En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Fredagen den 26 april 2024 - klockan 17:28
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Samverksta’n - nytt hopp för arbetslösa i Bergsjön


Anneli Bokemyr 2001-11-12

Lotta Bergström och Marianne Lövgren ska försöka ordna fler jobb för Bergsjöbor.
Bild:PETER SVENSON
Lotta Bergström och Marianne Lövgren ska försöka ordna fler jobb för Bergsjöbor.

I Samverksta’n ska representanter från fem olika myndigheter samlas under ett tak. Målet är att hitta lösningar för Bergsjöbor som idag står utanför arbetsmarknaden.

Ett av de kanske viktigaste målen för storstadssatsningen är att öka sysselsättningen i storstadsområdena.
I Bergsjön har man inom stadsdelen tagit ett gemensamt grepp på problemet och startar Samverksta’n i början av nästa år.

På Samverkstan ska tio personer arbeta från Stadsdelsförvaltningen; Socialkontoret, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Vuxenutbildningen och Primärvården. Det vill säga alla de myndigheter man som arbetssökande kan tänkas ha kontakt med.

–Målgruppen är arbetslösa bergsjöbor som redan har kontakt med någon av myndigheterna, men där man inte har lyckats hitta någon lösning i den ordinarie verksamheten, säger Lotta Bergström, socionom och processledare på Samverksta’n.

–Vår uppgift är att utreda individens behov och möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden. Det kan också vara så att man har någon form av arbetshinder och inte kan arbeta, och då undersöker vi om man kan vidta andra åtgärder som ger höjd livskvalitet.

Bättre helhetsbild
Det rör sig om 1000-1200 personer som idag står utanför arbetsmarkanden i Bergsjön och som har försörjningsstöd i någon form.

–Orsakerna till att man inte har något arbete, kan till exempel handla om avsaknaden av nätverk och kontakter, bristande språkkunskaper eller utbildningsnivå, säger Lotta Bergström.

Genom att stadsdelen nu samlar kompetens på ett ställe, får de en helhetsbild av de sökande och kan bättre utnyttja sina resurser.

– I den dagliga verksamheten på socialkontor och arbetsförmedlingar finns i regel inte tillräckligt med resurser för att hjälpa den här målgruppen, säger Marianne Lööf, processchef för målområdet ”Arbete och utveckling” inom storstadssatsningen i Bergsjön.

– Det här unika samarbetet innebär att vi får möjlighet att skapa skräddarsydda lösningar för varje individ

Individen sätts i fokus
De som blir remitterade till Samverksta’n, kommer att få träffa lämpliga personer ur arbetslaget, till exempel arbetsförmedlare, sjukgymnast eller personal från vuxenutbildningen, beroende på hur deras livssituation ser ut.

Tillsammans med den sökande kommer sedan Samverksta’n att ta fram ett individuellt utvecklingsprogram, ett ”personligt kontrakt” med mål och delmål.
Konkret innebär det att man planerar åtgärder som stärker de tillgångar som individen redan har och att man tillför nya, i form av till exempel vidareutbildningar, svenskakunskaper och arbetsprövning. Det kan också handla om att den sökande behöver rehabilitering eller smärtlindring.

Anneli Bokemyr
0733-823535
bokemyr@bonetmail.com


Jobbfakta
Inom ramen för storstadssatsningen pågår en rad olika insatser för att öka sysselsättningen och minska bidragsberoendet i Göteborg. Stadsdelarna som omfattas av storstadssatsningen är: Bergsjön, Gårdsten, Hjällbo och Norra Biskopsgården.

- Förutom att Samverksta´n startar i Bergsjön nästa år, finns här
redan Jobbcentrum som arbetar med utbildningsfrågor, kontakter med näringsliv och att skapa
arbetstillfällen inom kommunen.
- I Hjällbo startade under hösten Hjällboforum-byrån, en verksamhet som är inriktad på att förmedla arbete, studier och att starta eget.
- I Gårdsten finns sedan tidigare Gårdstensbyrån som fungerar på liknade sätt och som framgångsrikt har arbetat med att skapa arbetstillfällen åt de boende.

På Idépunkten i Norra Biskopsgården, anordnar man bland annat rekryteringsträffar i samarbete med bemanningsföretag.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf