Vasaskolans marinbiologer studerar havets ekosystem på den norska västkusten.
I den här kursen fördjupas kunskaperna inom marinbiologi, det vill säga havets ekosystem. Hur detta ser ut i praktiken studerade vi på Norges västkust i tidvattenzonen.
Innan vi åkte till Norge fick vi lära oss aktuella begrepp och arter som förekom på platsen. Under exkursionens dagar fick vi anpassa sovtiderna till tidvattnet och mörkertimmarna.
Vid lågvatten fanns bäst förutsättningar att se arternas populationsutbredning. Varje grupp hade till uppgift att genomföra ett varsitt miniprojekt, samt undersöka en del av strandkanten, utåt, under olika förutsättningar, det fanns en bäck som tillförde sötvatten, och på denna plats blev vattnet sötare, detta ändrade de biotiska faktorerna längs havsbotten, de djur och växter som lever där. Saliniteten ändrades markant under tidvattnets framgång.
Vi utforskade klipporna ut mot Atlanten, det öppna havet, där vi iakttog hällkar och diverse miljöförändringar i salthalt hos dessa. Med hjälp av en fiskare och hans båt skjutsades vi ut på havet och tog botten- och olika vattenprover.
Den ön där all exkursion genomfördes bestod av ett berg, som vi sista dagen vandrade upp för, detta gav en överblick över öns läge i Atlanten.
Innan avresan hem besökte vi ett akvarium i Ålesund. Där djupt vattenlevande djur och växter kunde ses i dess naturliga miljö på nära håll. När vi återkom till lektionerna i skolan påbörjades efterarbetet där vi beräknade och tolkade våra resultat, samt sammanställde och gjorde av dessa resultat en plansch, som nu kan återfinnas vid biologiinstutitionen på Vasaskolan.