Onsdagen den 17 juli 2024 - klockan 12:14
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »


Vakälla - natur-, miljö- och kulturdagar 2017


Ingela Eriksson 2017-06-08

Kjell Skogsberg i full färd med att tända kolmilan år 2017.
Bild:Gunilla Nilsson
Kjell Skogsberg i full färd med att tända kolmilan år 2017.

Emma och Engelbrekt prövar vattenhjulet som demonstrerades för alla klasser som gick lilla slingan. Det fungerade bra och blev mycket uppskattat. Längre fram på spåret stannade de till för att titta på Hembygdsföreningens vattenhjul som står i bäcken. Tyvärr saknades det tillräckligt med vatten för att det hjulet skulle kunna drivas runt.
Bild:Gunilla Nilsson
Emma och Engelbrekt prövar vattenhjulet som demonstrerades för alla klasser som gick lilla slingan. Det fungerade bra och blev mycket uppskattat. Längre fram på spåret stannade de till för att titta på Hembygdsföreningens vattenhjul som står i bäcken. Tyvärr saknades det tillräckligt med vatten för att det hjulet skulle kunna drivas runt.

Drygt ettusen personer har haft härliga dagar uppe vid Vakällan i Dagstorp. Det är Wäring-Locketorps hembygdsförening som inbjudit till dessa dagar. Innan hade föreningens medlemmar jobbat hårt för att ställa allt i ordning. Planering har skett sedan hösten 2016 och många är de träffar som varit inför starten av natur- kultur- och miljödagarna.

Då kolmilan var klar att tändas kom Kjell Skogsberg för att elda och på så sätt få igång milan. Han lyckades även i år och därefter var han redo att inviga årets mila som fick namnet Inga-Maj. En hel del medlemmar och andra intresserade var på plats och fick lära sig hur det går till att bygga och sköta en kolmila. På toppen av milan ses Kjell Skogsberg och framför milan finns bilder som visar hur det går till. När milan nu var igång skall hon skötas dygnet runt i ca 10 dygn. Vid denna mila är det 2 personer per pass, kl 08.00-20.00 respektive 20.00-08.00. Det är viktigt att hon hålls under uppsikt så hon inte slocknar eller "skjuter". Hon behöver också "klappas", ges luft eller få mindre luft. En hel vetenskap för att få fram en fin grillkol. Denna afton serverades varm korv med bröd samt dryck.
Skövde kommuns skolor, Förskoleklass  till och med åk 6, inbjöds i november till en dags upplevelse i naturen under maj månad. De fick välja onsdag eller torsdag och i år blev det fulltecknat. Härliga dagar fick de ca 800 eleverna samt de ca 90 vuxna som var med de olika klasserna. De fick vara med om att gå någon av slingorna som hade 3 - 4 stationer där de fick uppleva och lära något. De inbjuds till Naturdagar vid Vakällan och har en underrubrik som i år var Energi. Jägarförbundet, Värings scoutkår och Skövde kommun står för programpunkterna utmed spåret. Hembygdsföreningen hjälpte de yngre barnen att sätta segel på en barkbåt. Tyvärr var det ont om vatten i bäcken. På torget kunde eleverna se och lära samt ibland få provsmaka hos Hembygdsföreningen/kolbullar, Skövde biodlarförening/honung, LRF/en bra frukost. Vuxenskolan pratade om vad vi äter, Röda korset visade och informerade kring hur man gör första hjälpen och Sune från Billingens brevduvor visade och berättade om brevduvor. På torsdag var det bra väder för ett duvsläpp så då släppte Sune ett antal duvor och det var spännande att se hur de kom iväg. Föreningens stuga Solvistet kunde besökas och i och utanför stugan visades många olika ting som användes utan hjälp av elektricitet utan kunde användas med hjälp av mänsklig energi, t ex mangel, visp och tvättmaskin. Alla barn kunde ta en traktortur sittandes på halmbalar i en balvagn. De kunde också hoppa i halm. Härligt uppskattade dagar med fint väder detta år. Intressant var det också att få titta på, prata med samt mata höns och får som fanns på plats. Inom glas och ram fanns det bin att studera.
Onsdag eftermiddag besöktes kolmilan av ca 50 personer, från Sverige och Syrien, som på olika sätt har kontakt med Svenska kyrkan eller Frälsningsarmén. Det var män och kvinnor, i olika åldrar. De bodde nu i Skövde med omnejd och studerade  genom Sfi eller Hermods. De uppskattade besöket och fick en inblick i det vi visat våra elever under dessa dagar.
Onsdag kväll var allmänheten inbjuden till att besöka de olika aktiviteterna samt gå en tipspromenad, äta kolbullar eller dricka kaffe med dopp. Lotter sålde Intresseföreningen, Åk 4 sålde bröd.  Fina fårskinn och rökta charkvaror fanns att köpa. Systrarna Elsie, Siv och Doris Prytz samt Stig och Hasse bjöd på fin musik och många fina låtar. Härlig stämning ute i den fina naturen och med många åhörare.

Tipsa en vn Skriv ut



Väringsbygden på nätet
Ansvarig utgivare:   Ingela Eriksson
Webmaster:   Ingela Eriksson
Redaktion:   Lisa, Emil, Berit