Årgång 12
Tisdagen den 5 december 2023 - klockan 03:00
« Föreg. Nästa »


Bocken brann bra


E M 2022-01-10


 

Klockan 03.37 började det ryka bakom Slottstorget juliga gäst. Det visar kamerabilder. Med övervakning går det dock inte att hindra att bocken följer traditionen att brinna. Därefter är ”tomteblosset” tänt och man funderar på om det är Valborgsmässoafton eller en vecka kvar till julafton. 

Brandkåren ryckte ut, ack meningslöst. Vittnen som pratat med polisen tyckte sig se en lång, atletisk man med mystiskt beteende. Honom grep polisen senare och han nekade till brott och grundade det på att han inte hade någon tändare på sig. Låter väl trovärdigt. Något sotig var han också skall tilläggas.Innan ens samtalet från vittnet är avslutat, återstår endast ett svart skelett av halmbocken. Slottstorget förvandlas till ett ingenmansland, där ett vitt tält står bredvid en byggarbetsplats.  

Litet trist kan det anses. Gävlebocken är ju trots allt skapt för att lägga ett juligt täcke över staden. Det tyckte i alla fall kulturskribenten på Gefle Dagblad, som såg bränningen som en brutal förlust och gick till skriftlig attack mot bejublandet på sociala medier. Kristian Ekenberg säger att de flesta yttringarna kommer från ”icke-gävlebor”. Det uppstår s.k. ”jubel på Twitter bland stockholmarna” menar han. En bock-kramare kallar han sig själv, vilket han tydligen tror att alla andra gävlebor är. 

Det finns dock röster här i staden också, som hellre håller i traditionen att den brinner än att den står kvar under julen. @thetypicalgavlebon på Instagram är en stark röst för en rykande bock. Detta lade kontot ut i morse när uppgiften om att bocken brunnit ner ankommit. Notera stjärnan som lagts till. Kanske i rädsla för kulturskribenter. Det är i alla fall en brinnande bock som satt Gävle på kartan, inte en stående. Månget inlägg från detta konto grundar sig på bocken, och den är central på kontots personbild. Även en undersökning har lagts ut, i vilken följarna har fått rösta vad de anser, tyvärr är svaren anonyma.  

Frågan är ju vad som är mest traditionellt, och om vem som egentligen har rätt. Ska den stå eller ska den brinna. Slutar den brinna kommer vi troligtvis se en PR-sjunkande trend, men fortsätter den brinna blir man orolig om kommunen ska sluta lägga pengar på den. Precis som de gjorde med fyrverkerierna som försvann från invigningen för några år sedan. Ett sådant svek kan nog både Kristian Ekberg och personen bakom instagramkontotenas i fruktan om.  

Så låt oss gävlebor enas. Vi gillar bocken, vi behöver bocken och vad som händer med den ska vi låta vara ovisst. Men kommunen ska hålla sina fingrar borta från den. De får njuta av fyrverkerierna de tagit. 


Tipsa en vän Skriv utBocken sedan 1966

Fann 8 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Ingen Gävlebock utan Naturvetenskapliga föreningen     2022-11-26
Bocken brann bra   M   2022-01-10
Naturvetenskapliga föreningens bockbygge är fulländat!     2021-11-29
Från bockbygget 2021     2021-11-28
Bockstatistik     2021-11-26
Årets bock blir Naturvetenskapliga föreningens     2016-11-29
Bocken bränd på invigningsdagen     2016-11-29
I helgen händer det     2016-11-25
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Tisdag 5/12
Wolfgang Amadeus Mozart dör (05.12.1791)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa