Lördagen den 18 maj 2024 - klockan 10:30
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »


Busshållplats i Väring försvann


Ingela Eriksson 2007-10-03


Den 3 september 2007 skulle busskuren i samhället försvinna. En rådig medborgare ifrågasatte detta och lyckades förhindra det. Värings Intresseförening skrev den 4 september några frågor till olika företrädare och önskade kuren kvar samt fortsatt trafik in till samhället. Se skrivelsen nedan.

Värings Intresseförening
4 september 2007
Till
Skövde kommun
Kommunalråden Gustafsson, Johansson, Jönsson
Kommundirektör Håkan Ahlström
Skolchef Ann-Sofie Rundberg
Utbildningschef Janne Holmquist
Socialchef Sven-Erik Söderlund
Trafikchef Sven Lindström
Säkerhetsansvarig Ola Persson
Västtrafik

Uppmaning till samarbete och bättre beslut i trafikfråga gällande Värings skolelever och andra boende
Nedmontering
Den 3 september 2007 kom tre män för att ta bort busskuren vid Kvarnrondellen i Värings samhälle. Orsaken till detta är säkert att de bussturer som gick in i samhället är indragna från och med nuvarande bussturlista. En uppmärksam medborgare fick dessa montörer att inse att nedmonteringen inte var lämplig och nu vill vi att Ni, olika aktörer i samhällets tjänst agerar för resenärernas och trafiksäkerhetens skull så att busskuren kan bli kvar.

Bakgrund – svårare för äldre och trafikfarlig miljö
Vissa bussturer har alltid gått in i byn och andra har passerat på väg 200. För invånarna i Väring blev detta ännu viktigare då livsmedelsbutiken lades ned sommaren 2006. Flera äldre åkte regelbundet till matbutik i Tidan eller Skövde och när man veckohandlar blir det tunga lass att bära hem. Att nu tvingas bära sina varor ändå från väg 200 gör det ytterst svårt för många äldre att klara sig utan hjälp.
De resenärer som åkte från Kvarnrondellen hade en säker trafikmiljö, speciellt byggd för några år sedan för bussarnas skull. Nu tvingas de gå av bussarna på öster sida om väg 200 för att korsa den livligt trafikerade vägen för att ta sig in i samhället. Flera gånger har det skett olyckor och tillbud vid denna hållplats.

Busskuren i byn – som skydd och för bättre säkerhet
Västtrafik räknade säkert med att ta bort busskuren eftersom inga stopp längre skedde i samhället. Att det varje morgon samlas 15-20 ungdomar som åker med skolbussar från Kvarnrondellen spelade tydligen ingen roll. Där är ju Skövde Kommun huvudman. Men för ungdomarna spelar det givetvis stor roll att ha väderskydd eller inte. Att man ska undvika att korsa trafikerade vägar i samband med skolskjutsar brukar också vara viktigt. Är det inte det i detta fall? Varför är det inte värt några turer in i byn för ökad säkerhet och bättre service för de boende?

Uppmaning till samarbete och bättre beslut
Värings Intresseförening har vid sitt styrelsemöte idag tagit upp frågan och ber Er, olika samhällsföreträdare, att samarbeta och arbeta för följande:
1 Besluta att busskuren får vara kvar i Västtrafiks eller kommunal regi.
2 Verka för att det snarast återinförs dagliga bussturer in i samhället Väring.

Vi önskar få veta hur Ni ser på detta och svar på varför Ni väljer att ta det ena eller andra beslutet i dessa frågor. När det gäller busskuren är det nödvändigt med snabb handläggning så att den inte helt plötsligt är borta om några dagar.

Värings Intresseförening
Enligt uppdrag/
Ingela Eriksson (ingela@varing.se)
Ordförande

Tipsa en vn Skriv ut



Väringsbygden på nätet
Ansvarig utgivare:   Ingela Eriksson
Webmaster:   Ingela Eriksson
Redaktion:   Lisa, Emil, Berit