En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Lördagen den 20 april 2024 - klockan 13:45
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Hållplats Rymdtorget – en resa mot en hållbar utveckling i Bergsjön


Anneli Bokemyr 2001-11-12

Michetta Chamin, Amina Sahmoud, David Huynh, Kamilla Jaborova, Emrullah Ucar och Majd Mohammed har alla hjälpt till att utsmycka Rymdtorgets spårvagnshållplats.
Bild:Peter Svenson
Michetta Chamin, Amina Sahmoud, David Huynh, Kamilla Jaborova, Emrullah Ucar och Majd Mohammed har alla hjälpt till att utsmycka Rymdtorgets spårvagnshållplats.

Förnyelsen av Rymdtorgets hållplats är ett bra exempel på hur lokala krafter samarbetar för en positiv utveckling i Bergsjön. Här har bland annat elever från Solbackeskolan och Bergsjöskolan arbetat med betongslöjd och stått för utsmyckningen av hållplatsen.

Efter ett års intensivt arbete har Rymdtorgets spårvagnshållplats fått en ordentlig upprustning. Men det här liknar ingen vanlig ombyggnad.

När Trafikkontoret tog initiativ till att förnya hållplatsen, startade ett omfattande samarbete i stadsdelen. Agenda 21-kontoret, Stadsmuseet, Park och Naturförvaltningen, Bostadsbolaget och skolor i området har på olika sätt medverkat under arbetets gång.
En viktig gemensam fråga var att öka tryggheten kring hållplatsen, vilket bland annat har resulterat i att man har skapat öppnare ytor och förbättrat belysningen runt Rymdtorget.

– Agenda 21-kontorets uppgift har varit att fungera som ”spindeln i nätet” och förmedla kontakter mellan alla som har varit intresserade av att delta, säger Marianne Hermansson, processchef för Agenda 21-kontoret i Bergsjön.

– Agenda 21 handlar inte bara om miljöarbete, utan också i hög grad om demokrati, delaktighet och sociala frågor.
Under ombyggnaden av hållplatsen har också barnen i området varit delaktiga. Det var genom Agenda 21-kontoret som Solbackeskolan och Stadsmuseet först kom i kontakt med varandra.

Betongspaning och betongslöjd
Mötet ledde till att elever på Solbackeskolan deltog i Länsstyrelsens projekt ”Skolan och kulturarvet” som går ut på att barnen ska lära känna sin hemmiljö och påverka den.
För en femteklass i Solbackeskolan har det bland annat inneburit att de har varit ute på betongspaning och haft betongslöjd på schemat.
Tanken var att barnen skulle få mer kunskap om betong och se sin stadsdel med nya ögon. Men också att de skulle stå för den konstnärliga utsmyckningen av spårvagnshållplatsen.

–För många var betong någonting grått, trist och tråkigt. Genom betongslöjden har vi upptäckt att det är ett spännande material med många möjligheter, säger Ulla-Carin Carlson, slöjdläraren som har hållit i betongslöjden på Solbackeskolan.
Under betongslöjden fick ett antal elever från Solbackeskolan och Bergsjöskolan tillverka sin egen betongplatta. Idag bildar konstverken ett färgstarkt mönster på den långa muren vid spårvagnshållplatsen.

–Att barnen har fått vara med och utsmycka hållplatsen är ett bra sätt att stärka känslan för det egna bostadsområdet och förebygga skadegörelse, menar Ulla-Carin.

Anneli Bokemyr
0733-82 35 35
bokemyr@bonetmail.com

Rymdtorgets spårvagnshållplats
Grundtanken har varit att skapa en öppnare, tryggare och mer funktionell spårvagnshållplats på Rymdtorget. Ombyggnaden har bland annat inneburit att:
- Den östra rampen har tagits bort, liksom plåttaket som tidigare fanns över hisstorget.
- Väntplatserna på perrongen har fått glastak.
- Höghissen har glasats in och fräschats upp.
- Belysningen runt Rymdtorget har förbättrats.
- Hållplatsen har blivit bättre för handikappade genom att perrongen har anpassats till låggolvsvagnar och att det har blivit ledstråk i marken.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf