av det som finns i Göteborg.
Men också att kultur- och fritidsverksamheter ska bli tillgängliga för alla, som till exempel biografer, teatrar, museer och restauranger.
–I grunden handlar tillgänglighet om demokrati, delaktighet och möjlighet att styra över sitt eget liv, menar Eva Olofsson.

Tävlingen öppen för alla
Eftersom frågan berör hela samhället, har alla chans att delta i tävlingen; privatpersoner, näringsliv, föreningar, förvaltningar och organisationer. Vem som helst får med andra ord föreslå sig själv eller någon annan.
–Alla som gör eller har gjort något som ökar tillgängligheten för funktionshindrade kan vara med och tävla. Men det går också bra att lämna idéer eller förslag på hur man kan förbättra tillgängligheten i framtiden, säger Eva Olofsson.
Bidragen kommer att granskas av en jury som består av representanter från kommunstyrelsen, Göteborgs Handikappråd, Göteborgs universitet, Chalmers Tekniska Högskola och Svensk handel.
Det bästa förslaget belönas med 10 000 kronor och ett konstverk. Tillgänglighetspriset delas ut i december och fram till den 31 oktober har du tid på dig att lämna in ditt tävlingsbidrag.
Vill du vara med om tävla, skickar du bidraget (max fyra A4-sidor) till: Göteborgs Tillgänglighetspris, Stadskansliet, 404 82 Göteborg. Glöm inte att ange ditt namn, adress och telefonnummer.
Har du frågor om tävlingen, kontakta Lena Hasselgren, telefon 61 22 11. Du kan också läsa mer på hemsidan:
http://www.goteborg.se.

Anneli Bokemyr
0733-82 35 35,
bokemyr@hotmail.com


Delta i arbetet med Handikapplanen

På hemsidan http://www.goteborg.se handikapplan kan du läsa mer om handikapplanen och själv delta i debatten. Vill du göra ett inlägg per telefon, ring Handikappforum tfn 851900 (texttelefon 7954617).

Du är också välkommen att ringa kontaktpersonerna: Hans Wrenne, Stadskansliet, tfn 6110 95, Barbro Mellgren, GW-gruppen, tfn 100117 och Mats Larsson, informatör, tfn 851897.

Är du intresserad av fortlöpande information kan du beställa nyhetsbrev per fax, e-post eller talkassett. För beställning, ring 85 19 00 eller maila till mats.larsson@ueh.goteborg.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström