En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Fredagen den 26 april 2024 - klockan 00:19
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Trafikutbildning för invandrare ”En kick att lära sig cykla”


Lars Nicklason 2001-11-12

Bild:PETER SVENSON

Att använda bilbälte och barnstol. Att kunna cykla. Högerregeln. Det sitter i ryggmärgen på de flesta svenskar. Men inte på alla. För tre år sedan bildades GMTF, Göteborgs Mångkulturella Trafiksäkerhetsförening.

Man har olika syn på trafiksäkerhet i olika länder. I Sverige är vi världsbäst, förklarar Nestor Vega, styrelsemedlem i GMTF, när vi träffas i föreningens lokal i Redbergslid.

–När jag höll ett föredrag om trafiksäkerhet i Chile, som jag kommer ifrån, berättade jag om den svenska nollvisionen och att vi hade haft ett jobbigt år med 800 döda i trafiken. Man bara gapade och tittade på mig. ”800? Vi skulle vara glada om vi kom under 8000!”.

Våra skyhöga ambitioner är förstås något vi skall hålla fast vid. Men icke att förglömma är att det skapar ett glapp mellan svenskar, som redan som barn fått trafikvett inpluggat via Barnens trafikskola och Televinken, och invandrare som kommer från länder där trafikregler knappt existerar. Det är inte för inte som invandrarbarn skadas oftare i trafiken än andra barn i Sverige.

–Skall vi nå målet med nollvisionen måste vi rikta trafiksäkerhetsarbetet mot invandrare. De utgör 29 procent av befolkningen, säger Pär Flyborg, ordförande i GMTF.
Det gäller att få ut information på invandrarnas villkor. Vägverkets kampanjer har inte alltid varit så lyckade. Man gav till exempel ut en broschyr direktöversatt från svenska och vårt kulturtänkande till arabiska.

–Det fanns en bild på en mörkhyad familj med tre barn och hund. Men få arabisktalande kände igen sig. I deras kultur har man inte hund på samma sätt som i Sverige.
Att låta en trevlig och ståtlig uniformerad polis komma och prata trafiksäkerhet hos invandrarföreningar är ofta också ett dåligt drag.

–Många har traumatiska förhållanden till poliser från sina hemländer. Sådana möten får inte många deltagare, säger Nestor Vega.

Det gäller att kulturanpassa informationen. Och det är här GMTF kan hjälpa till. De nio i styrelsen talar till exempel sex olika modersmål, och Vägverket och Polisen var inte sena med att stödja verksamheten.

–Vägverket, liksom Skandia, har backat upp oss kanonbra ekonomiskt, säger Pär Flyborg
Så vad gör GMTF?

–Vi är framförallt en länk mellan till exempel Vägverket och invandrarföreningar och håller kurser, demonstrerar hjälmar, barnstolar, reflexer, kraschade bilar.
I närradion, liksom i Öppna kanalen på TV, har man haft trafiksäkerhetsinslag på olika språk.

–Speciellt radion är en kanonresurs. Det är billigt och man når många. Alla vill lyssna på modersmålsprogram.
Den allra populäraste inslaget i verksamheten är dock GMTF:s cykelkurser för kvinnor. Jo, ni läste rätt. Att cykla är förbjudet för kvinnor i många muslimska kulturer – risken för att unga flickors mödom kan skadas är för stor enligt traditionen.

–Det är praktiskt taget slagsmål om platserna till kurserna, skrattar Pär Flyborg och fortsätter:

–Att lära sig cykla har mycket med självkänslan att göra. Det är fantastiskt att se stoltheten hos de kvinnor som lär sig. En kvinna sökte jobb som brevbärare men fick det inte för att hon inte kunde cykla. Så gick hon cykelkursen, sökte igen och fick jobb. Snacka om lyckad integration!

Lars Nicklason



Göteborgs Mångkulturella Trafiksäkerhetsförening
- Bildades för tre år sedan som en ideell förening.
- Verkar för praktisk integrering i form av trafikundervisning.
- Grundläggande devis: Trafiksäkerhet skall vara seriöst, men kul. ”Skall man lära sig måste man ha roligt”.
- Håller i trafikdagar hos invandrarföreningar, cykelkurser. Gör informationskampanjer, utställningar, radioprogram.
- Är inte ute efter att uppfostra, utan verkar för att anpassa information till olika invandrargrupper. På så sätt hoppas man stimulera invandrare från att vara passiv målgrupp till att vara aktiva aktörer, opinionsbildare och kravställare.

Ordförande: Pär Flyborg
0708-262829

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf