Det är nu mindre än en månad innan det sedan länge omtalade reglerna kring lärarlegitimation börjar gälla. Då säger lagen med några få undantag att:
Kapitel 2
13 § Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är behörig för viss undervisning får bedriva undervisningen.
[...]
15 § En legitimerad lärare eller förskollärare har ansvar för den undervisning som han eller hon bedriver.
[...]
20 § Endast den som har legitimation får anställas som lärare eller förskollärare i skolväsendet utan tidsbegränsning.
[...]
Lärarlegitimation
Inför den 1 december 2013 har landets lärare uppmanats att hos Skolverket söka den så kallade lärarlegitimationen. Alla lärare som arbetat i skolan i minst ett år och som har en lärarexamen får en lärarlegitimation. Men, alla lärare som inte gått de utbildningar som leder till legitimation eller som inte har någon utbildning blir utan legitimation. De nya bestämmelserna kan få betydande konsekvenser för många skolor. På sikt skall skolorna se till att alla lärare har legitimation och de som saknar utbildning skall skaffa sig nödvändig utbildning eller i princip lämna skolväsendet på sikt.
Oerhörda problem på kort sikt
De nya bestämmelserna kan innebära stora problem för många skolor men också för enskilda lärare. Enligt Skolverkets statistik finns närmare 20.000 lärare i svensk skola som saknar behörighet och därför inte kommer att få någon legitimation. Några få lärare som exempelvis modersmålslärare och yrkeslärare behöver inte ha legitimation.
För lärare som arbetat i årtionden i skolon kan de nya reglerna på sikt innebära att de inte kan arbeta kvar i skolan. Enligt tidigare undersökningar från Skolverket finns ytterligare ett mycket stort problem särskilt i högstadiet. Många av de undervisande lärarna undervisar i ämnen eller på stadier de inte har utbildning för vilket inte blir möjligt i det nya systemet som kräver utbildning och legitimation. Det kan därför bli en hel del flyttande i grundskolan även bland de legitimerade lärarna.
Skall amn hitta något riktigt positivt i allt krångel så ser framtiden mycket ljus ut för kommande lärare och lärare under utbildning då det finns gott om arbete inom många områden framöver. Tyvärr är det alltför få studenter som vill bli lärare och om inget gör står skolväsendet inför mycket stora problem i framtiden.
Blir det problem i Gävle?
Hur kommer då de nya reglerna att påverka Gävle? Gevaliensis har tittat närmare på statistiken från Skolverket och kan konstatera att det inte kommer att bli lätt. Gymnasieskolan hade under det förra läsåret 364 lärartjänster och av dessa 88 besatta av obehöriga lärare. Många av dessa är yrkeslärare men det kommer att finnas en hel del lyckor att fyllas genom att ta in nya lärare eller att utbilda de lärare som redan finns men som saknar delar i sin utbildning för att de skall få behörighet.