ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Söndagen den 31 maj 2020 - klockan 16:37
Förstasidan
Artiklar

   


Västerås orgeldagar

Fredag 26 april-söndag 28 april

 


2019-03-17

Anordnas i samarbete med Västerås konstmuseum, Västmanlands läns museum, Västerås stift och Svenska kyrkan i Arboga

Program enligt nedan, finns också här som pdf.


Den sista helgen i april har kommit att bli en samlingspunkt för orgelmusik i Västerås med omnejd. År 2009 återinvigdes den stora domkyrkoorgeln, och sedan dess har festivaler årligen ordnats kring instrumentens drottning, så nu är det dags för 10-årsjubileum!

Festivalen äger i år rum med flera samarbetspartners. Fredagen öppnar på Västerås konstmuseum där kreativt skapande för alla åldrar i samspel med orgeln och konserter med tavlor som tema utgör några av programpunkterna.

Den unga publiken får flera möjligheter att delta, både aktivt och som lyssnare. Utöver fredagens program på konstmuseet finns möjlighet att själv vara med och bygga orgel till familjekonserten ”Mr. Majeika and the Magic Organ”. Älskar du Harry Potter? Då kommer du att älska även denna musikillustrerade saga!

I centrum för dagarna står lördagens traditionella orgelmatiné i Västerås domkyrka där flera av festivalens organister medverkar, där uruppförs också beställningsverket Heaven and Earth komponerat för dubbelorgel av den engelska tonsättaren Judith Bingham. En totalakustisk upplevelse med hela domkyrkans orgelspektrum utlovas!

Årets bussresa tar oss från Västerås domkyrka, via Rytterne kyrka med sin senromantiska orgel trakterad av en av Sveriges främsta organister – professor Hans Fagius – vidare till den pittoreska medeltidsstaden Arboga. Där får du uppleva två konserter i stadens på kyrkor varvat med föredrag och middag på Stadskällaren. Bussen är åter i Västerås för kvällens kavalkad av konserter i domkyrkan – ”Musiknatt i katedralen”. Här bjuds konserter med både unga stjärnskott, improvisation till stumfilm och musikupplevelser i en katedral med upplyst av levande ljus.

Under söndagen blir det program i flera av Västerås kyrkor och hela festivalen avslutas på söndagens kväll med jubileumskonsert med professor Hans Fagius, som 2009 var en av organisterna som återinvigningsspelade domkyrkans stora orgel.

 

Fredag 26 april

Västerås konstmuseum

Västerås orgeldagar inleder färgstarkt i samarbete med Västerås konstmuseum. Temat för dagen är Tavlor på en utställning. Modest Musorgskijs berömda musik, från början skrivet som en pianosvit över tio tavlor, har fått ge klang och färg åt dagen. Dagen inbjuder både till orgelkonsert på Konstmuseet med också till möjlighet att själv måla och teckna.

 

Kl 10.00–11.30 Barnens konstfredag!
Välkomna till Konstlabbet. Här kan du skapa fritt tillsammans med ditt barn. Riktar sig främst till barn 2- 6 år. I Konstlabbet möter du muséets konstpedagoger.

Kl 11.30 Orgelkonsert

Professor Stefan Therstam improviserar över barnens konstverk som målats under förmiddagen.

Kl 14.00-16.00 Öppet Konstlabb för alla åldrar

Ta chansen att måla i muséets vackra lokaler. Måla med inspiration av levande orgelmusik!

Vid digitalorgeln sitter flera av festivalens medverkande organister.

Kväll på muséet

Välkomna till en orgelkväll på Karlsgatan 2 i samarbete med Västerås Konstmuseum och Västmanlands läns museum.

Kl 17.00 After work i Karlsgatan kafé – Konstmuseets eget café.

Kom och umgås efter jobbet i väntan på kvällens orgelkonsert.

Specialerbjudande från Karlsgatan kafé: räksmörgås med dryck. Fullständiga rättigheter finns.

Kl 18.00 KonstkonsertTavlor på en utställning

 

Stefan Therstam orgel

 

repertoar

Modest Musorgskij Tavlor på en utställning

 

Konsertlängd 40 minuter

 

Sommaren 1873 dog den unge arkitekten och konstnären Victor Hartmann, en av Musorgskijs närmaste vänner. Ett halvår senare ordnades en minnesutställning i S:t Petersburg över Hartmanns verk. Bland besökarna märktes Musorgskij. Hartmann kan inte betraktas som framstående, vare sig som arkitekt eller som konstnär, men han hade varit en charmig, livlig människa och framförallt delat Musorgskijs intensiva engagemang i det ryska folkets liv och kultur. Detta kan förklara varför ett antal obetydliga teckningar och målningar kunde inspirera Musorgskij till ett av hans bästa verk, som därtill intar en särställning i musiklitteraturen som programmusikalisk fullträff.

Vid kvällens konsert spelas verket i ett arrangemang för orgel – också en form av ”orkestrering”, eftersom orgeln är världens äldsta ”synth” – i praktiken en slags miniorkester.

Stefan Therstam studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Gotthard Arnér och Rune Engsö i orgel, samt Anders Bondeman i improvisation. 1988 vann han den internationella orgelimprovisationstävlingen i Haarlem. Stefan Therstam är professor och ämnesansvarig i orgel vid Kungliga Musikhögskolan. Sedan 1999 är han organist i Engelbrektskyrkan, Stockholm.

Stefan konserterar regelbundet inom och utom landet. Hans verksamhet inkluderar även internationella juryuppdrag och föreläsningar samt medverkan på inspelningar, i radio och TV.

 

Kl 18.45-20.00 After-concert på Karlsgatan Kafé och bar.

 

Bild: 20190426—28 Västerås orgeldagar: Västerås domkyrkoorgel (Rose Dietz)

Konstutställning

Orgelveckan på Gotland sommaren 2006 lämnade starka spår inom mig. Samtidigt hittade jag ett avdrag av en ritning på en Åkerman & Lund kyrkorgel. Denna ritning, utförd av C.J. Lund och överförd till en litografisten i slutet av 1890-talet fanns på en sten som vi övertog från ett tryckeri för många år sedan. Den hade alltså legat orörd i nästan 100 år. Som alltid, om det finns något intressant på en sten, gör vi några avdrag innan vi slipar den för att utföra egna bilder på den. Det var ett av dessa avdrag som jag fann i vårt arkiv.

Jag blev inspirerad att arbeta utifrån mina intryck av orgelveckan och ritningen. Den har resulterat i 20 litografier tryckta från sten. Visby domkyrkoförsamling visade intresse av mitt projekt och bilderna visades i domkyrkan sommaren 2007.

Orgeln är ett mycket fascinerande instrument. Med alla dess pipor och klangfärger är den oändlig. Av de senaste vintrarna med kolossala istappsformationer och deras klanger blev jag inspirerad till nya bilder. ”Vinterorgel” och ”Istappsorgel”

Bilderna är tryckta i en liten upplaga på 4-6 exemplar. De är tryckta på 300 gram Somerset Satin litografipapper 76 x 56 cm, monterade i passepartout 80 x 65 cm.

Utställningen är placerad i domkyrkans koromgång.

Rose Dietz

 

Lördag 27 april

Kl 10.15 Orgelkids

Västerås domkyrka

 

Orgelkids SE verkar för barn och ungas orgelintresse i Sverige. I centrum för vårt upplevelsebaserade pedagogiska program står den tvåstämmiga ombyggbara Do-orgeln med två oktavers tonomfång, som byggs ihop av barn på under en timma. I den här workshopen bygger vi en orgel från grunden och lär oss hur en orgel fungerar.

Lämpligt för barn från ca 7 år.

Ledare: Hanna Drakengren

Max antal deltagare: 25.

För att säkra din plats, anmäl dig till: vasteras.orgeldagar@svenskakyrkan.se

 

Kl 11.15 Konsertintroduktion

Västerås domkyrka – Apostlakapellet

 

Johannes Skoog introducerar konsertpubliken till dagens program. Medverkar gör även flera av festivalens organister. Möjlighet finns även att ställa frågor kring instrumentet och den repertoar som ska spelas.

 

Kl 11.30Världens största instrument – en introduktion för de yngre

Västerås domkyrka – samling i Mariakapellet

 

Stefan Therstam och Johan Hammarström guidar de unga lyssnarna in i världens största instruments universum. Hur många pipor finns det i stora domkyrkoorgeln? Hur lång är den längsta pipan? Var kommer all luft ifrån?

 

Kl 12.00 Orgelmatiné Heaven and Earth

Västerås domkyrka

 

Marina Väisä, Stephen Farr, Oscar Rutberg, Johannes Skoog, Stefan Therstam & Johan Hammarström spelar på domkyrkans båda orglar

Konserten visas på storbildsskärm

 

ur repertoaren

Judith Bingham Heaven and Earth för två orglar uruppförande

Henri Mulet Carillon-Sortie

Nikolay Rimsky-Korsakov De tre miraklerna ur operan Sagan om tsar Saltan

Stefan Therstam Improvisation

 

Konsertlängd 45 minuter

Fri entré • Insamling till domkyrkans musikverksamhet

 

Lördagens orgelmatinéserie är hjärtat i Västerås orgelliv. Varje helgfri lördag, året runt, ges konserter med en repertoarspännvid från 1500-talet fram till vår tids musik på någon av katedralens fina instrument. Redan på 1950-talet startade dåvarande domkyrkoorganisten Hugo Melin denna serie med orgelstunder som nu har blivit en kär tradition för många Västeråsare.

I dagens matiné deltar flera av festivalens organister. Både kororgeln och stora Åkerman & Lundorgeln kommer att klinga under konserten. De båda orglarna förenas i dagens uruppförande Heaven and Earth av den engelska tonsättaren Judith Bingham. En totalakustisk upplevelse med hela domkyrkans orgelspektrum utlovas!

 

Kl 13.00 Orgelresa

Följ med på en resa med konserter, föredrag, mat och kåserier med orgeln som tema.

Första anhalt på resan blir den unika senromantiska orgeln i Rytterne kyrka, varefter turen går vidare till Arboga där konserter ges i den gamla franciskanerklosterkyrkan Heliga Trefaldighets kyrka, med sina två fina instrument. Därefter blir det middag på Stadskällaren i Arboga och turen avslutas i S:t Nicolai kyrka med den fint restaurerade romantiska orgeln av E.A. Setterquist.

 

Anmälan till utflykten via Axelssons bussbolag:

http://butik.axbuss.se/

021-14 42 42

Deltagarkostnad 500 kr (inklusive resa, macka och kaffe/thé, middag på Stadskällaren i Arboga, samtliga konserter och föredrag)

Miniantal 40 deltagare. Sista anmälningsdag 15 april.

 

Kl 13.30 Tysk romantik med svensk touche

Rytterne kyrka

 

Professor Hans Fagius orgel

 

repertoar

Max Reger Toccata och fuga d-moll/D-dur op. 59 nr 5-6

Otto Olsson Sestetto ur Tre etyder op. 45 (1910)

Oskar Lindberg Sonat g-moll op. 23 (1924)

Marcia elegiaca – Adagio – Alla sarabanda – Finale. Allegro con brio

 

Konsertlängd 40 minuter

 

Rytterne kyrkas senromantiska orgel är ett för svenska förhållanden unikt instrument. Den är ett perfekt verktyg för Max Regers samlingar med mindre orgelstycken. Men även för Otto Olssons närmast naivt lyriska tonspråk liksom för Oskar Lindbergs yppigt nationalromantiska patos i den berömda orgelsonaten från 1924, ett av svensk orgelrepertoars mest personliga verk.

Hans Fagius är sedan många år en av Sveriges mest aktiva konsertorganister. Han är sedan 1989 professor vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och var dessförinnan under flera år lärare vid musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm. Han spelar regelbundet många konserter framförallt runt om i Europa, men han har också vid flera tillfällen framträtt i Nordamerika, Australien, Sydkorea och Japan. Hans Fagius har inte minst gjort sig känd som en flitig grammofonartist, framförallt genom en lång rad inspelningar.

 

Kl 14.00 Mr. Majeika and the Magic Organ

Tomaskyrkan

 

Maria Grönhaug orgel

Cicilia Sedvall berättare

 

repertoar

Bob Chilcott Mr. Majeika and the Magic Organ

 

Konsertlängd 40 minuter

 

Följ med till Mr Majeikas förtrollade värld! En berättelse om trollkarlar och häxor, kvastflygning och krokodiler, men framför allt om en magisk orgel. Karaktären Mr Majeika kommer från den succéartade barnboksserien av Humphrey Carpenter, som även skrev texten till det här verket.

Sagan berättas av Cicilia Sedvall som ackompanjeras av Maria Grönhaug på orgel.

 

Konsertlängd 20 minuter

 

Café Malin, domkyrkans café, har öppet fram till kl 23.00.

 

Musiknatt i katedralen

Kl 20.00Vindar från öst

Västerås domkyrka

 

Marina Väisä orgel

 

repertoar

Erkki Melartin Festive Prelude

Toivo Kuula Intermezzo op. 16 N2

Oskar Merikanto Passacaglia op. 80, Prayer & Postlude op. 88N2

Sergei Lyapunov Prelude – Pastorale op. 54

Pjotr Tjajkovskij Rörflöjternas dans ur baletten Nötknäpparen

Nikolay Rimsky-Korsakov De tre miraklerna ur operan Sagan om tsar Saltan

 

Konsertlängd 45 minuter

Fri entré • Insamling till domkyrkans musikverksamhet

 

Från våra grannländer i öst kommer musiken i kvällens första konsert i ”Musiknatt i katedralen”. Det blir en rad pärlor ur den finska orgellitteraturen som Erkki Melartins ståtliga Festpreludium och Oskar Merikantos storslagna Passacaglia. Ur den ryska orgellitteraturen, som fortfarande är relativt outforskad på våra breddgrader, hämtas Sergei Lyapunovs Prelude – Pastorale. Likaså blir det transkriptioner av balett- och operamusik, här i arrangemang av kvällens organist. Vid orgeln sitter Marina Väisä som till vardags är organist i den Lutherska-Ingermanländska huvudkyrkan i St Petersburg. Därutöver är hon även verksam som lärare vid konservatoriet i samma stad.

 

Kl 21.00The winner takes it all

Västerås domkyrka

 

Oscar Rutberg orgel

 

repertoar

Otto Olsson Preludium och fuga diss-moll op. 56

César Franck Grande Piéce Symphonique

 

Konsertlängd 45 minuter

Fri entré • Insamling till domkyrkans musikverksamhet

 

Dessa kompositörer är inte långt borta när man tänker på romantisk orgelrepertoar, och de här styckena är några av deras mest spelade och omtyckta verk. Båda styckena har en inneboende konflikt i sig, med teman som kontrasterar men också samspelar med varandra. Frågan är, vilket kommer vinna?

Oscar Rutberg är masterstudent i orgel på KMH. Han vann 2018 Svenska orgelsällskapets tävling för unga organister.

 

Kl 22.00Stumfilmsimprovisation A Charlie Chaplin Comedy Classic

Västerås domkyrka

 

Jonathan Hope orgel

 

Konsertlängd 45 minuter

Fri entré • Insamling till domkyrkans musikverksamhet

 

One A.M. är en unik Charlie Chaplin-stumfilm som skapades för Mutual Film 1916. Det är den första filmen han agerade i själv, förutom en kort scen i Albert Austin spelandes taxiförare. Filmen är väldigt underhållande, har blivit en komediklassiker, och berättar historien om en rik yngling som återvänder hem efter en natt av festande och kaoset som uppstår som ett resultat av detta. Kom och lyssna till Västerås domkyrkoorgel som du aldrig hört den tidigare!

Jonathan Hopes rykte som en av växer sig allt starkare som en av sin generations mest dynamiska organister både på hemmaplan såväl som utomlands. Han är utbildad vid George Abbot School i sin hemstad Guildford studerade han först för Stephen Lacey, John Belcher och David Sanger, därefter vid Royal Colleg of Music i London för Margaret Phillips och Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin.

Jonathan är biträdande domkyrkoorganist i Gloucesterkatedralen sedan mars 2014 där han är huvudorganist vid katedralens gudstjänster, ackompanjatör till Gloucester Choral Society, dirigent för Saint Cecilia Singers och ackompanjatör till Gloucesters Three Choirs Festival Chorus.

 

Kl 23.00Candlelight concert

Västerås domkyrka

 

Stephen Farr orgel

 

repertoar

Johann Sebastian Bach Fuga över tema av Corelli BWV 579

Nicolas de Grigny Tierce en taille ur Livre d’Orgue

Franz Liszt Evocation à la Chapelle Sixtine

Marcel Dupré ur Le Tombeau de Titelouze

Te splendour et virtus – Ave Maris Stella – Te lucis ante terminum

Judith Bingham Roman Conversions (2017)

San Clemente – Bernini’s Daphne and Apollo – The Sleeping Hermaphrodite – William Shelley, son of an English poet, is transformed into seeds and flowers – Porta Alchemica

 

Konsertlängd 45 minuter

Fri entré • Insamling till domkyrkans musikverksamhet

 

Judith Binghams spännande och färgsprakande orgelverk, komponerat för Stephen Farr 2017, ackompanjeras här av stycken som, likt Roman Conversions, alla har olika kulturella eller musikhistoriska kopplingar till Rom. Programmet innehåller också några av de finaste orgelverken från franska barocken, en källa till inspiration för både Judith Bingham och Johann Sebastian Bach.

Stephen Farr har turnerat genom hela Europa, Nord- och Sydamerika och Australien. Han har arbetat som organist i Christ Church, Oxford, Winchester och Guildford Cathedral före det att han helt hängav sig åt en frilanskarriär som solist och continuospelare. Han har spelat både flera av världens ledande ensembler och framträtt i bl a Berlin Philharmonie, Royal Festival Hall och Royal Albert Hall.

 

Lördagen: Kolla texten under The winner takes it all. Obegripliga syftningar och svårtolkad text. Jag har inte ändrat något, men texten måste ändras. Annars OK//Carin

 

Söndag 28 april

Andra söndagen i påsktiden

Kl 11.00 Musikmässa

Västerås domkyrka

 

Västerås domkyrkas motettkör

Johannes Skoog orgel

Stephan Farr orgel

Johan Hammarström dirigent

 

ur repertoaren

Yves Castagnet Messe ”Salve Regina”

 

Gudstjänstlängd 1 h 15 minuter

Fri entré • Insamling till domkyrkans musikverksamhet

 

Katedralen Notre-Dame i Paris har stått som inspiration till många konstnärliga mästerverk i alla olika former av uttryck. Den omfångsrika Messe ”Salve Regina” för kör och två orglar är komponerad av en av katedralens egna musiker, organisten Yves Castagnet. Traditionen att komponera mässmusik för två instrument och kör är ingen nyhet i den franska eran, där både namnkunniga tonsättare som Louis Vierne och Charles-Marie Widor bidragit med betydande verk för samma besättning.

Titeln till mässan kommer från den magnifika gregorianska antifonen Salve Regina, förmodligen tillkommen någon gång på 1000-talet, och som sedan dess inspirerat musiker och tonsättare i över ett millenium. Mässans musik är därför huvudsakligen komponerad över citat från den gregorianska melodin. Utöver denna antifon skriver tonsättaren själv att han primärt inspirerats av katedralen Notre-Dame, med dess akustiska egenskaper, rikedomen i de två orglarna och inte minst atmosfären i den unika platsen som är så älskad av både musiker och många kristna.

 

Kl 11.00 Mässa

Tomaskyrkan

 

Västerås pastorats orgelelever

Maria Grönhaug orgel

 

Gudstjänstlängd 1 h 15 minuter

Fri entré • Kollekt

 

Kl 14.00 1700-talets musik i Sverige och Europa

Ängsö kyrka

 

Hanna Drakengren orgel

 

ur repertoaren

Dietrich Buxtehude Praeludium in G

Georg Böhm Freu dich sehr, o meine Seele

Georg Friedrich Kauffman Ein feste Burg ist unser Gott

Johann Sebastian Bach ur Clavierübung 3

 

Konsertlängd 45 minuter

 

Hanna Drakengren är master i orgel, utbildad på Göteborgs universitet med Hans Davidsson som huvudlärare, men har också studerat för bl a Jaques van Oortmessen, Mikael Wahlin, Joel Speerstra och Pamela Ruiter-Feenstra. Hennes specialområde är koralens utveckling i den lutherska kyrkan, med särskilt fokus på 1600- och 1700-talets tyska och svenska förhållanden.

I den här konserten får vi höra musik av bl a Georg Böhm, Gustav Düben, Dietrich Buxtehude och Georg Kauffman. Vi kommer också att få prova att sjunga som man gjorde på 1700-talet i Sverige.

 

Kl 16.00 Färgstarkt

Tortuna kyrka

 

Maria Säfsten orgel

Stefan Säfsten synt

 

ur repertoaren

J. S. Bach Toccata C-dur BWV 564

Ludwig van Beethoven ur Fünf stücke für Flötenuhr

Anders Bond Preludium och fughetta

Jean Langlais och Naji Hakim ur Expressions for Organ

Andreas Willscher ur Insektarium für Orgel

Stefan Säfsten Spectra (för orgel och synt) uruppförande

 

Konsertlängd 45 minuter

 

Tortuna kyrka byggdes ursprungligen på 1200-talet. I kyrkorummet finns två stjärnvalv från 1400-talet som är målade på 1500-talet med några av Västerås stifts bäst bevarade kalkmålningar av den sk Tortunamästaren. Under dessa rikt målade valv klingar den enmanualiga orgeln med blott en 16’-stämma i pedalen byggd av Gustaf Andersson 1854 senare omdisponerad av Magnussons orgelbyggeri 1957 och återställd av Åkerman & Lund 2014.

Programmet är till största delen baserat på musik för just enmanualig orgel. Beethovens stycke är dock skrivet för ett mekaniskt ur men presenterar de fina stämmorna i orgeln. Naji Hakim, tidigare organist i S:te Trinité och efterträdare till Messiaen, var elev till Jean Langlais, organist i Sainte-Clotilde, Paris. Deras Expressions for Organ är skrivet för enmanualig orgel. Andreas Willschers Insektarium är skrivet med humor och värme med olika insekter som inspiration. Här möter vi en och annan sandloppa, skalbagge och även en fluga.

1800-talsorgeln möter den moderna synthen i ett uruppförande av Stefan Säfstens Spectra som bjuder till ett rikt spektra av klangfärger under valven. Dåtid möter nutid.

 

Maria Säfsten är organist i Västerås pastorat och utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm med en master i kyrkomusik samt gick även solistutbildningen i orgel och orgelimprovisation vid samma skola. Maria har tidigare varit organist i bl a Eskilstuna församling och finns representerad på bl a solo-CD:n Te Deum. Maria har studerat för bl a Naji Hakim och Margaret Phillips.

Stefan Säfsten är frilansande musiker, tonsättare och dirigent sedan 2018. 2010-2018 chef för musikenheten i Eskilstuna församling. Hans musikskapande är ofta genre-överskridande verk. Till största delen verk för kör och orkester 2014 uruppfördes Vinterorgel, ett verk i 10 satser för orgel inspirerade av Erik Axel Karlfeldts dikt. Drygt 100 verk i STIM:s förteckning. Flera verk finns också på CD.

 

Kl 18.00 Jubileumskonsert

Västerås domkyrka

 

Professor Hans Fagius spelar på stora Åkerman & Lundorgeln

 

repertoar

Wolfgang Amadeus Mozart Ein Orgelstück für eine Uhr (Fantasi f-moll) KV 608 (1791)

Johann Sebastian Bach An Wasserflüssen Babylon, a pedale doppio e c.f. in soprano BWV 653b

Robert Schumann ur Sechs Fugen über B A C H op. 60 (1845)

Nr. 2: Lebhaft – Nr. 3: Mit sanften Stimmen – Nr. 5: Lebhaft – Nr 6: Mässig, nach und nach schneller

Louis Vierne ur Pièces de Fantaisie (1926-27)

Aubade op. 55 nr. 1 – Naïades op. 55 nr. 4

Maurice Duruflé Suite op. 5 (1932)

Prélude – Sicilienne – Toccata

 

Konsertlängd 1 h

Fri entré • Insamling till domkyrkans musikverksamhet

 

Mozart skrev sin Fantasi f-moll för ett mekaniskt självspelande instrument. Tillrättalagt för vanlig orgel hör den numera till orgelrepertoarens standardverk. Schumann var själv mycket stolt över sina fugor över tonerna B A C H och menade att de skulle höra till de verk som skulle leva vidare efter hans död. Maurice Duruflé, elev till Notre Dame-organisten Louis Vierne, kallas ibland den siste impressionisten. Hans färgstarka och virtuosa Suite op. 5 räknas som ett av 1900-talets främsta orgelverk.

Hans Fagius är sedan många år en av Sveriges mest aktiva konsertorganister. Han är sedan 1989 professor vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och var dessförinnan under flera år lärare vid musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm. Han spelar regelbundet många konserter framförallt runt om i Europa, men han har också vid flera tillfällen framträtt i Nordamerika, Australien, Sydkorea och Japan. Hans Fagius har inte minst gjort sig känd som en flitig grammofonartist, framförallt genom en lång rad inspelningar.


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus