Onsdagen den 17 juli 2024 - klockan 01:32
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »


Gör gott! - S:t Görans budskap till scouterna


Ingela Eriksson 2010-05-07

Scouterna och Håkan Ahlström går bakom fanorna.
Scouterna och Håkan Ahlström går bakom fanorna.

Den 23 april firar scouter världen över Sankt Georgsdagen. I Väring samlades scouter från Väring och Tidan den 21 april för att uppmärksamma dagen och budskapet som legenden påvisar. "Gör gott! Utan att kräva eller förvänta dig en gentjänst." Scouterna fick också olika typer av märken, en ny ledare utnämndes och flera fick förtjänsttecken. Dagens högtidstalare och märkesutdelare var Håkan Ahlström från Skövde. I samband med högtiden samlades pengar in till scouters hjälparbete i Haiti.

Scouterna samlades och tågade bakom fanor till kyrkan där Bengt A Gustavsson hälsade välkommen. Därefter introducerade Ingela Eriksson Håkan Ahlström för scouterna. Han började en gång som vargunge och uttryckte att han som många andra känner att "en gång scout, alltid scout" också gällde för honom. Tidiga minnen som han upplevde som viktiga var att i scouterna fick unga vara med och ta beslut om viktiga saker. Även om scouterna i Sverige funnits i 100 år visste han att verksamheten ständigt förnyades, även om samma grundvärderingar fanns kvar. Han berättade också om kommande läger kring Harry Potter som han önskade att scouterna skulle kunna delta i. Att 30 000 scouter från hela världen skulle komma till Sverige nästa år visste han också. Då är det världsjamboree i Sverige och flera från Väring är redan engagerade i planeringen.

Märken till Spårarscouter: Oscar Arvidsson, Cecilia Wadman, Elias Birgersson och Rasmus Vallentin. Upptäckarscouter: Erika Hidemyr, Matilda Andersson, Linnea Eriksson, Ronja Karlsson, Therese Billing, Kasper Ehlin, Aili Räisänen, Stina Fransson, Katrine Koit, Johanna Andersson. Amelia Valkvist och Ellen Bergman. Äventyrare: Matilda Lindsten, Johanna Andersson, Marcus Arvidsson och Mikael Wadman. Utmanarscout: Helena Kroon. Ledare från Tidan: Daniel Ellegaard.

Förtjänstmärke i silver - för minst tio års scoutledarskap: Britt Andersson. Förtjänstmärke i guld - för minst femton års scoutledarskap: Klas Arvidsson och Lotta A Jonsson.

Värings kårordförande tackade Håkan med den nya "Ledarboken - gör dig redo". Den presenterar det gemensamma, heltäckande och moderna scoutprogram som nu omfattar alla scouter i Sverige. Det visar att scouterna förnyar sig för att motsvara det som unga av idag behöver och uppskattar som ett led i personlig utveckling och ledarskap. Ingela hälsade också från väringsscouten Johanna Pettersson i Timoteij som inte kunde närvara då hon hade ett annat engagemang.

Bengt A Gustavsson talade om Jeremia, en ung man som åtog sig ett viktigt uppdrag för att försöka skapa en bättre värld. Jonas Eriksson spelade till de olika sångerna. Efter högtiden bjöd föräldraföreningen på saft och kaffe i församlingshemmet. Kollekten till Haiti uppgick till 495 kr. Frivilliga gåvor till Haiti i samband med kaffet inbringade ytterligare 310 kr.

Tipsa en vn Skriv ut



Väringsbygden på nätet
Ansvarig utgivare:   Ingela Eriksson
Webmaster:   Ingela Eriksson
Redaktion:   Lisa, Emil, Berit