En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Fredagen den 26 april 2024 - klockan 04:39
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

En bredsida mot fotbollsvåldet – ny satsning av Göteborgs Fotbollförbund


Sonny Mattisson 2001-11-12

Många menar att våldet inom fotbollen är ett storstadsproblem.
Bild:Peter Svenson
Många menar att våldet inom fotbollen är ett storstadsproblem.

Göteborgs Fotbollförbund satsar nu på bred front för att komma tillrätta med våldet inom fotbollen. En särskild arbetsgrupp med representanter för flera olika aktörer har tillsats och ett åtgärdspaket håller på att arbetas fram. –Vi har ett samhällsansvar och vi söker nu hitta en modell för hur arbetet ska gå till, säger Christer Petersson, kanslichef på Göteborgs Fotbollförbund.

Det handlar inte om bråkiga supportrar utan om våld och hot mellan aktiva i de lägsta divisionerna i staden. Det kan vara spelare som drabbas, men inte sällan är det domarna som råkar illa ut genom att de har en särskilt utsatt position.
Fotbollen utgör ungefär 30 procent av all idrottsverksamhet i landet och är därför en viktig aktör i samhället. Inte minst i fostrande syfte bland ungdomar. Många menar att fotbollen speglar samhället i stort och i linje med det kan man säga att våld och hot inom fotbollen i huvudsak är ett storstadsproblem.

– Det är inte så att antalet anmälningar och ärenden ökat, men de har blivit allvarligare. Hoten har liksom våldet har blivit grövre. Därför måste vi stämma i bäcken och ta tag i detta innan problemet växer och får större proportioner, säger Christer Petersson.

Okvädningsord
Förra året behandlades 276 bestraffningsärenden i diciplinutskottet. Många ärenden handlade exempelvis om spelare som skrikit okvädningsord efter domaren. Spelare som för detta blivit avstängda ett par tre veckor, några har fått betala böter och ytterligare andra har klarat sig utan påföljd.

Men så finns det ett fåtal fall där spelare gjort sig skyldiga till grövre saker och stängts av i flera månader.

–I ett extremfall sprang en spelare hem och hämtade en kniv när han blev förbannad på en motspelare. När han kom tillbaka med kniven kom också en man ur publiken in på plan och denne hade ett skjutvapen i handen, berättar Christer Petersson.

–Det största problemet är dock inte sådana enstaka och ovanliga händelser utan snarare hoten mot våra domare. Domaren är ensam och utsatt när hans domslut ogillas av hetsiga spelare.

Christer Petersson menar att detta inte handlar om normalt beteende i stridens hetta under en tät fotbollsmatch som det kunde vara förr. Snarare handlar det om att sociala problem nu också tagit sig in på fotbollsplanen.

–I grunden är det ett ledarproblem. I de klubbar – och det är naturligtvis den överväldigande majoriteten av klubbar – som har en bra organisation med vakna och kunniga ledare finns inte de här problemen överhuvudtaget.
I linje med att man inom Fotbollförbundet vidgar synen på problemet och inte bara ser det som ett idrottsligt problem så har man knutit olika kompetenser till arbetsgruppen som nu ska jobba med frågorna. Bland annat får man hjälp av Zan Jankovski, socialarbetare och samordnare för ungdomsfrågor i projektet Tryggare och Mänskligare Göteborg och dessutom av supporterpolisen och ledarna för fotbollsdomarna.

– Vi kommer att satsa på att utbilda ledare och spelare, där sannolikt supporterpolisen svarar för utbildningen. Exakt hur det kommer att se ut är under bearbetning, säger Christer Petersson.

– Dessutom planerar vi för att återuppta idén med matchvärdar. Vid varje match håller hemmalaget med en matchvärd som ansvarar för att allt fungerar och som ska rycka in om något tenderar att urarta. Vi har mycket goda erfarenheter av den här typen av verksamhet från tidigare försök.

Hoppas på samarbete
Christer Petersson hoppas mycket på samarbetet mellan de olika aktörerna i arbetsgruppen mot våld inom fotbollen:
–Jag tror och hoppas att vi kommer att kunna utveckla en modell, med fler ingredienser än de jag berättat om, för hur vi ska jobba med de här frågorna. Vi ska försöka utvidga och utveckla arbetet efter hand för att nå goda lösningar, säger Christer Petersson.

Som ett led i det arbetet anordnade Forum för forskning om Trygg och Säker stad, Göteborgs universitet i samverkan med Göteborgs Fotbollförbund nyligen ett seminarium på temat Våldet inom fotbollen.

Bland flera föreläsare märktes exempelvis Thomas Peterson, docent i sociologi och verksam inom forskning och undervisning inom idrott och samhälle vid lärarutbildningen i Malmö, som bland annat talade om samhällets ”kontrakt” med idrotten och idrottens motsägelsefulla budskap:

– Å ena sidan står idrotten för social fostran som handlar om allas rätt och lika värde, å andra sidan har vi den idrottsliga fostran som särskiljer och manar till konkurrens.

– Men samhällsklimatet förändras och vi går från allmänt välfärdstänkande i folkhemsanda till privatisering och avreglering och fotboll blir allt ”allvarligare” även bland de yngre och ner i de lägsta divisionerna. Här kan det finnas ett samband.

– Men idrotten är stark, den kan inte lösa samhällets problem men den kan lösa sina egna, sade Thomas Peterson.

Sonny Mattisson
031-612063
sonny.mattisson@notes.goteborg.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf