Årgång 12
Onsdagen den 30 april 2025 - klockan 05:01
« Föreg. Nästa »


Taiwan intar Vasaskolan - från digitalt till fysiskt utbyte!


Olle Käll 2023-11-20

Taiwanesiska och svenska elever samt personal på bild i aulanpå Vasaskolan i Gävle
Taiwanesiska och svenska elever samt personal på bild i aulanpå Vasaskolan i Gävle

Ett nytt, spännande utbyte växer fram på Vasaskolan, som redan har många att välja bland

Livet har börjat smyga sig tillbaka på Vasaskolan i Gävle. I korridorerna hörs nyckelknipporna från lärarna som nu är på plats igen efter semestern. Nu är det bara en dag kvar tills eleverna är här för uppstarten av läsåret 23/24, men i entrén tillhuvudbyggnaden står 19 förväntansfulla värdar som ska ta emot utbytesstudenter från Taiwan. 

Utbytet mellan eleverna i Taiwan och i Sverige har pågått online över Google Meettvå år, och i augusti var det äntligen dags för eleverna att få träffas på riktigt. Stina Fredriksson, elev och värd på Vasaskolan, säger att hon var lite nervös och spänd inför taiwanesernas ankomst men att det ändå skulle bli roligt. Stina var värd åt två taiwaneser, varav en hade goda kunskaper i engelska och den andra inte alls. Detta var något Stina märkte av ganska mycket, dels när hon var själv med sina utbytesstudenter, men också under skolarbetet. 

Elevernas online-samarbete kretsade kring de globala målen och det gjorde det även på plats. En av lärarna som har varit engagerad i utbytet är Peter Perskull. ”Vi tyckte det var viktigt att man faktiskt fick jobba med sina utbytesstudenter” berättar Peter. Utgångspunkten för dagarna var att arbeta med mål 11: Hållbara städer och samhällen. När frågan ställdes om varför det blev just mål 11 sade han att det var ett mål som var konkret och enkelt att jobba med tillsammans i grupp. Som uppgift fick eleverna olika delmål utifrån mål 11 att jobba med och presentera inför varandra.  

När Stina tänker tillbaka på utbytesdagarna ser hon en del roliga stunder framför sig, men tyvärr inte bara det. Hon beskriver hur stressad hon var för att missa tåget från Ockelbo och att hennes utbytesstudenter aldrig förstod att de behövde skynda sig trots att hon flera gånger berättade att det var bråttom. Fritiden med taiwaneserna varierade helt klart mycket. Ibland var det roligt, men andra stunder var det stel stämning och svårt att komma på saker att göra ihop. Stina tycker att de roligaste stunderna var när alla svenskar och taiwaneser hittade på saker tillsammans. För att undvika stel stämning försökte Stina och de andra värdarna hitta på saker att göra i storgrupp så ofta som möjligt. Jag frågade Stina om vad de hittadesom grupp, och hon berättadeatt de hade varit på utebioFuruviksparken, gått i Prideparaden och spelat brännboll i Boulognern. Enligt Stina var den roligaste aktiviteten att åka till Furuvik, eftersom det fanns saker att göra för alla där. Några åkte karuseller medan andra föredrog att se på djuren och lyssna på konserten på kvällen.  

Efter tre dagar på Vasaskolan i Gävle var det dags för utbytesstudenternas resa att fortsätta norrut mot Sundsvall och nya äventyr. Att utbytet var över tyckte Stina var tråkigt, men också lite skönt. Hon har lärt sig att det krävs mycket för att vara en bra värd och att det nu skulle bli skönt att få tillbaka friheten och egentiden igen. 

Samarbetet gick helt okej, även om ambitionsnivåerna skiljde sig åt mellan grupperna” berättar Peter. Han säger också att utbytet generellt gick bra, eftersom det inträffade första veckan av skolan. Enligt Stina var det bästa med utbytet att få lära lite om den taiwanesiska kulturen. Något annat Stina tyckte var bra var uppgiften som de fick jobba med, den var lagom enkel och gick att göra klart i tid.  

Peter fann inte något han tyckte var mindre bra med utbytet, men däremot önskar han att det hade varit bra att lägga utbytet en vecka senare. På så sätt skulle Vasaskolans elever hunnit börja skolan ordentligt istället för att missa uppstartningsdagarna. Själv hade Peter gärna haft ett längre utbyte, men han ser också fördelar med att ha ett kortare och mindre ansträngt samarbete. Till skillnad från Peter hade Stina några fler punkter som hon tyckte kan förbättras inför framtida utbyten. Hon berättade att schemat ibland var otydligt eftersom de svenska och taiwanesiska eleverna inte fick samma information. Stina beskriver ett exempel när eleverna var uppdelade i grupper och skulle hålla en presentation om sitt delmål. De svenska eleverna blev tillsagda att prata i trettio sekunder var, men de taiwanesiska lärarna hade informerat sina elever att det var ett minimum på två minuter var. Detta var en stor chock för eleverna när de upptäckte att de inte hade tagit del av samma information från sina lärare.  

”Det slutade med att vi svenska elever pratade mycket mindre än de taiwanesiska” berättar StinaHennes råd till lärarna inför framtida utbyten är att ha bättre kommunikation mellan varandra och ge ut samma information till alla elever. Hon skulle också gärna se ett tydligare schema med tydligare tider, och hon nämnde att det ibland var svårt att veta vilken tid som stämde gällande schemat. Detta ledde till små missförstånd men det blev inget större problem.  

I mars 2024 är tanken att minst 14 värdar från Vasaskolan i Gävle ska få åka till Taiwan och göra ett utbyte där. Peter berättar att ambitionen är att alla 19 värdar ska åka med och att de jobbar på att få det att ske. Resan till Taiwan är förmodligen en engångsresa, då ett utbyte dit kostar mycket pengar och har finansierats externt. Peter berättar att han ser fram emot att eleverna ska få åka till Taiwan eftersom det är en unik upplevelse. Det är viktigt att en skolledare ska med till Taiwan, och den som har varit mest engagerad i utbytet är Lisa Sjöström. Utöver Lisa ska minst en lärare åka med, men ännu är det inte bestämt vem det blir.

I Taiwan ska eleverna huvudsakligen bo hos taiwanesiska elever.
Möjligtvis kan det vara en resa där eleverna kommer att bo på hotell. De vuxna som följer med på resan kommer inte bo hos personal från skolan i Taiwan utan istället på något enklare hotell.
Det vore roligt att få möjligheten att få åka till Taiwan” säger Stina, men samtidigt är hon lite orolig över hur man ska bo och den långa resan. Den stora kulturskillnaden är något Stina ser som både positivt och negativt. Hon menar att det vore roligt att besöka och lära sig om deras kultur, men att det också kan bli jobbigt och man kan känna sig ensam. 

Stina tar med sig mycket från utbytet. Först och främst tar hon med sig erfarenheten av att ha haft en inneboende inför kommande utbyten som hennes klass ska göra. Hon nämner även att hon har fått lära sig mycket om deras kultur och att det vardagliga livet i Taiwan ser annorlunda ut jämfört med livet här i Sverige. Framför allt ser kraven i skolan väldigt olika ut. Trots språkbarriärer, med- och motgångar och stressiga dagar var utbytet en unik och rolig upplevelse som Stina gärna skulle göra igen! 

 

 Ebba Zetterqvist 





Tipsa en vn Skriv ut



Många sökte utbildningar till hösten

Flaggan i topp för Vasas ansökningssiffror

Fler sökande än platser vid Vasa


Många sökte till Vasaskolan till hösten 379 har visat intresse för skolans 347 platser. I den första sorteringen av de sökande har 305 tagits in. Skillnaden bestär säkert av att inte alla sökande har betyg för att komma in just vid ansökningstillfället men det kan ändra sig fram till avslutningsbetyget ges i åk 9....

Läs mer
Jesus möter Maria Magdalena efter uppståndelsen. Von Uhde 1890-talet.

Påskdagen

Kan det vara sant?


På påskdagen minns och firar kristna en av världshistoriens märkligaste händelser. Jesus dog på korset kring klockan tre på fredagen. Han begravdes senast klockan sex samma dag i en klippgrav som man stängde genom att...

Läs mer
Bilden visar ett utdrag från det enda bevarde manuskriptet av Hávamál som ingår i Codex Regius. Texten lyder på isländska \

Aftonlandet

Underligt firande i Norden


Har ni tänkt på att vi sällan firar stora helger på den dag de inträffar utan dagen eller kvällen före. Julafton, trettondagsafton, midsommarafton, påskafton och nyårsafton och den sista kan man ju fö...

Läs mer
Michael Bällstav, en f.d Vasaelev, visar upp några av sina vinylskivor i Vasasalen. <br />

Vasait och Dylan-fantast

Kulturcirkel såg självbiografisk film och lyssnade på föreläsning i Vasasalen


Kulturcirkeln Konvalj, så kallar sig en grupp ungdomar i Gävle vilkas intresse för kultur är gediget. Fredagen den 21 mars sågs den relativt...

Läs mer

Långfredag

I stort sett i alla kyrkor i Sverige finns ett krucifix som visar korsfästelsen. Bilden Velázquez från 1632.

Domen och avrättningen


Bland de kristna är påsken den största högtiden under året. Den handlar om Jesus död och uppståndelse. Långfredagen var den dag då Jesus korfästes på Golgata. Men hur gick det till? På...

Läs mer


Skärtorsdag

Nattvarden världens mest berömda måltid


Skärtorsdag är i många av våra grannländer fortfarande en helgdag och då måste det väl vara något viktigt som firas denna dag.

Namnet skärtorsdag säger oss ingenting...

Läs mer


Vasas största mångsysslare

Vidare i Let´s dance



Få från Vasa har väl sett så mycket i rutan och hörts på radio som Rickard Olsson. För tillfället är han en av deltagarna i 2025 års Let´s dance i TV4.

Tävlingens deltagare har delats in i...

Läs mer


En bortglömd påskdag

Dymmelonsdagen


Idag märker vi knappast någon särskild skillnad under tiden mellan fastan och påsken, inget är längre förbjudet. Annat var det förr. Fastan var verkligen en lång period då det var reglerat vad man fick äta och...

Läs mer

Palmsöndag

En traditionell söndagsskoleillustration av palmsöndagen

Inledningen av Stilla veckan


Idag är det inte många som känner till bakgrunden till de traditionella högtidsdagarna i Sverige därför skriver Gevaliensis om bakgrunden till dessa och kring påska är det särskilt många.

Palmsö...

Läs mer


Våffeldagen

Från barnalstrande till våfflor


Efter att ha frågat några elever vid Vasaskolan om de visste varför vi firar våffeldagen den 25 mars insåg redaktionen på Gevaliensis att här fanns en folkbildningsuppgift.

Helgdag
Fram till 1953...

Läs mer


Besök från Mosel-dalen!

Vasaskolan har tvåveckorsbesök av fem elever från Cochem inom EU-samarbetet Erasmus


De första tre dagarna av besöket fanns också två lärare med, Julia Hamann och Maria Kevish, som jobbskuggade lärare på Vasaskolan i sina ämnen matematik,...

Läs mer
Segrarinnan Stina Nilsson vid målgången i Mora.

Svenska pallplatser i Vasaloppet 

Årets Vasalopp resulterade i svenska segrar för både damerna och herrarna


Den 101:a upplagan av Vasaloppet ägde rum idag, en kombinerad tävling och folkfest som sedan 1922 väckt liv i Dalarnas fridfulla...

Läs mer

Ståplats i matsalen 

Det centralt placerade ståbordet rymde, med nöd och näppe, fem tallrikar med varsin ägare.

Fredagens lunch lockade många elever till Gurras restaurang, vilket begränsade antalet sittplatser



Fredagen den 31 januari lockades många elever till Gurras restaurang, där tabbouleh (en slags bulgursallad) serverades med...

Läs mer

Vårdagjämning


Vi ligger före


Idag är det vårdagjämning. Dagen och natten, ljuset och mörktret är lika långt. Nu blir det bara ljusare framöver.
Redan för några dagar sedan passerade Gävle "vårdagjämningen" och idag är dagen...

Läs mer

Fettisdagen

Kokslovet som blev kvar

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Onsdag 30/4
Hitler begår självmord (30.04.1945)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa