En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 22:08
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Det här tar priset!


Peggy Sundvall 2001-11-12

Stefan Edman, välkänd miljödebattör, tillkännagav de bägge pristagarna vid Miljöteknikmässan i september.
Stefan Edman, välkänd miljödebattör, tillkännagav de bägge pristagarna vid Miljöteknikmässan i september.

– insatser för skog och mat belönas Miljöarbete inom områdena skog och livsmedel belönas med Göteborgs Stads Internationella Miljöpris år 2001. Margot Wallström delar ut priset – en miljon kronor – vid en högtidlig ceremoni i Konserthuset den 21 november.

FSC, Forest Stewardship Council, och KRAV, Kontrollföreningen för ekologisk odling, är de två organisationer som delar på prissumman.
Pristagarna får också en silverstatyett formad som en luftig jordglob.
Juryn motiverade bland annat sitt beslut så här:
”I arbetet med att stimulera en hållbar utveckling spelar kombinationen av miljöcertifiering av verksamheter och miljömärkning av produkter en allt viktigare roll. Sådana system ger konsumenterna möjlighet att i marknaden direkt främja produktion och utnyttjande av ekologiska varor och tjänster.”

Bägge organisationerna är pionjärer inom sina respektive områden och deras arbete har på relativt kort tid gett goda praktiska effekter både lokalt och globalt.
–KRAV är en välkänd organisation, men FSC har också stor social betydelse i och med att man tar hänsyn till ursprungsbefolkningen i sina kriterier, exempelvis indianerna i Amazonas och för Sveriges del, samerna, säger Per Forsberg, projektansvarig för miljöpriset.
PEFC-certifierat
Göteborgs skogar är certifierade enligt PEFC (Pan European Forest Certification), ett organ som väl uppfyller miljökraven vad gäller västsvenska skogar.
Ett viktigt kriterium i FSC:s system är att använda träslag som inte hotar ursprungsbefolkningar. Här är kommunens roll oerhört viktig när det gäller att köpa rätt trämaterial till möbler, golv, väggar och andra inventarier.
Berit Westberg, Upphandlingsbolaget, berättar att Göteborgs stad redan 1990 tog beslutet om miljövänlig upphandling.
–Initiativtagare var Kerstin Svenson och beslutet innebar bland annat att verka för att byggnadsmaterial, timmer, möbler med mera av tropiska trädslag inte skall inhandlas, om det inte kan garanteras att virket kommer från plantager eller områden där ett uthålligt skogsbruk bedrivs, säger hon.
Stefan Edman, författare och miljödebattör, tillkännagav pristagarna vid mässan Miljöteknik i september. Miljöteknik, som ägt rum på Svenska Mässan vartannat år sedan 1989, riktar sig enbart till fackfolk.
Den största montern på mässan hade Göteborgs stad, samordnad av Lennart Wassenius, Gatubolaget. 36 förvaltningar och bolag presenterade 59 exempel på miljöarbete.
Här visades upp allt ifrån satsningar på barn i förskolor och skolor till världens renaste sopmaskin. Både verksamheter och fastigheter miljödiplomeras, inköpen är gröna liksom den gröna bilpoolen.
–Alla de 59 exemplen visade på en genomtänkt strategi för att Göteborgs invånare ska ha en så god miljö som möjligt att leva och verka i, säger Louise Fäldt, Stadskansliet, som gav Lennart uppdraget att samordna Göteborgsmontern.

Peggy Sundvall
031-62 80 11
peggy.sundvall@gatubolaget.goteborg.se

Fakta Pristagare

FSC (Forest Stewardship Council) bildades 1993 i Toronto på initiativ av skogsbrukare, miljö-, urbefolknings- och miljömärkningsorganisationer från 25 olika länder. Syftet är att uppmuntra till att bruka världens skogar miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt. FSC har utarbetat ett frivilligt ackrediteringsprogram för organisationer och
företag som certifierar skogsbruk.

KRAV (Kontrollföreningen för ekologisk odling) bildades 1985. Det välkända KRAV-märket visar bland annat att produkten du köper har kommit till utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, att djur behandlats väl och att du inte riskerar att träffa på något genmodifierat i maten du köper.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf