Årgång 12
Måndagen den 2 oktober 2023 - klockan 20:15
« Föreg. Nästa »


Det ser svart ut på Vasaskolan


M. S. 2016-01-24


Hösten var mörk och snön dröjde mycket länge och det har också varit en ovanlig och inte bara en positiv period för Vasaskolan. Ekonomin är ansträngd, klasser slås delvis ihop. Behörigheten bland lärarna är hög men skulle kunna varit bättre. Så kom bekräftelsen på att set der svart ut på Vasaskolan.

För en tid sedan kom årets katalog med skolans elever och lärare. För första gången i svart färg med en vita illustrationer. Det kommer att bli den allra sista katalogen om rektor får bestämma. I sin text i katalogen med titel "Allt har sitt slut" hyllar han den digitala tekniken och raljerar över utvecklingen.
Men det var inte bara färgen som var dyster utan också innehållet. Den här katalogen, skriver rektor, är den sista i en tradition som sträcker sig tillbaka till 1820-talet. Det är den sista av två skäl. Det är för att värna miljön men vi skall inte gå in på hur miljövänligt papper är i förhållande till energikrävande datorer av ändligt material när det gäller miljöpåverkan. Katalogen kommer kanske på Fronter nästa år.

Det är det andra argumentet som bekymrar. Det är gammalmodigt att använda tryckta skrifter och Vasaskolan skall inte vara gammalmodig säger rektor.

Men låt oss tänka till ett ögonblick och fundera över vad som är det mest ålderdomliga vid Vasaskolan. Det är faktiskt rektorsämbetet och eleverna som är det enda som funnits med i alla 458 år. Om man skall börja ta bort allt det gamla och ålderdomliga bara för det är gammalt så är det först rektor och sedan eleverna som skall bort för sådana urgamla delar av verksamheten kan inte vara kvar. Det är klart att det är feltänkt, för det näst äldsta vi har är elever och vad vore skolan utan oss.

Annat att notera detta år är att det beslutades att föreningar inte skulle få vara med vid utsparken. Det var otidsenligt, men de fick sedan vara med som ett oviktigt tillägg till utsparken. Det var en svart stund för skolans traditioner och för synen på föreningarna som något i det närmaste försumbart.

Om vi tänker efter………vad vore Vasaskolan utan sina traditioner och sina föreningar: jo precis som vilken annan skola som helst i landet. 
Som vi alla vet i är det kanske viktigare än någonsin att en skola har det där lilla extra för att elever skall söka sig hit och uppskatta sin utbildning och sin tid vid skolan. Det har vi fortfarande i hög grad vid vår skola.


Att datorer skulle vara miljövänliga är också en missuppfattning. Enligt nyligen gjorda undersökningar släpper Vasaskolans elevers och lärares datorer och smarta telefoner ut över 300.000 kg CO2 per år. Att de dessutom innehåller koppar, zink, guld, silver, strontium, barium, aluminium, bromerade flamskyddsmedel, tungmetaller som bly, kvicksilver, kadmium och dessutom PCB. Låter inget vidare.
Så för miljöns och traditionens skull ser vi fram emot en tryckt skolkatalog även nästa år. 
Tipsa en vän Skriv utDebatt

Fann 14 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Debattartikel: Vill kommunen lägga ned kommunala gymnasier?     2019-11-22
GETT2018       2018-10-29
Elevrådet vill att skolgården skall kameraövervakas     2018-10-23
Ellinor Eriksson   Åkerlund   2018-09-07
Säg mig, varför ligger ansvaret hos oss?     H   2018-04-27
Nu är det bråttom     2018-03-22
Du behöver inte stå på barrikaden.   Andersson   2018-03-07
Det ser svart ut på Vasaskolan   S.   2016-01-24
Kommunen tror att vi är barnungar!     2015-02-11
Öppet brev till Sodexo och ledningen för Gävle kommun     2015-01-28
Aningslöst?     2014-12-18
Missnöjda Vasaelever vill ha tillbehören tillbaka   Karlsson   2014-11-13
Vad godkänner Vasaskolan, egentligen?     2014-01-10
Nu måste vi vakna!     2013-12-02
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Måndag 2/10
Katastrofen vid Limön (02.10.1808)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa