Årgång 12
Måndagen den 23 december 2024 - klockan 08:56
« Föreg. Nästa »


BATMAN


2010-10-01


I den otroligt populära filmen Batman The Dark Knight, så tar sig Batman än en gång an Jokern, mästerskurken. Men vem är egentligen Batman? Är han en samhällets polis? Är han en brottsling? Eller är han en laglös individ som gör det som måste göras för att samhället ska må bra? Kanske skulle "en Batman" behövas i dagens samhälle?

The Dark Knight

Det gigantiska bolaget Warner Bros har sedan länge sysslat med serietidningar och filmer. Många hjältar kommer från detta bolag, bl.a. Snurre Sprätt, Daffy Duck, men också mer hårdhudade hjältar som till exempel Stålmannen och Batman. Kring just Batman, som på senare år återupplivats genom filmerna Batman Begins och Batman The Dark Knight, finns det en stor nostalgi bland unga och gamla människor. Men vart ifrån kommer nostalgin? Vad är det man ser i Batman?
I Batman Begins så får vi följa den vuxne Bruce Waynes väg från ingenting, till att bli den store hjälten som är gatornas beskyddare i Gotham City. Människor ser upp till denne man som skrämmer brottslingar och skyddar civila oskyldiga. Han besegrar sina fiender, och upprätthåller en ordning som knappt stadens egna poliser klarar av att göra. Men i The Dark Knight så förändras allt då Jokern kommer in i spelet. Joker, som med nästan en löjlig besatthet vill att Batman ska visa vem han verkligen är för samhället, gör bokstavligt talat allt för att krossa Batman, och själv ta över staden.
Batman kämpar, och vinner till slut fighten med Joker.

Batmans identitet är fortfarande okänd, och legenden kan leva vidare med att bekämpa brott på Gotham Citys gator. Och det är just detta som barn från 80-talet, som nu är vuxna, ser upp till. 80-talisternas barn som nu ser de moderna filmerna ser upp och kan relatera till samma saker, som deras föräldrar gjorde på 80-talet. Bruce Wayne tog sig från att inte vara något annat än ett rikemansbarn, till att bli den store ledaren i Gotham City.
Vi kan också slå fast att Batman faktiskt är en brottsling, fast med goda intentioner. Han gör det som måste göras för att alla människor i samhället ska må bra. Eller i alla fall slippa undan den tyngsta brottsligheten. Så på sätt och vis är han också en samhällets polis.

Ledaren vi behöver?

Batman tillhörde en genre som kallas "comics" och föddes från början i serietidningar. Batman tillhör numera genren som kallas action. De moderna filmerna som är gjorda från 1980-talet och framåt innehåller bomber, blod, våld, explosioner, krut och vapen. Det är helt enkelt renodlade actionfilmer, som innehåller delar av dramatik i Bruce Waynes privatliv. Men självklart innehåller dessa filmer fart och fläkt rakt igenom.

Men ska vi leka lite med tanken, och låtsas att Batman är en ledartyp? Alltså att man kan vara "en Batman"? Och att Jokern är ett stort samhällsproblem idag, tillexempel den ekonomiska krisen? Och att denna ledartyp ("en Batman") möter en värld i förändring av hög hastighet?

Till att börja med så är Batman som karaktär i filmerna en tuff man. Han räds inget, och gör det som måste göras för samhällets bästa. Han tar skulden för sina egna och andras misstag, och kämpar mot orättvisan. Han kämpar mot Jokern, i något som till början ser ut som en oändlig strid. Men som får ett snabbt slut när Batman väl fångar Jokern. Skulle då en stark ledare behövas i vår värld av en tung ekonomisk kris och tomma ouppfyllda löften?

Batman har genom hårt arbete fått ett helt samhälle i ryggen som tror och hoppas på honom. Och för att kunna uppfylla kriterierna för att kunna vara "en Batman", så måste man kunna samla folket och marschera framåt. Man måste kunna ta snabba beslut, och kanske spelar inte ledarens partifärg någon roll när det kommer till att göra det som måste göras?
Barack Obama kan tänkas som denna ledartyp. Om vi tittar på hans omedelbara agerande från det att han blev president, så håller han sina ord, han samlar folket och marscherar framåt. Redan under hans första presidentvecka så valde han att stänga ner Guantanamo Bay. Det ökända fängelset i USA, där fångar ska ha torterats och där oskyldiga människor ska ha suttit för brott de inte ens begått. Detta väckte stora debatter.
Han satte genast upp en stor press på de stora bankerna i USA för att försöka få kontroll på den dalande ekonomin. Och inom en månad från det att han svurit presidenteden så hade redan ett krispaket tagits i bruk för att lösa krisen i USA.

Historiskt sett finns mängder av exempel. Winston Churchill, till exempel,var en väldigt stark och tongivande ledare. Hans tal under hela andra världskriget uppmuntrade hela den engelska befolkningen att fortsätta kämpa, för att besegra ondskan i Nazityskland. Tillsammans med väldigt tydliga ledare som Roosevelt och Stalin, besegrade man 1940-talets Joker, Adolf Hitler.

Olof Palme är också en färgstark ledartyp, och precis som Batman, så var miljoner medborgare honom trogen. Han satte upp bra kontakter mellan Sverige och länder runt om i Europa på 70-talet. Beviset för att folk uppskattade honom, och att han gjorde bra saker för samhället som kanske inte andra regeringar uppskattade, hittar vi på bilder precis efter mordet. De tusentals blommor som bildar ett berg över mordplatsen vittnar om samhällets kärlek till denne starke ledare.
Idag kan det på många håll höras av äldre människor att "Det var bättre förr", "Nu skulle vi behöva en ny Olof Palme" och saker som "Moderaterna duger varken till det ena eller det andra". Men när det kommer till beslutsfattande frågor. När det kommer till att samla befolkningen, och marschera framåt för att besegra en ekonomisk kris eller något annat stort samhällsproblem, spelar det då någon roll vilken färg ledaren har rent politiskt?

Behöver samhället "en Batman"? Svaret är självklart ja. Vi behöver politiska ledare som kan göra det där drastiska, det där lite tabubelagda för att kunna få ordning på vår svårt drabbade ekonomi. Inte bara i enskilda kommuner, eller enskilt i Sverige. Utan i hela världen

Tipsa en vn Skriv ut



Tusenlappen

Fann 25 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

"Vasaskolans elever är det bästa som finns"   Norén   2010-10-21
Pojkens hjärta är en dans värd   Ålander   2010-10-21
Allt suger, säger du   Lindén   2010-10-21
Don Quijote   Fernqvist   2010-10-21
Vasaskolan då och nu     2010-10-21
Bättre spy än illa fäkta     2010-10-21
"Det viktigaste är fantasin"     2010-10-21
Anställd     2010-10-21
Yrket som går upp och ner   Ålander   2010-10-12
En stulen barndom (Novell 3)     2010-10-12
Pyromanen (Novell 4)     2010-10-12
Som den lättaste fjäder (Novell 5)      2010-10-12
Mitt nya hem (Novell 6))     2010-10-12
Fredens ängel (Novell 7)     2010-10-12
Grace (Novell 8)     2010-10-12
Under ytan (Novell 9)     2010-10-12
Drakar och påskägg (Novell 10)     2010-10-12
Det som inte dödar dig, gör dig stark (Novell 11)     2010-10-12
Har skräcklitteraturen mist sin skönhet?   Carvallo   2010-10-12
Ett, två, tre (Novell 2)     2010-10-10
Älskling, Globen är borglig ikväll (1)     2010-10-10
Har skräcken mist sin skönhet     2010-10-10
BATMAN     2010-10-01
Hon som gör revolution     2010-10-01

« Föregående sida  Nästa sida »
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Måndag 23/12
Dagobert II, mördas (23.12.679)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa