En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Fredagen den 26 april 2024 - klockan 12:18
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Bättre luft i Göteborg


Anneli Bokemyr 2001-11-12

Bild:Peter Svenson

Efter åtta år med Agenda 21:
Även om vi har lång väg att gå för att nå en hållbar utveckling, har det hänt mycket i Göteborg sedan Agenda 21 startade.
Framför allt har medvetenheten om miljöfrågor ökat, inte minst när det gäller avfallshanteringen. Men vi har också fått bättre luft i Göteborg, mycket tack vare ett väl utvecklat fjärrvärmesystem.

Göteborgs kommun har arbetat med Agenda 21 sedan 1993 och idag är samtliga stadsdelar engagerade i arbetet. För att leva upp till intentionerna med FN:s program, antog kommunen 1996 Göteborgs Stads Miljöpolicy som fungerar som en utgångspunkt för stadsdelarnas agendaarbete.

– Agenda 21 är inte juridiskt bindande, utan är ett frivilligt ansvar och därför styr varje stadsdel sitt eget arbete, säger Maria Coulianos, projektsamordnare för Agenda 21 i Göteborg.

– Målsättningen är att Agenda 21 ska genomsyra all kommunal verksamhet, från skolor och äldreomsorg till förvaltningar, nämnder och bolag. I varje stadsdel finns också en Agenda 21-samordnare som ska stimulera och inspirera miljöarbetet i de olika verksamheterna.

Miljömedveten upphandling
Ett gott exempel på hur visionerna har omsatts i praktiken är äldreboendet Järnbrottshus i Frölunda. Där har personalen sedan flera år tillbaka arbetat aktivt med miljöutbildningar, källsortering och att införa ekologiska måltider.

En viktig del i kommunens miljöpolicy gäller köp av miljöanpassade varor och tjänster. Göteborgs Stads Upphandlingsbolag, som genomför de gemensamma upphandlingarna inom kommunen, har i uppdrag att kontrollera att leverantörerna håller miljömässiga krav. Här tar man hänsyn till alla led i kedjan; råvaror, produktion, transporter och avfall.
–Som storkonsument kan kommunen medvetet driva på utvecklingen av miljöanpassade varor. Genom att öka efterfrågan på till exempel ekologiska livsmedel i äldreomsorg och skolor, kan vi också påverka marknaden och pressa priserna, menar Maria Coulianos.
Bättre luft
En annan positiv utveckling gäller luften i Göteborg. För hundra år sedan var stadsluften betydligt mer ohälsosam än vad den är idag. Under vintrarna stod kaminer, kakelugnar och öppna härdar för stora luftföroreningar. På den tiden fanns också fabriker mitt i stan som släppte ut orenad rök strax ovan marknivå.

Framför allt är det halterna av svavel, sot, kolmonoxid och bly som har minskat kraftigt och som pekar på en fortsatt nedgång. Kolmonoxid har till exempel minskat med drygt 50 procent de senaste tio åren.

– Att vi har fått bättre luftkvalitet beror på många faktorer, men en viktig orsak är att vi i stor utsträckning har gått över från oljeuppvärmning till fjärrvärme. Även trafikens utsläpp har minskat genom bättre motorer, bränslen och katalysatorer, säger Maria Coulianos.

Spillvärmen tas tillvara
I Göteborg finns Sveriges största sammanhängande fjärrvärmenät som försörjer drygt 165000 hushåll med värme. Ungefär tre fjärdedelar av fjärrvärmen består av spillvärme som tas tillvara från raffinaderierna och förbränningsanläggningen vid Sävenäs.
Under nittiotalet har göteborgarna också blivit alltmer medvetna konsumenter och fått ökad kunskap om miljöfrågor.

–Det märks tydligt när det gäller de sorterade avfallsmängderna som har ökat under senare år. Idag ser vi avfall som en resurs som vi kan ta tillvara.
Göteborg har bland annat satsat på att bygga ut antalet återvinningsplatser runt om i bostadsområdena. Den första återvinningsplatsen kom 1993 och idag finns det totalt 427.

Anneli Bokemyr
0733-82 35 35
bokemyr@bonetmail.com

Agenda 21-fakta
Agenda 21 antogs under FN-konferensen i Rio de Janeiro 1992 och namnet står för ”dagordning för det 21:a århundradet”.
Det är en handlingsplan med ett hundraårigt perspektiv som innebär att världens länder arbetar för en hållbar utveckling – ekologiskt, ekonomiskt och socialt.
Agenda 21 bygger på allas delaktighet och uppmanar till hushållning med naturresurserna och ett samhälle som grundas på kretsloppsprinciperna.
Mer information om Agenda 21, finns på hemsidorna: http://www.miljoinfo.goteborg.se, http://www.agenda21forum.org

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf