En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Fredagen den 19 april 2024 - klockan 22:28
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

”Den doftar till och med bättre!”


Peggy Sundvall 2001-11-12

”Bara känslan, att ge barnen ekologisk mat att äta, är fantastisk”. Det säger Marie Kindberg vid Lundby Centralkök.
Bild:Peter Svenson
”Bara känslan, att ge barnen ekologisk mat att äta, är fantastisk”. Det säger Marie Kindberg vid Lundby Centralkök.

– ekologisk mat allt vanligare i Göteborg –Det till och med luktar godare när vi lagar ekologisk mat! Så säger Siv Nilsson, kokerska i Göteborgs Stad. Den goda storköksmaten kan barn och gamla till stor del tacka KRAV, årets ena miljöpristagare, för.

Miljömåltider är ett projekt, som har pågått under cirka fyra år och innebär att öka andelen ekologisk mat vid skolor, förskolor och i äldreomsorgen i Göteborg.
–I och med priset till KRAV-organisationen fick vårt arbete extra skjuts, säger Maria Coulianos, Agenda 21 Göteborg.

Projekt Miljömåltider uppstod från början genom att elever ställde krav på mer ekologisk mat. Ekologiska alternativ fanns med i Upphandlingsbolagets avtal om matinköp, men informationen hade inte nått ut till all personal. Idag är antalet alternativ betydligt större.
–Vi använder oss av ekologiskt vetemjöl, morötter och knäckebröd, samt KRAV-märkta pannkakor och köttbullar, två favoriter hos barnen, berättar Mona Nilsson, chef för Centralköket i Lundby.

Hoppas på mer KRAV-märkt
Här lagar man mat åt hela stadsdelen Lundby, samt Biskopsgården och delar av Backa. Mona gör själv upp matsedeln för varje vecka och hoppas att utvecklingen inom hela Göteborg går mot att fler KRAV-märkta produkter köps in.
De ekologiskt odlade produkterna är fortfarande dyrare än vanliga, men om så många som möjligt köper dem sjunker givetvis priset.
Maria Coulianis säger att många kök serverar maten mer efter årstiden den finns tillgänglig, man minskar på kött och ökar andelen vegetarisk mat.

–Våra kommunala kök kan inte tvingas att KRAV-märka sig, men i första hand gäller det att få in så mycket KRAV-produkter som möjligt i matlagningen, säger Maria.
Medvetna föräldrar är också av betydelse. Föräldrarna i SDF Centrum frågade efter ekologiska produkter och förvaltningen sköt till extra pengar för ändamålet.
Els-Marie Aronsson, Konsument Göteborg, och Maria har gemensamt informerat alla bibliotek och medborgarkontor både om organisationen KRAV och om miljöpriset.
En annan väg att nå konsumenter var genom ”Bondens egen marknad” som ägde rum sex lördagar under hösten på Kungstorget. Bönder från Göteborgsområdet sålde sina egenhändigt odlade produkter utan mellanhänder, 80 procent av deras varor är KRAV-märkta.

Enkäter både hos odlarna och kunderna visar på stor succé.
Mer sånt, tyckte kunderna, som köpte grönsaker, frukt, blommor, sylt, marmelad och hemlagade charkprodukter för cirka 100000 kronor varje gång.
–Sista lördagen hade vi soppkök och delade ut 800 portioner soppa, säger Maria och meddelar att den 15 och 22 december blir det julmarknad.

Peggy Sundvall
031-62 80 11
peggy.sundvall@gatubolaget.goteborg.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf