Årgång 12
Måndagen den 20 maj 2024 - klockan 20:29
« Föreg. Nästa »


Att snubbla före startlinjen?


2013-12-16

Vasaskolans plats i den nuvarande organisationen
Vasaskolans plats i den nuvarande organisationen

Den nya organistationen av Kunskapsförvaltningen visar att man inget lärt

Så har då förslaget till en ny Kunskapsförvaltning som skall gälla för oss  på Vasaskolan, från nyår, kommit. Beslutet som Gevaliensis tidigare skrivit om kom för mer än ett halvt år sedan men vad beslutet konkret skulle innehålla och hur det skulle genomföras fick en konsultfirma i uppdrag att utreda.

 

Organisation

Den organisation som den nya förvaltningen skall ha påminner mycket om den som Barn- och ungdomsförvaltningen haft. Vi har i första hand sett hur Vasaskolan påverkas av de kommande förändringarna.

I den nuvarande organisationen har gymnasiet har rektorerna haft stor självständighet och varit direkt underställda förvaltningschefen. Nu är det andra tongångar. Från årsskiftet får vi en förvaltningschef som skall arbeta med långsiktiga strategiska frågor för utbildningen i Gävle. Under honom finns en biträdande förvaltningschef som skall stötta rektorerna att genomföra förbättringar som är beslutade. En något grumlig beskrivning man kan ju undra om rektorer gör så svaga att de måste kontrolleras lite extra. Under den biträdande förvaltningschefen skall finnas en gymnasieskolechef och under denna kommer så rektorerna i gymnasieskolorna. Tidigare fanns en nivå mellan förvaltningschefen och elever och lärare och det var rektor nu kommer det att finns tre nivåer, rektor, gymnasiechef och biträdande förvaltningschef.


I diskussionerna kring sammanslagningen av förvaltningarna sades att man borde lära av den förvaltning som hade mycket goda resultat för att lyfta in den kulturen i den andra förvaltningen. Det är Utbildning och arbete (UAG) som har de goda resultaten men det har man inte tagit hänsyn till i den nya organisationen, så man kan väl inte säga annat än att kommunen snubblat före startlinjen i denna fråga. Ett kort avstånd mellan verksamheten och den högsta ledningen och stor självständighet för enheterna har varit det framgångsrecept som nu försvinner.

 

Mål

När det gäller resultaten ligger Gävle kommun riktigt illa till inom skolan. Enligt en undersökning tidigare i år visades att resultaten i åk 9 i Gävle gav en 212:e plats bland landets 290 kommuner. Resultatet för gymnasiet gav kommunen en 16:e plats (klar inom 4 år).

 


Vasaskolans plats i den nya organisationen
Vasaskolans plats i den nya organisationen

Den nya förvaltningen och nämnden skall givetvis stärka resultaten för Gävles skolelever. Hur skall man då göra detta? Vi plockar några citat från utredningen för att få veta vad vi har att se fram emot:

Varför dessa förändringar?
* Utbildningsnivån måste höjas.
* Genom att samla all kompetens och ansvar hos en förvaltning skapas möjligheter till effektivt samarbete – en röd tråd - genom samtliga skolnivåer.
* En gemensam nämnd ökar möjligheterna till bättre ledning och styrning och därmed bättre utnyttjande av skolans samlade resurser.
* Arbetet med att skapa likvärdiga skolor med hög kvalitet stärks av ett nära samarbete mellan grundskolor och gymnasieskolor.

Vad har du framför dig?
*Det här är ett förslag på programförklaring som ska genomsyra allt arbete i de nya förvaltningarna.
*Programförklaringen består av fyra delar: verksamhetsidé, vision, yttre och inre kännetecken.

Verksamhetsidé
*Vi ska lära, leda och utmana Gävles barn och ungdomar i ett stimulerande och stödjande sammanhang, så att de når sin fulla utvecklingspotential och kan göra aktiva livsval.

Vision
*Med ett helhetsperspektiv från 1-20 har vi en utbildningskultur som främjar barns och ungdomars drömmar och livsval. Skolorna ger stolthet i ett nationellt perspektiv och har betydelse för Gävles attraktivitet och regionens utveckling. Samhällets aktörer är en naturlig del av skolans vardag. Vi har de främsta medarbetarna, en stimulerande och kreativ miljö. Våra elever når sina högt satta mål.

Yttre kännetecken
Avser hur pratet skall gå om organisationen när det är som bäst. Följande kännetecken är processade och rangordnade: Möjligheter Detta i uttryck av nyskapande, moderna arbetssätt, nytänkande, utmaning och stimulans Förtroende Kännetecknas av tillhörighet, där vill jag ha mina barn (1-20), där vill jag arbeta. Här är hög kvalitet och här uppnås goda resultat. Det är ordning och reda i Lärstaden Gävle. Engagemang Vi hör ”min unge älskar skolan” och ”det är coolt att plugga”

Inre kännetecken
Avser hur vi har det med varandra i organisationen när det är som bäst. Följande kännetecken är processade och rangordnade: Det finns förtroende i organisationen. Kommunikationen är rak och det är högt i tak. Ansvaret bärs av alla och vi har kunskap om helheten. Det är tydligt att alla tar ansvar för 1-20. Medarbetarskap och ledarskap fungerar ihop. Det finns stolthet och glädje. Det är roligt att jobba inom Kunskapsförvaltningen och vi kan rekommendera andra att arbeta här . Vi har goda förutsättningar i vårt arbete och engagemanget är stort.

 

Lite mer än denna programförklaring krävs nog för att lyfta Gävle som skolkommun och det vore kanske klokt att starta nytändningen genom att se på verksamheten i stället för att börja med överbyggnaden och bygga pyramider.

Vi kommer att rapporterna när mer konkreta åtgärder syns till.


Tipsa en vn Skriv ut



Nyheter

Fann 672 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Säkert vårtecken vid Vasa     2024-05-16
Inget för dagens elever att bekymra sig över     2024-03-21
Livsfarligt     2024-01-30
Ytterligare en märkesdag för Vasa     2024-01-09
Vasait tillkännagav Nobelpriset i fysik.     2023-10-03
Vasaskolans logga     2023-09-11
Ett tråkigt besked   Käll   2023-09-05
De nya husen växer fram   Käll   2023-08-17
Läsåret har börjat     2023-08-15
Pussel nästan hela året   Käll   2023-08-10
Vasait åter belönad     2023-05-16
Heder i Uppsala     2023-05-03
Valborg i Uppsala utan pandemi!   Käll   2023-05-03
Teaterinriktingen läggs i malpåse     2023-04-17
Verdandi och Vasa hissas av Rickard Olsson i SVT   Käll   2023-04-10
Ett glatt besked     2023-04-01
Stämmer svenska  staten     2022-12-12

« Föregående sida  Nästa sida »
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Måndag 20/5
Först ensam över Atlanten (20-21.05.1927)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa