ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 13:36
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Orgelljud från Tornedalen


Anders Gustavsson 2006-05-30

En nöjd ljudteknikstuderande
En nöjd ljudteknikstuderande

Bengt Gustavsson, som är medlem i Svenska Orgelsällskapet, studerar ljudteknik på Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda. I utbildningen ingår att göra ljudupptagningar på diverse platser. Planerat var att göra en inspelning av orgeln i Övertorneå.




Bengt berättar vidare:


- Tyvärr blev det inget av med inspelningen i Övertorneå. Organisten drabbades av ryggskott. Sån otur!

- Vi spelade in piano och sång i Kalix kyrka istället. Lite tråkigt för jag såg verkligen fram emot att få komma till kyrkan i Övertorneå. Får väl åka dit på egen hand och kolla.

-I går fick vi under vår lektion med gästläraren Lasse Hallberg från Piteå se en film om orgeln i Övertorneå och dess grannförsamling, som en slags kompensation för att vi inte fick spela in den.

-Som Ni säkert redan vet kommer orgeln från Tyska Kyrkan i Stockholm. En avskedad kyrkoherde från Övertorneå köpte orgeln för 250 riksdaler banco och fick den fraktad hit upp. 1779 tror jag det var. Hela orgelverket fick inte plats i den lilla träkyrkan. Rückpositivet hamnade i en grannförsamling. Det används fortfarande. Orgeln hade stått i Tyska kyrkan i 200 år när den plockades ner och såldes.

-Man har byggt en kopia av hela orgeln, en mycket fin orgel som finns i Norrfjärden i Piteå. Filmen vi såg var en slags dokumentation av hela bygget. Fruktansvärt intressant. Professor Harald Vogel var med under bygget.

-Projektet verkar på ett sätt ha varit likt det i Örgryte; kombinationen av nordtysk och svensk orgelkonst. Väderlådorna är byggd av gammal ek från Visingsö. Fasad m.m. är av furu från Norrland. Det var ett krav under upphandlingen. Väldigt bra för Grönlund.


Bengt vill fortsätta på ljudteknikens bana. Därför hoppas han på att få möjlighet att studera vidare på Musikhögskolan i Piteå. Och i så fall ser det lovande ut för framtida orgelinspelningar:

-Nåt som verkar vara bra med Musikhögskolan i Piteå är att de gillar orgelnerdar, och att det inte finns gott om såna bland de som söker. Jag är ju en sån. Har hört att det är mycket meriterande. Både min lärare Rickard och en annan snubbe som gått där har sagt det. Såg en fin orgel där när jag var där och skrev prov. Om jag kommer in där ska jag verkligen spela in orgel i mängd!

Mer om orgeln i Övertorneå

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus