Söndagen den 31 maj 2020 - klockan 16:18
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Snövit, sång och sagor på Värings julmarknad


Ingela Eriksson 2017-12-10

Upptäckarscouterna och medhjälpare stod för Snövitprogrammet.
Upptäckarscouterna och medhjälpare stod för Snövitprogrammet.

Klass fyra sjöng och spelade.
Klass fyra sjöng och spelade.

Kärvar och godis hos scouterna.
Kärvar och godis hos scouterna.

Julmysigt utomhus.
Julmysigt utomhus.

Varmt och gott med fika inomhus efter promenaden.
Varmt och gott med fika inomhus efter promenaden.

Javisst, årets väringabo blev... Jan-Erik Ullström!
Javisst, årets väringabo blev... Jan-Erik Ullström!

I Väring var det fin julstämning när Snövit Moa Pauli Wall och hennes följe gick upp på scenen och framförde sitt sångspel. Sedan följde tomtenissar från klass fyra, med sång och dragspel. Det var trångt och mysigt både ute och inne. Årets väringabo 2017 blev…

I museet fanns nya minnen att ta del av när Hembygdsföreningen ordnat om i lokalerna. Utmed bygatan letade besökarna efter bokstäver som bildade ett ord som kunde ge fina vinster. På marknadstorget fanns föreningar, UF-företag och andra företag. Jultemat  fanns med och några fanns säkert en lämplig julklapp. Korv, glögg och chokladjul ordnade Värings GoIF och scouterna sålde kärvar och godis. Klass fyra sålde mycket inför sin stundande klassresa.

Inomhus bjöd scouterna på fika och försäljning och där fanns också skinn- och ullprodukter liksom blommor och dekorationer. Men vart tog sagorna vägen? Jo, det visade sig att författaren som satt och signerade sina böcker Frid & Fröjd, Skrot & Korn, BLÖH och den senaste Sagor utan slut fick ta en paus och gå ut en sväng till scenen I år var det nämligen han som blivit utsedd till Årets väringabo. Visserligen skildrar han ibland grannsocknen Byatorp men väringsborna känner igen sig och den som är född i Locketorp och gått i Värings skola har ju fått en god start i det fantasirika livet, som en författare bör ha.

Hänger du med nu? Liksom i hans nya sagobok, där alla sagor saknar skrivet slut, får läsaren själv fylla i vad som händer näst. Förhoppningsvis ger det många goda stunder för högläsning där barn, tillsammans med vuxen, får ta en egen fantasitur till slutet. Detta slut blir helt sant och sakligt. Årets väringabo 2017 blev Jan-Erik Ullström, med motivering:

Du har gamla rötter i och är uppväxt i Locketorp. Skolgången var i Väring och Stöpen. Med din egen fantasi och språkglädje har du skapat en lokal värld med ord. Den är kärleksfull, originell, humoristisk och visar stor respekt för olikheter samt berättar om bygden och dess invånare. Vi väntar på mer!

Samordnare för julmarknaden och prisutdelare var Värings intresseförening.

Tipsa en vän     Skriv utVäringsbygden på nätet
Ansvarig utgivare:   Ingela Eriksson
Webmaster:   Ingela Eriksson