Årgång 12
Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 15:33
« Föreg. Nästa »


Pratstund med Hans Wallmark


Jakob Nyström 2009-05-18


Hans Wallmark är moderat riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet. Dessutom är han bror till Ulrika Wallmark, lärare i religion och filosofi på Vasaskolan. Hans Wallmark har också varit kommunalråd i Ängelholm och politisk redaktör för Norra Skånes Tidning. Hans huvudfrågor i valkampanjen är utökat europeiskt polissamarbete och narkotikabekämpning. EU-länderna ska samarbeta mer i frågor som gäller organiserad brottslighet, narkotikahandel, vapenhandel och trafficking. Gevaliensis fick en pratstund med honom och elever på internationella programmet.

Borde vi ha en europeisk federal polis som i USA?
– Nej. Vi ska inte bygga upp fler organ än de som redan finns. Däremot ska polis kunna göra tillslag i andra länder. Jag vill se ett ökat samarbete mellan befintliga polisstyrkor. Moderaterna är för detta, men inte sossarna.

Vad kan vi dra för lärdomar av finanskrisen? Vad kan EU göra?
– Vi behöver tydligare spelregler. Det har varit alldeles för stort risktagande från bank- och finanssektorn. Risken just nu är att länder sluter sig. Statliga pengar måste användas på rätt sätt, inte till direkta subventioner. Jag tycker att Sverige har agerat bra. Och det finns tecken som visar att botten är nådd. Problemet är att företag, särskilt små, inte kan låna pengar av bankerna längre. När svenska storföretag inte längre kan låna utomlands vänder de sig till svenska banker och suger upp kapital. Det handlar om psykologi: vi måste börja lita på systemen igen.

Många påstår att ni har höjt skatten för pensionärerna. Stämmer det?
– Nej, men det är något som ofta hörs i debatten. Vi har sänkt skatten på arbete, för att göra det mer lönsamt att arbeta. På så sätt har vi fått 200000 fler människor i jobb. Pensionärer som jobbar får ännu mer i sänkt skatt. Det handlar absolut inte om en skattehöjning för pensionärerna.

Men hur ska ni skapa trygghet?
– Det handlar om att göra satsningar som går att finansiera. Annars finns inget förtroende för politiken. Att som socialdemokraterna vilja höja skatten skulle bara förvärra situationen. Det skulle skapa skulder som vi måste betala tillbaka i framtiden. Vi väljer att satsa på forskning och utveckling. Dessutom ger vi garantilån till banker och fordonsindustri. På EU-nivå vill jag ha en gemensam bolagslagstiftning och en europeisk finansinspektion.

Är inte garantilånen till fordonsindustrin en form av protektionism?
– Det är inte direkta lån det handlar om, utan stöd till forskning. Visst kan man tycka att det är en form av protektionism. Men staten tänker inte gå in med pengar till Saab om vi inte ser en framtid för bolaget, och om inte en stark ägare också skjuter till kapital. Men det finns helt klart en risk med alla former av statligt stöd.

Hur stort kan EU bli?
– Alla eurpoeiska länder kan bli medlemmar så länge de uppfyller Köpenhamnskriterierna. De måste ha marknadsekonomi, en fungerande rättstat och mänskliga rättigheter. Till exempel Island och Kroatien skulle kunna bli medlemmar till 2011. Däremot måste det finnas någon geografisk begränsning för hur stort EU kan bli. Men jag tycker att EU är ett koncept som vi kan exportera till andra delar av världen.

Vilka frågor ska EU framför allt arbeta med?
– Gränsöverskridande problem ska beslutas om i EU. Men till exempel arbetsrätt ska skötas av de enskilda medlemsstaterna. Subsidaritetsprincipen ska gälla.

Jakob Nyström

Tipsa en vn Skriv ut



Nyheter

Fann 671 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Inget för dagens elever att bekymra sig över     2024-03-21
Livsfarligt     2024-01-30
Ytterligare en märkesdag för Vasa     2024-01-09
Vasait tillkännagav Nobelpriset i fysik.     2023-10-03
Vasaskolans logga     2023-09-11
Ett tråkigt besked   Käll   2023-09-05
De nya husen växer fram   Käll   2023-08-17
Läsåret har börjat     2023-08-15
Pussel nästan hela året   Käll   2023-08-10
Vasait åter belönad     2023-05-16
Heder i Uppsala     2023-05-03
Valborg i Uppsala utan pandemi!   Käll   2023-05-03
Teaterinriktingen läggs i malpåse     2023-04-17
Verdandi och Vasa hissas av Rickard Olsson i SVT   Käll   2023-04-10
Ett glatt besked     2023-04-01
Stämmer svenska  staten     2022-12-12
Vasaskolan åter i Melodifestivalen     2022-12-05

« Föregående sida  Nästa sida »
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Fredag 29/3
Gustav III dör (29.03.1792)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa