En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Torsdagen den 2 maj 2024 - klockan 23:20
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

”En fisketur säger mer än tusen ord om vatten”


Karin Kärrby 2001-11-12

Bild:Peter Svenson

Mångkulturell miljöinformation: Varifrån kommer vårt dricksvatten? Varför skall man inte dricka varmvattnet från kranen? Kan man hälla överblivna mediciner i avloppet? Dessa och många andra frågor kommer upp när Miljöförvaltningen arbetar med mångkulturell miljöinformation.

–I många länder pratar man inte så mycket om miljöfrågor. Man har annat att tänka på om det är krig till exempel.

–I skolorna finns det inte alltid miljöundervisning och språket kan också vara ett hinder, så behovet av miljökunskap är stort på många håll, säger Yusra Moshtat, som arbetar i projektet Närmiljö i fokus på Miljöförvaltningen.
Tillsammans med Gunvor Bergquist bryter hon ny mark för att nå invandrare med miljöinformation.

–Intresset är jättestort, folk bryr sig väldigt mycket om miljön. Men tyvärr så är det mycket information som inte når fram till alla, säger Gunvor Bergquist.
Yusra och Gunvor arbetar mycket med bilder. Foton de tagit själva som visar hur man beter sig miljöriktigt.

En bild som visar en person som lämnar gamla mediciner till Apoteket är lättare att förstå än skriftlig information. Det är också bra om det inte bara är svenskar med på bilderna, utan hellre till exempel en kvinna i slöja.
Yusra kommer själv från Irak och talar fem språk. Hon kan också använda sig av koranspråket som förenar muslimer i hela världen. Genom henne öppnas dörrarna till många föreningar och nätverk.

–Det är helt avgörande för projektet att Yusra är med, säger Gunvor, annars hade vi inte nått fram på det sätt vi gör idag.
Att anpassa informationen efter målgruppen och använda olika metoder är viktigt för att budskapet skall gå fram. En fiskeutflykt säger mer än tusen ord om vatten. Studiebesök, matlagning tillsammans och praktisk källsortering är andra sätt att göra innehållet mer levande och trovärdigt.

Yusra och Gunvor är efterfrågade ”föreläsare” med sina okonventionella metoder och sina breda kontaktnät. De är ute och informerar flera gånger i veckan i olika grupper. Samarbetet med stadsdelsförvaltningar och föreningar har gjort det möjligt att erbjuda mer spännande informationsträffar.

– Vi märker att arbetet ger resultat, säger Yusra. Till exempel minskade användningen av Klorin i en av grupperna, från att användas varje dag till att inte längre behövas alls.
– I Hjällbo var det en annan grupp som på eget initiativ bestämde sig för att tillsammans gå ut och städa på sin gård varannan vecka. Sådant gör att vårt arbete känns mycket meningsfullt.

Karin Kärrby
031-61 28 47
karin.karrby@miljo.goteborg.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf