Måndagen den 27 september 2021 - klockan 02:11
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Hundraårig Luciatradition i Väring lever vidare


Ingela Eriksson 2009-12-13

Lucia Sanna Käll och hennes tärnor lyste upp mörkret i Väring på Luciadagen.
Lucia Sanna Käll och hennes tärnor lyste upp mörkret i Väring på Luciadagen.

Efter att nykterhetslogen Vintersol i Väring skött traktens Lucia-tradition är det dags för Värings GoIF att ta över.

Idrottsföreningen övertog i fjol ordenshuset i Väring och idag heter det istället GIF-stugan Vintersol. Där bjöd femton flickor den 13 december på ett vackert Lucia-spel med sång och versläsning och lokalen var fullsatt.

Bengt Lindberg hälsade välkommen och överlämnade en blomma till Birgit Johansson, som varit Lucia-ansvarig i många decennier. De berättade också om den långvariga traditionen som nu ser ut att få leva vidare i Värings GoIF:s regi.

Lucia Sanna Käll och fjorton tärnor tågade in på scenen och framförde ett stämningsfullt och varierat program. De flesta medverkande, sånger och verser är de som var med också 2007 och som har flera år bakom sig i Luciaspelet. Elisabet Nyström spelade till och det gör hon med bravur. Hon är fjärde-femte musikern i denna hundraåriga tradition och alla har haft långa åtaganden.

De tre som nu tagit fatt i traditionen efter ett års uppehåll är alla före detta Lucior i Väring. De heter Anna-Maria Kaminsky, Anna Ekstrand och Ulrika Forsell. Med egen Lucia-bakgrund, vilja att föra sedvänjan vidare, medlemskap i VGoIF och med barn i tablån kändes det bra att kunna axla Birgits mantel. De tog också hjälp av sina familjer och vänner för att ordna med fika och lotterier. Intäkterna ska gå till att göra lokalen mer lämplig för att hyra ut till allmänheten.

Efter framförandet bjöd tärnor och Lucia på kaffe och sedan följde dragning i de många lotterier som sålts under kvällen. I publiken sågs många f d Lucior och stora delar var samma besökare som även tidigare år firat Luciadagen i Väring. De var mycket nöjda med att få fortsätta med detta.


Bengt Lindberg från Värings GoIF överlämnade en blomma till Birgit Johansson. Hon har varit med och arrangerat eller deltagit i Luciatablån i Väring sedan 1920-talet.
Bengt Lindberg från Värings GoIF överlämnade en blomma till Birgit Johansson. Hon har varit med och arrangerat eller deltagit i Luciatablån i Väring sedan 1920-talet.


Tipsa en vän     Skriv utVäringsbygden på nätet
Ansvarig utgivare:   Ingela Eriksson
Webmaster:   Ingela Eriksson