En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Lördagen den 4 maj 2024 - klockan 17:12
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Julstämning i Trägår’n


Kate Ryffé 2001-11-12

En av tomtarna i Trädgårdsföreningen pratar med en besökare av yngre årgång.
Bild:Nils-Olof Sjödén
En av tomtarna i Trädgårdsföreningen pratar med en besökare av yngre årgång.

När vintermörkret lagt sig och de kulna kvällarna blir fler rustar Trädgårdsföreningen för julmarknad. Ljus och färgring sprider sig över den vackra 1800-talsparken. Körer stämmer upp julsånger och stadsmissionen håller utomhusgudstjänst. Hantverk, slöjd och julprydnader finns till försäljning. Och så kommer Göteborgs Lucia.

Och visst är julens ankomst värd att fira.
Tiden innan vår största helg är för många den mest stämningsfulla. Då doftar det från hyacinter, glögg och pepparkakor. I stan märks också att något är på gång.
Helikopterljud över Gustaf Adolfs Torg markerar den stora granens ankomst. Och så slås portarna upp för stadens julmarknader.
Fredag den 30 november inleds Trädgårdsföreningens julmarknad, i Park- & Naturförvaltningens regi. Den sträcker sig över den första och andra advent
– fredag, lördag och söndag.
Någon jämförelse med Liseberg, ”Julmarknadernas storebror”, är inte riktigt relevant. Men ”Lillasyster”, Trädgårdsföreningen, har också mycket att bjuda, fast på ett mer lågmält sätt. Och en riktig julstämning garanteras. Snö är förbeställd.

Klapptips, glögg och stadsmissionen
I bodarna inne i parken, i Lagerträdshuset, Rosenbutiken och Fröhandeln finns mycket som hör julen till – klapptipps, dofter och julgodis. Glögg, pepparkakor och lussekatt kan avnjutas i något av parkens kaféer.
Ute i parken pågår också olika arrangemang – sång, musik och dans kring granen. Flera körer kommer att sjunga och barn från Bergsjöns kulturskola stämmer upp julsånger.
Restaurang Trädgår’n serverar varm soppa utomhus och Stadsmissionen håller utomhusgudstjänst. En glädjens högtid i vintermörkret utlovas – fredagar kl 18, lördagar och söndagar kl 15.

Barn eller vuxen det spelar ingen roll, att lyssna när tomten läser sagor ger inspiration och skapar stämning. Att värma sig vid ett fyrfat med en kopp varm glögg efter en åktur med häst och vagn i parken, är heller inte så dumt.
Och så kan man träffa getter, får och små ponnies från barnens Zoo i Slottsskogen.
Det gillar nog många av Göteborgs förskolebarn som kommer att besöka parken.

Full rusch i Direktörsvillan
Julen är ju barnens högtid framför andra.
I Direktörsvillan, som för några dagar blir barnens villa, väntas full rusch. Unga slöjdare är på plats och hjälper barnen med julpyssel.
I Fjärilshuset, där det är gratis entré, blir det Kasperteater och fjärilsvisning. Tomtarna i parken hjälper barnen att spika sin egen fågelholk.
Vem vet, kanske har det kommit snö och domherrarna intagit sina plaster vid fågelborden...

Kate Ryffé
031-612274
kate.ryffe@ponf.goteborg.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg 5-01
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström
Redaktion:   Ulf