Årgång 12
Tisdagen den 19 mars 2024 - klockan 09:38
« Föreg. Nästa »


Munnskydd i skolan?


2021-02-22


Nya rekommendationer i länet

Pandemin tycks aldrig ta slut. Vaccineringar av de äldre och sjuka pågår vilket är bra. Samtidigt ökar de olika variationerna av virus i Sverige. På många håll är den mer smittsamma brittiska varianten allt vanligare och under helgen fick vi veta att den brasilianska varianten upptäckts för första gången i Sverige, i Gävle. 

Det var inte förvånande att det kom nya regler på måndagen så nu gäller följande. Frågan är om alla måste ha munskydd i skolan från imorgon och vem som i så fall köper dem. I instruktionen står bl.a. ”Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Det kan exempelvis handla om arbetsplatser där svårt att hålla avstånd.” Som alla vet hålls inte avstånd på skolan trots uppmaningar.

 

Det är två nya och tre gamla rekommendationer:

Nya

1. Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Det kan exempelvis handla om arbetsplatser där svårt att hålla avstånd. Munskydden i kollektivtrafiken bör nu användas hela tiden, inte bara i rusningstid. Detta gäller personer födda 2004 och tidigare. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

2. Personer som är anställda vid eller har uppdrag i en verksamhet i länet, där det bedöms pågå ett större utbrott, rekommenderas att undvika att vistas ute i samhället för att minimera möten med andra människor. Personer som har tillfrisknat efter genomgången infektion av covid-19 under det senaste halvåret undantas från denna rekommendation. De verksamheter som berörs blir särskilt kontaktade av Region Gävleborg.

Här är de tidigare rekommendationerna – som fortfarande gäller: 

3. Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.

4. Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.

5. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.

 


Tipsa en vn Skriv ut



Coronatider

Fann 6 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Munskydd för alla skolan!     2021-02-23
Munnskydd i skolan?     2021-02-22
Nationella proven ställs in till våren     2020-12-15
Alla nationella är inställda     2020-03-23
Hur du blir frisk från corona   Zetterström   2020-03-21
Undervisning på distans men med skolmat     2020-03-21
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Söndag 24/3
Elisabeth I av England dör (24.03.1603)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa