Årgång 12
Fredagen den 23 maj 2025 - klockan 20:10
« Föreg. Nästa »


Reclaim the Schoolyard


2012-04-19


Skolgård eller.....

För ganska precis ett år sedan fanns i Gevaliensis en artikel om det ökande ofoget med bilparkering på skolgården (se länk).
Så inför vårens ankomst skickades därför några av tidningens reportrar ut för att undersöka förhållandena idag.

Bakgrunden.
Vasaskolans skolgård har sedan den tillkom under 1870-talet varit en plats för skolans elever att få frisk luft och lite rekreation mellan lektionerna. Fram till 1970-talet var det obligatorisk för alla elever, året runt, att varje rast lämna skolbyggnaden för lite frisk luft på rasterna. Kring 1980 inhägnades en betydande del av skolgården för att bli bilparkering för skolans peronal.
Sitt nuvarande utseende fick skolgården 1988 då en stor bostadsutställning hölls på skolgården under sommarlovet. Trädplaneringen och en del av bänkarna tillkom då.
 
Hur ser det ut nu
Gevaliensis har under de senaste månaden undersökt användningen av skolgården för att följa upp vår gamla artikel och då parkeringsproblemen bara ökat har vi försökt att utreda varför dt blivit så här. Är det så att skolan har för få parkeringsplatser som skolgården blivit närparkering?
 
 
 


Vad gäller?

Vid Vasaskolan finns mycket omfattande rutiner för att arbetet skall fungera väl på en så stor arbetsplats. Det finns också rutiner för hur skolans parkeringar skall fungera, vi läser i rutinhäftet: 

"Parkering
Vasaskolan har tre parkeringar, Östra skolan, Norra skolan och vid huvudbyggnaden. Endast skolans personal har nyckel till parkeringarna vilket krävs för att utnyttja dem. Grindarna skall alltid vara låsta för att inte utomstående skall kunna köra in och bli inlåsta. Parkeringsplatser skall inte användas för nattparkering annat än i undantagsfall pga snöröjning mm. 
Samtliga parkeringar skall alltid vara låsta. Parkeringen på kvarteret Vasaskolan skall vara låst med dubbla grindar 17.00 - 07.00. Parkering på skolgården är inte tillåten."
 
Detta kan knappast missuppfattas men vad gäller parkering på skolgården. Vid infarten finns en skylt som tydligt visar att parkering, rökning och rastning av hundar inte är tillåtet på skolgården. 
 
 
 


För ungefär ett år sedan flyttade man skolan minibussar från parkeringen och placerade dem utanför ett klassrum i paviljongen kanske för att slippa gå knappt 100 meter och behöva låsa upp grinden till parkeringen. Genom att skolans bussar är parkerade på skolgården verkar allt fler ha uppfattat skolgården som parkering. Tidigare har bilar tillåtits att parkera en kort stund på skolgården för lastning eller hämtning av leveranser. Även vissa arbetsfordon som tillhör firmor som utfört arbete i skolan har funnits på skolgården.
 
Vår studie visar att en vanlig dag under februari-mars står 8-12 bilar parkerade vid paviljongen och utanför lärarrummet åt väster. Vi antog att skälet var att det saknades platser på parkeringen men under den månad vi gjorde undersökningen var det bara vid ett tillfälle som det inte fanna lediga, ofta många, lediga platser på parkeringen.
Det visar sig alltså att det är troligen är ren lathet som gör att man parkerar på skolgården man spar ca 50 steg på väg till arbetet på detta sätt och så slipper man låsa upp och igen grinden.
Trots parkeringsförbudet på skolgården utfärdas långa parkerinsgtillstånd där vilket inte stämmer överens med skolans parkeringspolicy. Under de senaste veckorna har dessutom många helt okända tagit chansen, parkerat bilen på skolgården och gått ut på staden för att handla. Det står ju massor av bilar där och någon kontroll sker tydligen inte.
Även skolledningen har uppmärksammat problemet och uppmanat alla att följa reglerna men med bedränsad effekt.
 
Vi förväntar oss
Det är hög tid att se till att de regler som finns också fungerar. Det är dags för oss elever att Reclaim the schoolyard. Därför föreslår vi:
- Se till att alla privatbilar försvinner från skolgården
- Flytta minibussarna till parkeringen
- Köp in fler bänkar och gärna bord till eleverna
 
Låt skolgården bli en plats för rekration, frisk luft och förhoppningsvis massor av sol - NU.
 
 
 



Tipsa en vn Skriv ut



Ambassadörerna Ylva Blomberg, Tuva Jansson, Hampus Olander, lärare Peter Perskull, rektor Sofia samt konservator Jeanette Setterberg var helnöjda med invigningen.
Ambassadörerna Ylva Blomberg, Tuva Jansson, Hampus Olander, lärare Peter Perskull, rektor Sofia samt konservator Jeanette Setterberg var helnöjda med invigningen.

Lyckad museiinvigning 

Storslagen invigning av nya Biologiska museet i Naturvetarhuset


Fredagen den 25 april, exakt 11:50, invigdes det nya biologiska museet i skolans Naturvetarhus. Samlingen, vilken tidigare var belägen i huvudbyggnaden, har fått moderna inslag i form av belysning i samtliga montrar och utställningsskåp. Ett 20-tal tredjeklassare från Solängsskolan fick den stora äran att gästa oss under...

Läs mer


Runasoaré 2025

Se till att få din biljett till en minnesvärd kväll


Åets Runasoaré kallas:

En viskning av solens strålar
eller
Där liljekonvaljerna blomstrar
en skamsen soaré

I år blir det inte föreställning på teatern eftersom den...

Läs mer


Årets Verdandispex på gång.

Boka den 24 maj.


Lördagen den 24 maj bjuder verdandi in till årets spex som de valt att kalla:

Det sjunde halsblosset 
eller
Den stora spexsmällen 
eller 
Alfaligan


Föreställningen ges på Centralteatern (Folkets Hus)

den 24 maj 18.00.


Biljetter...

Läs mer

Många sökte utbildningar till hösten

Flaggan i topp för Vasas ansökningssiffror

Fler sökande än platser vid Vasa


Många sökte till Vasaskolan till hösten 379 har visat intresse för skolans 347 platser. I den första sorteringen av de sökande har 305 tagits in. Skillnaden bestär säkert av att inte alla sö...

Läs mer
Jesus möter Maria Magdalena efter uppståndelsen. Von Uhde 1890-talet.

Påskdagen

Kan det vara sant?


På påskdagen minns och firar kristna en av världshistoriens märkligaste händelser. Jesus dog på korset kring klockan tre på fredagen. Han begravdes senast klockan sex samma dag i en klippgrav som man stängde genom att...

Läs mer
Bilden visar ett utdrag från det enda bevarde manuskriptet av Hávamál som ingår i Codex Regius. Texten lyder på isländska \

Aftonlandet

Underligt firande i Norden


Har ni tänkt på att vi sällan firar stora helger på den dag de inträffar utan dagen eller kvällen före. Julafton, trettondagsafton, midsommarafton, påskafton och nyårsafton och den sista kan man ju fö...

Läs mer
Michael Bällstav, en f.d Vasaelev, visar upp några av sina vinylskivor i Vasasalen. <br />

Vasait och Dylan-fantast

Kulturcirkel såg självbiografisk film och lyssnade på föreläsning i Vasasalen


Kulturcirkeln Konvalj, så kallar sig en grupp ungdomar i Gävle vilkas intresse för kultur är gediget. Fredagen den 21 mars sågs den relativt...

Läs mer

Långfredag

I stort sett i alla kyrkor i Sverige finns ett krucifix som visar korsfästelsen. Bilden Velázquez från 1632.

Domen och avrättningen


Bland de kristna är påsken den största högtiden under året. Den handlar om Jesus död och uppståndelse. Långfredagen var den dag då Jesus korfästes på Golgata. Men hur gick det till? På...

Läs mer


Skärtorsdag

Nattvarden världens mest berömda måltid


Skärtorsdag är i många av våra grannländer fortfarande en helgdag och då måste det väl vara något viktigt som firas denna dag.

Namnet skärtorsdag säger oss ingenting...

Läs mer


Vasas största mångsysslare

Vidare i Let´s dance



Få från Vasa har väl sett så mycket i rutan och hörts på radio som Rickard Olsson. För tillfället är han en av deltagarna i 2025 års Let´s dance i TV4.

Tävlingens deltagare har delats in i...

Läs mer


En bortglömd påskdag

Dymmelonsdagen


Idag märker vi knappast någon särskild skillnad under tiden mellan fastan och påsken, inget är längre förbjudet. Annat var det förr. Fastan var verkligen en lång period då det var reglerat vad man fick äta och...

Läs mer

Palmsöndag

En traditionell söndagsskoleillustration av palmsöndagen

Inledningen av Stilla veckan


Idag är det inte många som känner till bakgrunden till de traditionella högtidsdagarna i Sverige därför skriver Gevaliensis om bakgrunden till dessa och kring påska är det särskilt många.

Palmsö...

Läs mer


Våffeldagen

Från barnalstrande till våfflor


Efter att ha frågat några elever vid Vasaskolan om de visste varför vi firar våffeldagen den 25 mars insåg redaktionen på Gevaliensis att här fanns en folkbildningsuppgift.

Helgdag
Fram till 1953...

Läs mer


Besök från Mosel-dalen!

Vasaskolan har tvåveckorsbesök av fem elever från Cochem inom EU-samarbetet Erasmus


De första tre dagarna av besöket fanns också två lärare med, Julia Hamann och Maria Kevish, som jobbskuggade lärare på Vasaskolan i sina ämnen matematik,...

Läs mer

Svenska pallplatser i Vasaloppet 

Ståplats i matsalen 

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Fredag 23/5
Defenestreringen i Prag (23.05.1618)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa