En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 03:50
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Skogen vårdas ömt i Göteborg


Peggy Sundvall 2001-11-12

Skog, betesmark och gröna ängar, en bild av Sverige.
Bild:Peter Svenson
Skog, betesmark och gröna ängar, en bild av Sverige.

Sedan fler år sköts skogsmarken i Göteborg enligt de principer som FSC, årets ena miljöpristagare, utvecklat. Det innebär bland annat att skogsmarken förvaltas miljömässigt och hållbart.

Samma principer gäller den jordbruksmark staden äger och den mark som upplåts för trädgårdsändamål. Fastighetskontoret och Park- och naturförvaltningen förvaltar tillsammans kommunens skogsmark, ungefär hälften var.

Park- och naturförvaltningen förvaltar den del av skogen som är naturreservat, friluftsområde, strandskyddsområde med mera, det vill säga avsatt för rekreation och naturvårdsändamål, som exempelvis Vättlefjäll.

–En hel del av den skogen ska utvecklas fritt. En del av skogarna sköts efter friluftslivets och naturvårdens behov. De åtgärder vi gör når långt över FSC:s kriterier, därför känns en certifiering överflödig, säger Ingela Gustafsson, Park- och naturförvaltningen.

–Vi arbetar aktivt med att till exempel både spara och ”skapa” döda träd för djurlivets räkning och att plantera lövträd, framför allt ek. Den skog som förvaltas av Fastighetskontoret tillhör markreservoaren, vilket innebär att den kan användas för utbyggnad av bostäder och industrier. Den är certifierad. Certifieringen är ett konkret sätt att visa att man tar naturvården på allvar.

Gynna biologisk mångfald
I kriterierna ingår att gynna den biologiska mångfalden genom att spara döda och gamla träd, öka antalet lövträd, bevara våtmarker, och att lämna vissa ytor att utvecklas i fred för människors ingripande.

Idag finns det huvudsakligen två sätt att certifiera skogsbruk. Det största är genom FSC (Forest Stewardship Council), årets ena miljöpristagare.
Det är en global organisation som startade i Mexico vars främsta intresse är att vårda regnskogarna och urskogarna i syfte att skydda ursprungsbefolkningarna, alltså inte direkt anpassat för Västsveriges räkning.

FSC har dock genom sitt aktiva arbete varit banbrytande i hela världen när det gäller att certifiera skog. I Sverige har skogsägarrörelsen utvecklat PEFC (Pan European Forest Certification) efter FSC:s principer.
Fastighetskontoret certifierade sig till PEFC för flera år sedan i samband med en upphandling om avverkad skog.

–För närvarande är det PEFC som gäller. När vi förhandlar om avtalet igen om några år tar vi ny ställning till vilken certifiering som skall gälla, säger Kent Olsson på Fastighetskontoret.

Ekologiskt bruk
Göteborg äger också cirka 2700 hektar jordbruksmark, som förvaltas och arrenderas ut av fastighetskontoret. Ann-Kristin Forsell, Fastighetskontoret, berättar att kommunens arrendatorer får regelbunden information om vikten av att bruka jorden ekologiskt.

–Vi kan formulera avtalen med arrendatorerna så att det framgår att man måste bruka ekologiskt, men det har vi inte gjort ännu. Arrendatorerna själva är mycket aktiva i det arbetet, säger Ann-Kristin.
Koloniträdgårdar är också ett område som är intressant ur ekologisk synvinkel. Föreningen Göteborgs Koloniträdgårdar anordnar årligen kurser i odling för sina medlemmar.

–Under senare tid har vi noterat att allt yngre personer frågar efter odlingslotter. Vi tolkar det som att miljömedvetandet och intresset att odla ekologiskt är stort bland de yngre, berättar Raimo Keinestam, Fastighetskontoret.

–Det finns också många invandrare bland innehavarna av odlingslotterna. För många invandrare är det en självklarhet att kunna odla sina egna grönsaker.

Peggy Sundvall
031-62 80 11
peggy.sundvall@gatubolaget.goteborg.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf