En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 01:22
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Här finns tusentals lediga jobb!


Vårt Göteborg 2001-11-12

Laboratorieassistent är ett framtidsyrke.
Bild:KATE KÄRRBERG
Laboratorieassistent är ett framtidsyrke.

Sjukvården och VVS är två branscher som satsar stort på Student- & Kunskapsmässan. Båda skriker efter folk. –Konkurrensen blir oerhörd de närmaste åren, säger Rolf Nord, fd länsarbetsdirektör.

Installationsbranschen – VVS, ventilation, kyla, el – gör en gemensam satsning på mässan. Medelåldern i branschen är hög, många går i pension de närmaste åren. Så syftet med mässdeltagandet är glasklart: att rekrytera fler till branschen.

–Det omedelbara rekryteringsbehovet är cirka 5000. Inom tio år behöver vi drygt 36000, säger samordnaren Åsa Carlson.

Dels behöver man montörer, som utgör den stora yrkesgruppen inom branschen. Men närmare hälften av behovet gäller installationsingenjörer (högskoletekniker, högskoleingenjörer och civilingenjörer).

–Många hus byggs idag med avancerade anläggningar för att reglera energiåtgång, inomhusklimat, larm, etc. Det handlar alltså inte bara om att montera. Vi behöver i lika hög grad folk som kan konstruera och projektera, förklarar Åsa.

Total mansdominans
Framförallt vill man locka till sig fler tjejer. Den manliga dominansen i branschen är nästan total. VVS-montörerna är till exempel 100 procent män – på elsidan finns några få procent kvinnor.

Inom sjukvården finns, som bekant, ett stort personalbehov. Men det gäller inte bara den direkta vårdpersonalen utan i ännu högre grad röntgensjuksköterskor och laboratorieassistenter.

Vid intagningen nu i höst misslyckades Hälsohögskolan i Jönköping med att fylla de 20 utbildningsplatserna på respektive utbildning.

– Och då ska man veta att vi borde haft dubbelt så många utbildningsplatser för att svara upp mot behovet, säger rektorn Stig Berg.

– Vi väntar stora åldersavgångar de närmaste åren. Läget är mycket allvarligt då det handlar om nyckelpositioner. Fungerar inte diagnostiken stannar hela sjukvården.

Ge rätt signaler
Fd länsarbetsdirektören Rolf Nord, som sitter i mässans branschråd, betonar kopplingen mellan utbildning och arbetsliv:

–Det är grunden för att få en bra utveckling i de företag och branscher som har behov att rekrytera. Klarar man inte kompetens- och kunskapsfrågorna klarar man inte heller tillväxten.

–Därför har mässan en stor betydelse för tillväxtföretag och tillväxtbranscher. Det handlar om att profilera sig och ge rätt signaler till de som ska söka de lediga jobben framöver.

Student- & Kunskapsmässan
När? 15-17 november
Var? Svenska Mässan
Entrépris: 50 kr
Senaste nytt: http://www.swefair.se/student
Mer information: 031-7088078

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf