Årgång 12
Onsdagen den 21 februari 2024 - klockan 05:33
« Föreg. Nästa »


Vasaskolans första amerikan


2008-10-25

Gloria Dei, Andreas Rudmans skapelse i Philadelphia.
Gloria Dei, Andreas Rudmans skapelse i Philadelphia.

Andreas Rudman

Samma år som Stockholmsgymnasium flyttade till Gävle föddes Andreas Rudman den 3 november 1668. Han var son till guldsmeden Johan Augustison Rudolph och hans hustru Magdalen Nilsdotter. Han skrevs in i Trivialskolan 1679 och börjande i gymnasiet 1683. 1686 skrev han in sig vid Uppsala universitet.
Sverige hade fram till 1655 en koloni vid Delawarefloden som kallades Nya Sverige. När den Sverige förlorade kontrollen över området fanns fortfarnade många svenskar kvar och den svenska staten försåg dem med präster. I februari 1696 kallades Andreas Rudman till ärkebiskop Swebelius för att leda en grupp präster som skulle sändas till Delawere för att tjäna den svenska församlingen. Rudman var tveksam men när han lovades en fin församling när han kom tillbaka tackade han ja. Han avreste i juli 1696 och nådde London tidigt i oktober. De stannade där i fyra månader där han bland annat träffade William Penn (Pennsylvania). Den 4 februari 1697 fortsatte färden och efter fyra månader till havs landsteg de i Virginia den 3 juni. Efter att ha besökt flera församlingar i området bestämde sig Rudman för att upprätta sitt högkvarter i Wacaco, som idag ligger mitt i Philadelphia. Han träffade här sin fru Elisabet Petersdotter och gifte sig den 4 maj 1698.
Efter en splitrring av den svenska församlingen bestämde Rudman och han församlingsbor att bygga en ny kyrka som skulle ersätta en äldre timmerkyrka. Den nya kyrkan kunde invigas den 2 juni 1700 och kallades Glorid Dei. Rudman ägnade sig också åt att skriva psalmer och tryckte de två första psalmböckerna i Amerika 1700.
Rudman tyckte att han gjort sitt i Amerika och förberedde sig för att åka hem till Sverige, Hans avlösare Andreas Sandel som kom 1702 övertalade honom att överta ”Dutch Lutheran Church” i New York. Rudman for dit men återvände till Philadelphia efter ett år på grund av dålig hälsa. Han förberedde åter hemfärden men den 23 februari 1704 kom bekräftelse från Karl XII att han utnämts till superintendent (biskop) för den Lutheranska kyrkan i Amerika.
Rudman förberedde åter hemresan till Sverige då han drabbades av lungsjuka den 13 september 1708 och dog fyra dagar senare. Han fick en storslagen begravning.
Två av hans barn Magdalena och Anna Catharine och hans änka bodde kvar kring Philadelphia.
Vasaskolans första amerikan blev knappt 40 år men har lämnat många spår efter sig i historien.

Tipsa en vn Skriv utSommarläsning

Fann 3 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Approcessen på Vasaskolan     2019-07-29
Vi äro den knoppande våren     2017-07-20
Vasaskolans första amerikan     2008-10-25
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Onsdag 21/2
Baruch Spinoza dör (21.02.1677)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa