Lördagen den 9 december 2023 - klockan 23:31
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vad kan du göra för andra, för barn, för gamla, för bygden?


Ingela Eriksson 2019-03-03

Originaldokument stadgar Värings Hemsysterförening antagna 19 maj 1943
Originaldokument stadgar Värings Hemsysterförening antagna 19 maj 1943

Nu är det tid för årsmöten. Styrelser behöver fyllas på och verksamhet planeras. Vad bidrar du med? Många föreningar har svårt för att fylla på med ledare för barn och ungdomar. Styrelsemedlemmar behövs för att driva verksamheten vidare i många föreningar. Varför är det så få som hinner med att bidra till något som är större än det egna eller den egna familjen? Har vi mindre tid för gemensam verksamhet när vi istället...? Ja, vad är det vi gör istället?

I media finns beskrivningar på föreningar som inte kan hålla igång verksamheten då de inte har tillräckligt med ledare. Så är det också i vår bygd. Många av oss önskar att andra ska ordna för oss. Kommunen kanske? Eller kyrkan? Eller någon förening? Eller...?

Många menar att människor har mindre tid för detta nu jämfört med tidigare. Är det så? Vad prioriterar vi att göra istället? Hur klarade några kvinnor 1943, under brinnande krig, starta en Hemsysterförening i Väring, vars syfte var att hjälpa hem i "särsklda svårigheter"? De samlades runt en idé och sydde ihop resurserna, som inte skulle konkurrera med andra föreningars auktioner. Medlemsavgiften per år var 1 kr. Familjerna betalade 2 kr för en hel dags hjälp. Föreningen arbetade ideellt.

Tio år senare var det scouternas föräldrar som samlade och arbetade ihop pengar till att bygga en scoutstuga för den 10 år gamla scoutverksamheten. IOGT-lokalen och GoIFs klubbstuga har väl liknande historik kan vi tänka oss.

Och idag? Få anser att de hinner lägga några ideella timmar eller dagar på ideellt arbete. Vad gör vi med tiden då? Vilar, motionerar, spelar, googlar, följer influencers eller serier, brygger öl, twittrar, skjutsar barn, ...? Fundera på din situation och se om du kan bidra till det gemensamma på något sätt.

Motivation skapas ofta om att vi får tänka självständigt/autonomt, att vi känner att vi själva blir bättre på något och att syftet med verksamheten känns viktigt. Det finns säkert en förening i din närhet där du får känna dig betydelsefull och där du kan vara viktig för någon/några/något. Tacka ja nästa gång du får frågan eller ännu bättre - erbjud dina tjänster.

Kom ihåg att det som tagit mänskilgheten framåt är vår goda förmåga att kunna samarbeta. Misstro och gnäll mår varken du eller omgivningen väl av. Nå, vad kom du fram till? Vem ska du ringa till och erbjuda din tid och kompetens till? Många väntar på ditt bidrag!

Just nu söks troligen ledare och funktionärer till:
Värings intresseförening
Värings scoutkår
Väring sydost fiber ekonomisk förening
Väring gymnastik- och idrottsförening
Wäring Locketorps hembygdsförening
Väringbygdens seniorer
Horns skytteförening
...

Tipsa en vän Skriv utVäringsbygden på nätet
Ansvarig utgivare:   Ingela Eriksson
Webmaster:   Ingela Eriksson
Redaktion:   Lisa, Emil