Årgång 12
Söndagen den 3 december 2023 - klockan 14:38
« Föreg. Nästa »


Nu måste vi vakna!


2013-12-02


Just nu trappas en konflikt upp på skolan. Många av er vet redan vad det handlar om. Det handlar om föreningen Lilith och Liliths röst i det offentliga rummet. 

Vi är en grupp på fyra elever som, för några månader sedan, beslutade oss för att återuppväcka skolans feministiska förening. Vi jobbade flera timmar en eftermiddag med att skriva texter, hitta serier och aktuella artiklar som vi samlade på vår föreningstavla. Allt för att inspirera så många Vasaelever som möjligt.

 

Dagen efter, då vi stolta tänkte gå och kolla på tavlan, så fanns bara trasor kvar. Texterna var sönderrivna, bilderna fattades och resten låg utspritt över golvet. Rektorerna viftade bort det som föreningsbråk och när vi försökte få tag på en jämställdhetsplan visade sig att det inte fanns någon uppdaterad. Men vi bestämde oss ändå för att återigen hänga upp tavlan.

Men det fortsatte att hända. Någon eller några anser uppenbarligen att våra åsikter inte får uttryckas. Att de har rätt till att riva sönder vår tavla för att försöka tysta oss.
Det är farligt att inte ta sådant här på allvar då det faktiskt handlar om att det finns människor på den här skolan som på största allvar menar att vissa åsikter är mer värda än andra. Att åsikter som inte stämmer överens med deras egen uppfattning inte får existera.

Fast tavlan revs ned om och om igen har skolledningen vägrat att agera. Vi togs inte heller på allvar när vi påstod att det handlade om en strukturfråga. I fredags vandaliserades vår utställning för åttonde gången, sen starten för en månad sen, och det kände vi var droppen.

Det är inte en slump att det är just den feministiska föreningen här på Vasa som angrips. Det här handlar om att vi tar plats i det offentliga rummet och det provocerar somliga.
Det som hänt visar tydligt att den här frågan verkligen behöver diskuteras på den här skolan.

I söndags la vi ut historien om det här bråket på Facebook. Sedan dess har över
8 000 personer sett det vi skrivit och många har hört av sig och erbjudit hjälp. På skolan har också en namninsamling startats hos både lärare och elever.

Vi uppmärksammar det här för att vi bryr oss om Vasaskolans framtid. Vasaskolan är en fantastiskt bra skola och är känd för att man här får vara precis man själv vill. Därför är det för mig obegripligt att skolans ledning, i det fria skolvalets tid, vill skicka ut en sådan här signal i landet. 

Idag är det måndagen den andra december och vi väntar fortfarande på besked från skolledningen. Här är några akuta frågor vi vill ställa dem:

Var är den gällande jämställdhetsplanen?

Varför vill ni inte se det här som en strukturfråga?

Var är det förebyggande arbete som ni är skyldiga att bedriva vid kränkningar som dessa?Li Oskarson Kindstrand,Ordförande i Lilith


Tipsa en vän Skriv utDebatt

Fann 14 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Debattartikel: Vill kommunen lägga ned kommunala gymnasier?     2019-11-22
GETT2018       2018-10-29
Elevrådet vill att skolgården skall kameraövervakas     2018-10-23
Ellinor Eriksson   Åkerlund   2018-09-07
Säg mig, varför ligger ansvaret hos oss?     H   2018-04-27
Nu är det bråttom     2018-03-22
Du behöver inte stå på barrikaden.   Andersson   2018-03-07
Det ser svart ut på Vasaskolan   S.   2016-01-24
Kommunen tror att vi är barnungar!     2015-02-11
Öppet brev till Sodexo och ledningen för Gävle kommun     2015-01-28
Aningslöst?     2014-12-18
Missnöjda Vasaelever vill ha tillbehören tillbaka   Karlsson   2014-11-13
Vad godkänner Vasaskolan, egentligen?     2014-01-10
Nu måste vi vakna!     2013-12-02
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Söndag 3/12
Tomas Becket återvänder till England (03.12.1170)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa