Måndagen den 28 april 2025 - klockan 04:04
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »


Välja fiber - att tänka dagens behov eller framtidens?


Ingela Eriksson 2014-02-14


Läste du i tidningen Land om Grötlingbo fiber? De nämner gemenskap, landsbygdsutveckling, mer samarbete och att vanliga teleledningar tas bort. När man tar beslut om att välja fibernät eller nöja sig med vanlig telefoni eller mobil lösning är det viktigt att tänka framåt. Vad händer om två, fem eller tio år?

Skanova, som driver det vanliga telenätet i vår bygd, har redan börjat dra ned på underhållet och flera delar nedmonteras. Detta kommer att öka de närmaste åren. I Grötlingbo försvinner det 2014 och det sker i område efter område. Då försvinner också internet via ADSL. Vi står inför ett teknikskifte och det som sker får vi anpassa oss till eller stå ut med.

De som idag väljer att gå med i fibersamarbete ser om sitt hus och gör en investering i samband med att det finns bidrag att få. Halva kostnaden för grävning, slang och viss teknisk utrustning betalas av EU/Sverige/Länsstyrelsen för att möjliggöra bra kommunikationer på landsbygden. Stat och kommun vet vad som står framför oss i teknisk utveckling och ger stöd nu. Den som väntar med att ansluta sig får sedan ta hela kostnaden själv - grävning, slang, arbete, inmätning... plus givetvis den insats och anslutningsavgift som de som ansluter sig med bidragshjälp idag betalar.

Varför väntar man? Man spar pengar, har inte pengar, räcker med mobilt nät, har ingen dator, ringer med vanliga telefonen, vill inte... Det finns många skäl och de skall givetvis respekteras, men tyvärr är flera av dem kortsiktiga. De mäklare och banker vi talat med anser alla att fiberanslutning är en bra investering. Banken ger lån om det behövs. Husvärdet höjs. Investeringen betalar sig vid en försäljning och den underlättar en försäljning. Kunderna vill ha bra bredband när de söker ett boende.

Näste ägare, eller barn som ärver får betala. Jo, så kan man tänka - kortsiktigt. Att ansluta sig senare kanske blir tre gånger dyrare. Det beror på avstånd till kopplingskåp m.m. och kunden får själv betala allt, också mycket av det föreningen nu står för, med hjälp av bidrag.

Jag har ingen dator. Jag är för gammal. Så säger några. Konstigt nog är det ofta de äldre som har störst glädje av internet, för att hålla kontakt med familjen och vänner, för att släktforska och för att läsa om det som intresserar dem. Faktiskt hör vi många som nyss köpte sig en dator för att komma igång med bankärenden. Det finns så mycket mer den kan användas till. Är det dags för en lokal datorkurs i Väring? Där man lär sig det man vill och behöver?

Vi vet flera där barnen redan nu går in och tar kostnaden för investeringen. De vet att det betalar sig. Vi vet flera som har som huvudskäl att de vill ha fast telefoni och de vet att kopparnätet är på väg bort på landsbygden. Vi vet hyresvärdar som tar en investering för att erbjuda sina hyresgäster bredband. Givetvis har vi flera företag som vet att mer och mer av affärerna kräver stabilt och bra internet. Sedan har vi också de som vill ha fler TV-kanaler med HD-kvalitet.

Sommarboende. Vi försöker finna en tjänst som innebär att man betalar för del av året.

Vilande anslutning. Finns inte behovet idag men du anar att det kommer längre fram? Ta upp det med föreningen så kan vi se efter en lösning. Du betalar medlemsavgift och insats men kan vänta med de löpande utgifterna.

Har du fler hus på samma tomt, eller fler lägenheter i huset? Då kan du ansluta de extra till en summa av troligen 5000 kr/st. Förutsatt att du är medlem och har lagt din insats i föreningen.

Tipsa en vn Skriv ut



Väringsbygden på nätet
Ansvarig utgivare:   Ingela Eriksson
Webmaster:   Ingela Eriksson
Redaktion:   Lisa, Emil, Berit