En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Lördagen den 20 april 2024 - klockan 02:53
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Parkbänkar ger livskvalitet – 70 procent av de äldre vill ha fler bänkar


Karin Kärrby 2001-11-12

De äldre vill ha fler bänkar där de kan ta en andpaus under promenader.
Bild:Peter Svenson
De äldre vill ha fler bänkar där de kan ta en andpaus under promenader.

Möjligheten att sitta och vila en stund kan vara avgörande för om många äldre kan ta en promenad eller gå ut och handla överhuvudtaget. En del avstår till och med att gå ut av rädsla för att de inte skall hitta en bänk att vila på.

I rapporten ”En tillgänglig närmiljö”, ett samarbete mellan Miljöförvaltningen, SDF Örgryte och Park- och naturförvaltningen har man kartlagt behoven för att skaffa sig mer kunskap om betydelsen av bänkar i närmiljön.
I rapporten, som behandlar situationen i stadsdelen Örgryte, slås det fast att förbättringar behövs för att göra närmiljön mer tillgänglig.

– 70 procent av dem som svarat på vår enkät säger att de skulle vara ute mer om det fanns bänkar med ”rätt” placering, säger Gunvor Bergquist från Miljöförvaltningen som varit med i arbetet med undersökningen.
Men vad är då ”rätt” placering?

– Här är det viktigt att man arbetar tillsammans med dem som bor och verkar
i ett område, säger Gunvor.
Man har haft diskussioner med hemvårdspersonalen och hos föreningar, träffpunkter och servicehus.

– De är de som bäst känner till de lokala behoven och vet hur människor rör sig i omgivningarna. Till exempel om det är en lång backe till affären i förhållande till var folk bor, var träffpunkterna finns och platser där man väntar på taxi och färdtjänst.
Sedan är det förstås andra saker också som gör en plats trivsam, som träd, buskar, och blommor, liksom belysning och fågelkvitter. Ibland är en solig plats lämplig och ibland en skuggig, beroende på väderlek och årstid.

De svenska nationella folkhälsomålen tar också upp vikten av en tillgänglig god närmiljö. Nationella folkhälsokommitténs mål 9 handlar om ökad fysisk rörelse:
”För äldre är fysisk aktivitet och möjlighet att komma ut mycket viktigt för att bevara och förbättra hälsan. Ändå förblir många stillasittande i sina hem eller i särskilt boende, därför att de inte får hjälp och stöd att komma ut.”

– Undersökningen visar att det finns ett starkt behov av att öka samverkan i miljö- och hälsoskyddsfrågor, dels mellan kommunen och de boende, och dels mellan olika kommunala förvaltningar. Detta måste vi arbeta vidare med och hitta former för, säger Gunvor Bergquist.

Karin Kärrby
031-612847
karin.karrby@miljo.goteborg.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf