Skoldagen var sedan länge avslutad när Gävles humanistiska samfund, onsdagen den 22:a januari, inledde föredraget om stadens handelshistoria. Med Vasasalen så gott som fullsatt fick vi följa med Stefan Lundblad i en tillbakablick i Gävles storhetstid. I föredraget ”Borgarkungen från Gävle” skildrade han tiden då Gävle stad, med sin väletablerade exporthandel av framför allt trä, tjära och järn, utgjorde Sveriges tredje största export- och importhamn.
Detta utspelade sig i slutet av 1700-talet; tiden då den välbärgade borgarklassen styrde staden. En man som Lundblad inledningsvis introducerade var Pehr Ennes, som under sin levnad var en framgångsrik affärsman, brukspatron och redare. Han växte upp och utbildade sig här i Gävle och var son till stadens borgmästare Petter Ennes. Under sin levnad bodde Pehr Ennes med sin familj och arbetade i den byggnad som i dagsläget är Gävles stadshus. Han tillhörde utan tvekan den yttersta samhällseliten och var vid sin tid en av Sveriges mest förmögna män. Med det sagt hade ingen av oss i publiken någon invändning emot att beskriva Pehr Ennes som; Borgarkungen från Gävle.
Under föredragets gång nämndes otaliga namn på människor som haft stor betydelse för handelsverksamheten i Gävle: Peter Brännström (1735–1809), Hans Wilhelm Eckhoff (1780–1849), Robert Rettig (1818–1886), Göran Fredrik Göransson (1918–1900) … ja listan på dem i borgarklassen kan göras lång. För att inte tala om Gävles arbetarklass! Men det, det får tillhöra en annan föreläsning…
Till sist vill jag givetvis tacka det humanistiska samfundet, för en mycket givande och intresseväckande föreläsning om människorna som satt prägel vår stad. Så vad spelar det egentligen för roll att man som vasastudent drog ner medelåldern i salen – låt kunskapen och intresset för Gävles historia få binda samman generationerna!