Årgång 12
Tisdagen den 26 november 2024 - klockan 05:24
« Föreg. Nästa »


Vi  granskar Sodexo även under kommande termin


2015-08-24

<div class=\

Winjekorv
Ingredienser: Sojaprotein 61 %, rapsolja,
stärkelse, äggvitepulver, lök, äppelextrakt, salt, kryddor (bla muskot, cayennepeppar och paprika), vitlök, paprikaextrakt, jästextrakt, arom och ättika. 



De ändrar lite efter förra årets katastrofresultat på Vasa.

Tänk er själva, ni får en helt gratis måltid mitt på dagen och ni har möjlighet att välja mellan flera olika rätter allt för att klara studierna på bästa förmåga. Sverige är ett av de mycket få länder som erbjuder sina elever denna fantastiska förmån. Gävle kommun har efter en upphandling valt att låta det multinationella företaget Sodexo ansvara för matproduktionen i kommunen. Vid upphandlingen valde man, enligt inköpsavdelningen, en leverantör med god kvalité till ett rimligt pris. 

Så långt ser allt lysande ut men det finns något som inte riktigt stämmer då 40 till 50 % av eleverna väljer bort denna fria måltid. Vi har tidigare skrivit om detta problem många gånger och senast vid vårterminens slut.
Förra årets elever ansåg att matens kvalité försämrats radikalt under året, man ansåg att det var ett idiotiskt beslut att ta bort filen och ondgjorde sig över kommuntjänstemännens översittarfasoner. 
Om man kastar ett öga på hösten meny kan man få intryck att utbudet är betydligt större än förra året och att valmöjligheterna är större än förra året. Men, fortfarande tycks inte Sodexo ha förstått varför många elever avstår från att äta de förstår inte hur unga ser på mat. Man vill faktiskt veta vad man stoppar i munnen. Varifrån kommer köttet och fisken och vilka arter eller djur är det som serveras. Är grönsakerna ekologiska, besprutade, lokala eller transporterade från andra sidan klotet. Vilka tillsatser finns i maten redovisa gärna e-nummer. Så länge inte Sodexo spelar med öppna kort och vägra redovisa vad man serverar kommer vi att fortsätta vår matgranskning till dess man vågar tala om vad vi stoppar i munnen.

Den första dagen serverar man:
Chorizokorv eller nötkorv eller vegetarisk Winjekorv med potatismos
korvalternativet är
Viltskavsgryta med potatis

Vi frågar som vanligt; varifrån kommer produkterna och vad de innehåller. Vad är vilt? Varifrån kommer kon? Finns det verkligen äggvitepulver i den vegetariska korven? 





Vi ställer den vanliga frågan vilken är råvarna. Var kommer kycklingen ifrån och vilden eller vilka delar är det man serverar.

Tipsa en vn Skriv ut



Vi granskar

Fann 22 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

PrakeringsserviceKlarar inte sin uppgift     2017-06-07
"Lögn, förbannad lögn och statistik"     2017-04-06
Något ruttet i kommunen Gävle     2017-03-23
Att leka med stora siffror     2017-03-20
Vasaelever väljer med fötterna     2016-07-14
"Vad får du kosta lille vän?"     2016-03-23
Ny lag ställer till med problem     2015-08-28
Vi  granskar Sodexo även under kommande termin     2015-08-24
Ingen rolig läsning     2015-05-02
Vasaskolan åter i topp     2015-04-21
Varför klipper ni den röda tråden     2015-03-31
Hur mycket får skolmaten kosta?     2015-02-03
Vad serverade Sodexo vt 2015     2015-02-02
Under 1000     2014-12-18
Behörighet bland lärare i Gävles skolor     2014-03-29
Vad serverade Sodexo idag?     2014-01-31
Fula fiskar på Vasa?     2014-01-20
Hästkött i köttfärsen eller....     2013-02-25
Bättre än hemma eller värre än hundmat?     2013-02-10
Du är vad du äter     2013-01-25
Reclaim the Schoolyard     2012-04-19
Nu får det vara nog     2011-12-21
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Tisdag 26/11
Sven Hedin föds (26.11.1865)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa