En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Tisdagen den 16 april 2024 - klockan 12:13
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

”Skapa nätverk bland ungdomar”


Sonny Mattisson 2001-11-12

Nedzad Suljic lyssnar intresserat till vad brottsförebyggarkollegan James Waore hade att förmedla.
Bild:Peter Svenson
Nedzad Suljic lyssnar intresserat till vad brottsförebyggarkollegan James Waore hade att förmedla.

Det lokala Brottsförebyggande Rådet i Väster satsar på fortbildning i brottsförebyggande arbete och utbyte av erfarenheter för att gå vidare.

Nyligen samlades representanter för sex stadsdelar i västra Göteborg, polisen och primärvården tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson, kriminalvårdsdirektör Birgitta Göransson och BRÅ:s Ann Näfver för att lära av varandra.
Fortbildningskonferensen kan ses som en upptakt till det kommande arbetet med att göra västra
Göteborg tryggare för invånarna.
Därför samlades folkhälsosamordnare och andra med ansvar för brottsförebyggande frågor i Frölunda Kulturhus för att diskutera såväl långsiktig strategi som dagsaktuella frågor som exempelvis Frölunda torg och nödvändiga förbättringar i den yttre miljön kring torget.

Paraplyorganisation
Det lokala Brottsförebyggande Rådet i Väster som bildades i början av året är ett råd bestående av de sex stadsdelarna Askim, Frölunda, Högsbo, Styrsö, Tynnered och Älvsborg, samt primärvården i väster, närpolisen i Frölunda, Företagarföreningen Frölunda Torg och Park- och Naturförvaltningen.

Rådet fungerar som en paraplyorganisation där utbyte av idéer och erfarenheter blir till hjälp för alla inblandade aktörer. Samarbetet över stadsdelsgränserna ger såväl ökad kunskap som kontroll och stöd, menar ansvariga i rådet.
Kriminalvårdsdirektör Birgitta Göransson inledde utbildningsdagen med att ta upp basfakta kring det sociala brottsförebyggande arbetet i landet och pekade bland annat på statistik som visar att det tunga narkotikamissbruket i Göteborg ligger på en konstant lägre nivå än i Stockholm och Malmö där trenden visar på en kraftig ökning av missbruket genom åren.

– En aspekt man kan peka på är att Göteborg inte skurit ner i vården för narkotikamissbrukare på samma sätt som man gjort i Stockholm och Malmö, sade Birgitta Göransson.
Kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson talade exempelvis om behovet av att i tid uppmärksamma barn i riskzonen och samhällets ansvar i förhållande till föräldrars ansvar.

– Vi måste inrikta oss på de yngsta, redan när barn är i förskoleåldern behövs ett brottsförebyggande arbete för att det inte ska gå snett för några av dem, förklarade Göran Johansson.

Långsiktigt tänkande
Gerd Cruse Sondén, arkitekt i projektet Tryggare och Mänskligare Göteborg pekade på behovet av långsiktigt tänkande i stadsplaneringen:

–I begreppsparet trygghet och säkerhet står säkerheten för det tekniska, lås och galler. Trygghet är ett vidare och större begrepp som handlar om den öppna staden och det är avgörande att välja väg i stadsplaneringen inför framtiden.
En del av fortbildningen var också att få konkreta tips om hur en brottsförebyggande organisation kan byggas upp.
Ann Näfver från BRÅ, berättade hur hon under fyra års tid gått tillväga för att bygga upp ett omfattande arbete och nätverk kring brottsförebyggande i Tyresö kommun utanför Stockholm. Hon visade i detalj steg för steg på hur en modell kan se ut, men poängterade samtidigt att var och en måste planera och strukturera arbetet efter sina behov.

Lär av varandra
Och stadsdelarna i Göteborg kan också lära av varandra.
James Waore och Nedzad Suljic, två projektanställda brottsförebyggare från Gunnared stadsdelsförvaltning, berättade hur de jobbat med ungdomar.
De förklarade hur de med små ekonomiska och personella resurser dragit igång olika verksamheter inom sina respektive geografiskt område i Gunnared, exempelvis genom att starta en antidrogförening, hålla igång en fritidsgård inom skolan och informera och skapa nätverk bland ungdomar.

Sonny Mattisson
031-612063
sonny.mattisson@notes.goteborg.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf