Årgång 12
Tisdagen den 27 augusti 2024 - klockan 18:25
« Föreg. Nästa »


Bokmässan!


Brita Sjögern 2013-11-04

Bild:Stina Larsson

Ett Mecka för bokälskare och bibliotekarier givetvis

Som vanligt ägde Europas näst största bokmässa, den i Göteborg, rum under fyra dagar i slutet av  september, torsdag till och med söndag.
Antalet besökare i år var närmare 100000. En av dessa var Vasaskolans hänförda bibliotekarie.

 

Torsdagen och halva fredagen släpps bara fackfolk in – bibliotekarier, lärare, författare, journalister, kulturfolk i största allmänhet - sedan får alla tillträde och på lördagen kunde det tyckas som om hela Göteborg strömmat in i mässhallarna! Ett läge då det gäller att inte bli irriterad utan tränga sig fram mellan alla bokälskande människor med fattning.

 

I över 400 montrar finns bokförlag, politiska partier, tidnings- och tidskriftsredaktioner, litterära sällskap, föreningar, företag, universitet och högskolor … Där är små och stora föreläsningssalar, öppna ”torg”, scener överallt … Restauranger och tack och lov ett flertal caféer med möjligheter att köpa macka och kaffe finns lite varstans. För en person utan lokalsinne är det inte lätt: man får gå med karta i handen, som i en stad man inte känner till.

 

 Man kan, om man vill, gå runt och checka av kändisar och författare alla fyra mässdagarna. I början kan det kännas som om ens huvud är som en ugglas – man måste vända sig om efter den där kända författaren! Och den! Och där är ju hon! Och kan det där vara han, vad heter han nu … vad liten han är i verkligheten!

 Men naturligtvis har en bibliotekarie viktigare saker att göra på en bokmässa än att bara gå omkring och glo på kändisar.  Att hinna med alla intressanta seminarier och workshops är dock alldeles omöjligt, så det gäller att välja! 

 Vad er bibliotekarie gjorde? Jo, hon lyssnade t ex på seminarier om skolbibliotekets nya roller, om den nya svenska arbetarlitteraturen , om digitalisering av litteratur och om nyskriven science fiction.

Hon lyssnade på massvis med författarintervjuer som tex: Jenny Jägerfeld om sin bok Jag är så jävla easygoing,  Daniel Poohl om främlingsfientlighet och om att växa upp i en liten håla, Marjaneh Bakhtiari om sin nya roman som utspelar sig i Tehran, Vibeke Olsson om sågverksepoken i Sundsvall, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren om det fina samarbetet kring  Cirkeltrilogin, Jan Guillou om killar och läsning, Andres Lokko om att bo i England när rika blev fattiga och högerextremismen växte, engelska Caitlin Moran som är världens roligaste … och många fler … En mycket fascinerande intervju var med skådespelaren Reine Brynolfsson som läst in hela nyöversättningen av James Joyces Ulysses som ljudbok – en gärning nästan lika gigantisk som författandet av boken. Finns snart i ett bibliotek nära Vasaskolans elever!

Vi skulle lyssna på Linus Jonkman som skrivit en uppmärksammad bok om att vara introvert, men vi hittade honom ingenstans. Vi trodde till sist att han var så introvert att han inte syntes, men till sist fann vi honom i ett hörn där hans intervju blev inspelad som podcast.  Och det var mycket som spelades in, överallt fanns kameror och mikrofoner, för att inte tala om alla privata mobiltelefoner.

Sammanfattningsvis kom hon (bibliotekarien) tillbaka till Vasaskolan med ryggsäck, hjärta och hjärna fulla av intryck och idéer som alldeles säkert kommer elever och lärare till del!]

 

 

 

 


Leif GW Persson signerade sin senaste bok
Leif GW Persson signerade sin senaste bok


Brita med Berglin
Brita med Berglin


Skaparna av Cirkeln med tecknande medarbetare
Skaparna av Cirkeln med tecknande medarbetare


Folkhav
Folkhav


Tipsa en vn Skriv ut



Nyheter

Fann 675 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Välkommen till Vasaskolan     2024-07-05
Skrala resultat för niorna 2024.     2024-06-30
Säkert vårtecken vid Vasa     2024-05-16
Inget för dagens elever att bekymra sig över     2024-03-21
Livsfarligt     2024-01-30
Ytterligare en märkesdag för Vasa     2024-01-09
Vasait tillkännagav Nobelpriset i fysik.     2023-10-03
Vasaskolans logga     2023-09-11
Ett tråkigt besked   Käll   2023-09-05
De nya husen växer fram   Käll   2023-08-17
Läsåret har börjat     2023-08-15
Pussel nästan hela året   Käll   2023-08-10
Vasait åter belönad     2023-05-16
Heder i Uppsala     2023-05-03
Valborg i Uppsala utan pandemi!   Käll   2023-05-03
Teaterinriktingen läggs i malpåse     2023-04-17
Verdandi och Vasa hissas av Rickard Olsson i SVT   Käll   2023-04-10

« Föregående sida  Nästa sida »
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Tisdag 27/8
Proklamationen om de mänskliga rättigheterna. (27.08.1793)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa