Årgång 12
Tisdagen den 4 oktober 2022 - klockan 22:24
« Föreg. Nästa »


Flipp eller flopp


2022-01-15


Vad tycker eleverna

I veckan infördes en ny rutin vid Vasaskolan. Alla ska bära identiteshandling runt halsen och under fradagen, i slutet av dn första veckan, var det ett mycket litet antal som följde uppmaningen. De flesta tycktes inte bry sig. Gevaliensis frågade därför några elever vad de tyckte om den nya regeln och här har ni svaren:


Jag tycker att det med korten runt halsen är dåligt och extremt töntigt, Då vi treor har gått här i 3 år och ingen kommer ändå lyssna och sen är det inte treorna som skapar slagsmål, så blir det krångligt för oss när vi ska öppna dörren då måste man ta ut korten ur korthållaren och hålla på att krångla.

 

Jag tycker passerkorten känns töntigt, känns antigen som att man är en dagisfröken eller ett dagisbarn och det känns inte bra.

 

Man får lite fängelsekänsla

 

De förstör våra outfits. Kunde vi inte fått svarta eller vita korthållare i stället?

 

Det känns lite obehagligt men det kanske är nödvändigt. Föredrar att få slippa.

 

Utifrån ett säkerhetsperspektiv är det positivt. Men det känns jobbigt att använda dem speciellt om man ogillar bilden på kortet.

 

Jag tycker att detta inte är en så dålig idé med tanke på att vem som helst släpps in i skolan. det brukar komma elever från andra skolor av olika skäl, vissa kommer för att skapa sig fram olika konflikter och vissa kommer för att dem känner för det. jag tycker att bära sitt passerkort är en bra idé för då vet alla lärare vilka elever som egentligen går på skolan och vilka som är från andra skolor. det är viktigt att lärarna påminner eleverna om att ha på sig sitt passerkort för att det inte ska bli frustrerande gällande alla elever. desto fler som bär desto bättre. genom denna ide kan det leda till att andra elever väljer att inte komma till Vasaskolan för att dem fått reda på att man kan bli utkastad av lärarna.

 

Det är väl säkert bra för säkerheten men inte alls praktiskt eftersom man inte längre kan ha kortet i plånbok eller skal och måste komma ihåg bandet. telefonen glömmer man inte men bandet kan man lätt glömma hemma

 

Jag tycker inte att alla andra elever som beter sig bra ska behöva ta konsekvenser för några rötägg. Skolan borde i stället avstänga elever som beter sig dåligt och blir ett hot för skolans säkerhet.

 

Jag tycker det är jättedrygt och jättefult. Känns som ens integritet blir bortrövad från en och jag känner mig som en hund och/eller en fånge, som att jag identifieras som ett nummer. De elever som har orsakat detta borde bli pratade med, för tycker inte det är schysst att vi ska få kollektiv bestraffning.

 

jag har ingen direkt åsikt om de banden vi fått förutom att det är bra då vi kan både ha våra skåpnycklar och kort på samma ställe runt halsen så slipper man tappa bort dem. Det kan även vara bra för att många tar sig in i vissa som inte ens går här och det blir då enklare för läraren att märka av vilka som egentligen går här

 

Jag förstår varför vi måste ha Vasakorten synliga och det i sig är inte jobbigt att utföra. Däremot är det synd att det behövs göras för att andra som inte går/arbetar på skolan inte ska komma in i skolan.

Jag har inte så mycket emot det men lite drygt att bära det. Man glömmer ofta det plus att man känner sig lite fånig med det men som sagt ifall jag måste ha det är del väl så, tror inte det kommer hjälpa så mycket om jag ska vara ärlig.

 

Tycker det kan vara bra med kort så inte andra utanför skolan kommer in men jag tycker det är lite onödigt att behöva ha den runt halsen hela tiden.

 

Känner mig töntig när jag bär den därför gör jag inte det

 

Jag tycker att det är otroligt bra för skolan för det är en sorts skydd men det är också jobbet att visa det varje dag, man kommer tröttna!

 

Jag tycker att det generellt är onödigt då alla inte kommer ha korten fullt synliga hela tiden och hittills har ingen lärare eller annan personal på skolan kontrollerat att jag (eller andra) faktiskt har ett vasakort. Om det fanns något riktigt hot mot eleverna och att korten faktiskt användas för att kolla av att man hör hemma på skolan hade jag tyckt att det var rimligt.

 

Spelar ingen stor roll, hade önskat en klarare motivering varför vi ska ha dem dock.

 

ID brickorna är lite meningslösa i överlag, särskilt när ingen som inte visar den kontrolleras. Ser egentligen knappt någon som har på sig den.

 

Bandet har inte den effekt som skolan vill att den ska ha, då eleverna inte använder det.

 

Har vi väl börjat med tvång på kort runt halsen kommer det aldrig gå att återgå till det normala. Problemet ligger djupare än i brickbärning, det ligger hos de som går in utan lov

 

Jag tycker de är bra pga. deras syfte men jag måste dock få påpeka att färgerna på bandet är något förskräcklig, de mest neonlysande färgerna jag sett.

 

Jag förstår varför skolan valde att införa bandet och bryr mig inte direkt mycket om det.

 

Jag tycker att det är en onödig regel då de allra flesta ändå inte använder banden. Det känns inte direkt heller som att ett band är den bästa lösningen på problemet.

 

Jag är ganska likgiltig till banden, men som koncept känns det väldigt övervakande. Och jag vet inte hur pepp jag är på att vara övervakad så.

 

Att tvingas ha korten runt halsen är någorlunda totalitärt men visserligen är de inte till större besvär. Det största problemet är att korten kan förstöra outfiten något, men man kan göra ett fashion statement av dem, till exempel sätta dem runt örat.

 

Tryggheten som skapas när man vet vem som är "vasait" kan inte klassificeras som segregation. Snarare en samhörighet som saknats i dessa pandemitider.

 

Bra om det fungerar, problemet är att alla inte följer det

 

Jag tycker att det är bra att man kan visa att man går på skolan, men det är inte bästa sättet, för att många tycker att det är pinsamt att visa sitt foto och ha ett fult halsband som hänger runt halsen. Jag tycker inte att man ska tvinga eleverna något som dem kanske inte tycker om och kränker dem

 

Enligt mig är det väl helt okej med id-brickor. Det är inget jag föredrar att ha runt halsen, men så länge det fyller sitt syfte så kan det väl vara bra.

.

Tipsa en vän     Skriv utNyheter

Fann 653 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Gävle kommun     2022-10-01
Vänsten vann skolvalet     2022-09-16
Hur har Vasaskolan röstat?     2022-09-08
Vill du skriva från Vasaskolan     2022-09-08
Idag börjar skolåret 2022-2023     2022-08-16
Nya lagar i skolan     2022-08-03
Vasaskolans biologiska museum växer.     2022-05-25
Bygget fortsätter     2022-05-13
Ministerbesök   Molander   2022-04-22
Vem bryr sig?     2022-04-19
Mer än hundraåriga träd nedsågade     2022-03-24
Vasaskolans föredöme i sorg     2022-03-22
Vårdagjämning     2022-03-20
Internationella utbyten igång     2022-03-19
Vasaskolan fyller år idag     2022-03-12
Vasaskolan har fått en Athenstipendiat     2022-02-07
Superspridarevent     2022-01-18

« Föregående sida  Nästa sida »
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Tisdag 4/10
Sputnik 1 skjuts upp (04.10 1957)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa