En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Lördagen den 27 april 2024 - klockan 07:17
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Jonas Åkerlund, videoregissör: ”Jag är emot allt som tar kontroll över människor”


Ulla-Carin Moberg 2001-11-12

Bild:Magnus Bergström / PRESSENS BILD

Han har jobbat med Madonna, Metallica och U2 – för att nämna några. Här ger Jonas Åkerlund, världens mest eftertraktade videoregissör, en exklusiv intervju för att prata om något han verkligen brinner för.

Ett trumset. Har jag verkligen kommit rätt? Receptionisten ler, van vid reaktioner som min. Hon tittar i laptopen, lite slarvigt placerad på en av pukorna, och ber mig gå en trappa upp.
Högst upp i taket ovanför bjälkarna hänger Felix the Cat i plysch fastspikad – samma katt som Nina Persson i Cardigans har bredvid sig när hon vansinneskör i videon ”My favourite game”.
Pettersson Åkerlund Filmproduktion AB på Östermalm i Stockholm. Det är här idéer kläcks och filmer klipps vilket resulterat i att stjärnorna står på kö för att jobba med Jonas Åkerlund.
Han har just gjort klart en video med Ozzy Osborne och koncentrerar sig nu på klippningen av sin första långfilm ”Spun”, en film om ett gäng ungdomar i USA som går på metamfetamin och blir allt galnare.

Jonas Åkerlund har ett starkt engagemang mot droger. Han har nyligen finansierat en stor del av nyutgivningen av Stefan Jarls filmtrilogi: ”Dom kallar oss mods”, ”Ett anständigt liv” och ”Det sociala arvet”.

Filmer som påverkade honom själv att säga nej till droger och som han nu hoppas skall få samma effekt på den yngre generationen.
Jonas Åkerlund har också producerat flera kortfilmer mot rökning, narkotika och illegal sprit (ni kommer väl ihåg dom mot langning där ungdomar får möss och rakblad i munnen?).
Vad är det som driver dig att göra den här sortens filmer?

–Jag har inte haft någon nära kompis som dött av en överdos eller så, men jag är emot allt som tar kontroll över människor, var sig det är droger, religion eller politik.
Är det inte mycket knark i artistvärlden?

–Jag måste säga att jag ser väldigt lite av droger, speciellt bland artister. På en viss nivå (här befinner sig de flesta som Jonas Åkerlund jobbar med i dag) finns det inte en chans att hålla och samtidigt knarka.

–Megaartisterna fungerar ungefär som chefen för General Motors, de måste sköta sig exemplariskt för att klara trycket. Ta Madonna, hon kan inte ens vara i samma rum som en rökare.

–Mycket handlar om ”bad-guy-image” i rockvärlden, men när man träffar artisterna så inser man att de inte håller på med tex narkotika utan jobbar enormt disciplinerat.
Jonas Åkerlund har tidigare regisserat musiker med drogproblem men han gör aldrig om det.

–Det blir inte seriösa jobb och de kommer ingen vart, hur talangfulla de än är.
Han hoppas nu att den drogliberala våg som sköljt över Västeuropa håller på att ebba ut.

–Titta på Los Angeles. Där är folk oerhört hälsomedvetna och droger är helt ute bland artister och andra kreativa människor. Man får nästan dåligt samvete för att man tar en öl.
Och allt som gäller i LA lär ju komma till resten av världen – förr eller senare...

Ulla-Carin Moberg
031-612800
ulla-carin.moberg@centrum.goteborg.se


Jonas Åkerlund fakta
Ålder: född 1965
Yrke: reklam-, musikvideo- och filmregissör
Utbildning: Gick ut 2-årig social linje på gymnasiet med 2,2 i betyg (”fattade ingenting”).
Meritlista: Producerat ca 250 reklamfilmer och drygt 40 musikvideor. Är snart färdig med sin första långfilm. Sju MTV-awards för Madonnas ”Ray of light” och Prodigys ”Smack my bitch up”. Billboard-award för Madonnas “Music”.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf