En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Torsdagen den 2 maj 2024 - klockan 08:54
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Magnifique! Inte ett dammkorn så långt ögat når...


Louise Brodin 2001-10-19

Gun och Gunnel ansvarar sedan 1990 för städningen på Naturhistoriska museet.
Bild:Peter Svenson
Gun och Gunnel ansvarar sedan 1990 för städningen på Naturhistoriska museet.

– Gun och Gunnel fick lära sig att städa på franska Häromveckan gjorde Gun Rosberg och Gunnel Sahlin ett avbrott från städjobbet på Naturhistoriska museet i Göteborg. De åkte till Paris, för att se hur de städar museum där. –Allting glänste! Inte ett dammkorn tillåts, berättar de imponerat.

Vad finns det för samband mellan en vetenskaplig akademi och en skurtrasa? Svaret är ett resestipendium till Gunnel Sahlin och Gun Rosberg.
Sedan 1990 ansvarar de för städningen på Naturhistoriska museet och det gäller såväl utställningar, toaletter och personalutrymmen som de utställda djurens päls och tassar samt även samlingarna i magasinen.
Gun och Gunnel fick två av de tjugotvå resestipendier som KVVS (Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets- Samhället
i Göteborg) delade ut i våras till personalen på Göteborgs olika museer och Botaniska trädgården.

KVVS vidgar vyer
KVVS ville skapa en möjlighet för olika yrkeskategorier att få komma ut och se sig om, få nya intryck och vidga sina vyer.
En vecka i september reste Gun och Gunnel för att studera städningen på Naturhistoriska museet i Paris.
–Det var verkligen inspirerande. Ett lyft i vardagen, säger de.
Naturhistoriska museet i Paris är ett statligt museum med drygt en halv miljon besökare om året. Efter att ha varit stängt i trettio år (!) nyöppnades museet 1994. Museet omfattar 6000 kvm och har mer än 200 miljoner föremål. Utställningarna är ordnade i fyra våningar i loftgångar runt ett jättelikt galleri – stort som en fotbollsplan.
På en ramp tvärs över bottenvåningen traskar däggdjur av alla arter och från världens alla hörn som i en karavan på väg till Noaks ark. Det är en överväldigande syn.
Första dagen ägnade Gun och Gunnel till att gå runt och bekanta sig med museet.
–Dag två fick vi komma tidigt på morgonen då städningen var i full gång och träffa städansvariga, som vi kunde fråga ut.
–Det var otroligt välstädat. Inte ett dammkorn, inte en fläck på en glasruta, allting glänste, inte minst golven.

Specialiserade städare
Städningen är inhyrd från en specialiserad städfirma. Tretton personer under sträng ledning städar museet varje morgon. Dessutom finns en person på plats hela dagen och ser till att varje sandkorn, som kommer in med besökarna, försvinner.
Toaletterna städas en gång i timmen. Alla fönster och monterglas poleras en gång i veckan. Allting som är placerat högre än tre meter rengörs med tryckluft av bergsklättrare tre gånger om året.
Vid de utställda djuren fanns monitorer där man på video kan se djuren i sin naturliga miljö. Barnen får röra vid och klappa de uppstoppade djuren. Allting som skadas eller går sönder rättas till och lagas omgående.
–Men de har samma moppar som vi, inskjuter Gunnel, som också gladde sig åt att golven var fria:
–Toalettstolarna hängde fritt från golvet och alla rör var infogade bakom väggen. Runda hörn överallt och lätt att komma åt. Det märktes tydligt att städningen funnits med från grunden i planeringen av det nya museet.
I Paris har varje städare sin bestämda uppgift.
–Här hemma jobbar vi i team och bestämmer själva över vårt arbete. Vi arbetar självständigt och har stort ansvar vilket väckte respekt hos fransmännen.
–Vårt resestipendium väckte förundran, det märktes att personalen på museet var informerad om att vi skulle komma och museichefen själv tog sig tid att hälsa på oss.
Oanmälda besökte Gun och Gunnel också ett mindre museum, som var privat. Där var ganska slitet och städningen på en helt annan nivå.
–Efter en sådan här upplevelse kan man se på sitt arbete med nya ögon. Vi kan dra nytta av det vi såg och lärde oss. I fortsättningen kan vi tex bidra till utställningsarbetet på ett nytt sätt.

Louise Brodin
0705-601455
louise.brodin@gotbot.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström