Onsdagen den 6 december 2023 - klockan 22:13
Facebook
Vilka är vi?
Vi är ett glatt gäng från Klockareverkstadens dagcenter som vill visa världen hur det är att leva med ett funktionshinder.
Genom denna sida vill vi dela med oss utav våra tankar, idéer och intressen.

Detta är våran blogg!
Skicka insändare
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


A traktor ock EPA traktor


Anna Nordåker 2013-04-17

Ett stort intresse jag har är A och EPA trakrorer.
Nu ska jag berätta lite om dessa.

 A traktor en A traktor är i Sverige en bil som man har kapat och har fått växlarna spärrade.

 Förkortning ”A” står för traktor klass A.(vägtraktor (numera klass I), Klass B är jordbrukstraktor.(numera klass II), som numera får köras från 15 års ålder (med AM- körkort). den principiella skillnaden mellan EPA och A traktorn är att A traktorn måste vara konstruerad för maxhastighet av 30 km/h +/- 10 % medan EPA traktorn skulle vara konstruerad med ett visst utväxlingsförhållande (10:1) . Bilen ska vara ombyggd så att det är uppenbart att den inte längre är avsedd för person- eller godsbefordran. Säte för en eller två passagerare bredvid föraren får dock finnas. Bilens ordinarie förarhytt eller karosseri ska hållas men måste i förekommande fall kortas av så att utrymmet bakom framsätet inte kan rymma passagerare eller gods. Denna typ av fordon kallas fotfarande i folkmun för EPA–traktor.

 

Säkerhet.

Kravet på förarhytt eller sötbåge infördes för A -traktor den 1 juli1970 och på 1990 talet infördes hårdare krav på hållfasthet enligt redan. Förarhytt måste även efter eventuell ombyggnad ha stabila väggar och tak saknas förarhytt kan en skyddsbåge godtas, men den ska då förses med bland annat väggar, tak, värme och defroster.

Regler.

A – traktorn som lanserades 1963 har dessa krav för att år 2010 godkännas vid registreringsbesiktning som traktor: Vägverkets regler för ombyggnad av bil till A traktor. Kraven på A–traktorn som kom 1975 gick ut på att den skulle kunna köras med det varvtal, enligt motorfabrikanten gav det högsta vridmomentet ändå skulle fordonet inte framföras fortare än 30 km/h. lösningen blev i de flesta fall att kradanaxlen kapades av och att man placerade ännu en växellåda under bilen, vari man hade lagt i ettans växel.  Därutöver kunde man behöva spärra någon av växlarna på den främre växellådan, samt strypa motorns insugskanaler så att den blev omöjlig att varva så mycket att den gick fortare än 30 km/h. De äkta EPA traktorerna är ett uttryck som syftar på de äldre som registreringsbesiktigats före 31/3 -1975. De går inte att registrera idag men är möjliga att använda i besiktningsdugligt skick. De som blir ertappad med att ha fuskad med utväxlingen på en sådan traktor, får finnas sig i att inställa sig till registreringsbesiktning och då ombyggd som A-traktor, vilket kraftigt sämre värde på traktorn, då det blir en A traktor utan fjädring. A traktorn är befriad från årlig kontrollbesikinig, till skillnad från EPA traktorn som ska besiktigas precis som en bil.

 


 

 

 

 


EPA traktor är inom svensk terminologi en äldre personbil, ibland även en lastbil eller buss, som blivit ombyggd till jordbruksmaskin. Namnet syftar på låga priser och enkla kvalitet efter lågvaruhuset EPA. EPA traktorn kallades även tidigare för biltraktor, dragbil, eller autotraktor.  EPA traktorerna blev vanliga under 30-talet och var strax innan andra världskriget uppe i ca 5000.

Under 1950-talet började EPA traktorerna att dö ut, nya riktiga traktorer hade sjunkit i pris och fanns mer tillgängliga och när trepunktslyften infördes på de riktiga traktorerna, till exempel Ferguson Grålle, Fordson Höglund och Volvos T serie, blev det mer eller mindre dödsstöten för EPA traktorerna.

EPA traktorerna var nästan bortglömda när finurliga ungdomar upptäckte att med hjälp av EPA traktorlagen kunde få köra innan man fyllt 18 år. Så under 60- och 70 talet ökade antal EPA traktorer snabbt igen, så både regeringen och trafiksäkerhetsverket fick upp ögonen för dem. Den då sittande regeringen bestämde då att den 31 mars 1975 skulle EPA traktorerna förbjudas och EPA traktorreglerna ersätts av A traktorreglerna på grund av att de ansåg EPA traktorerna vara en fara i trafiken och en olycksrisk. De i trafik varande fick dispens att användas i trafik i tre år fram till mars 1980, men dispensen för brukandet förlängdes 1976 av kommunikationsministern till att gälla fram till mars 1980.

Krav vid ombyggnation till EPA traktor.

Ett grundläggande krav enligt EPA traktorkungörelsen (1940: 440) var att EPA traktor skulle ha en bärande ram och inte någon självbärande kaross. Ett annat krav var att det inte fick finnas någon fjädring på bakhjulet som alltså fick monteras stumt i ramen. En EPA traktor har inga begränsningar i antal växlar, men däremot en maximal utväxling på 10:1 mellan motor och hjul. Det vill säga, de drivande hjulen fick maximalt göra i varv när motorns vevaxel gjorde 10 varv när högsta växeln är ilagd. Ytterligare ett krav var att avståndet mellan hjulaxlarna (hjulbasen) fick vara högst 225cm.  EPA traktorn måste också vara utrustad med en draganordning. Den hösta tillåtna hastigheten vid färd fick enligt EPA traktorkungörelsen från år1940vara 20 km/h, detta höjdes under 1950 talet till 30 km/h. Den 1 juli 1970 infördes krav på hytt eller stötbåge för EPA traktorn. En LGF sylt baktill på EPA traktorn infördes i augusti 1980 på frivillig basis, men blev från och med den 1 januari 1982 ett krav på EPA traktorn.

Olika byggen.

Ford modell A eller AA var med största sannolikhet den vanligaste utgångspunkten vid byggnationer innan andra världskriget, men även många andra märken av lastbilar, bussar och personbilar med starka motorer kom att användas vid ombyggnationer. Volvo Duett var en vanlig utgångspunkt vid ombyggnationer på senare 1960 tal och fram till att de förändrade reglerna infördes 1975. Den var byggd på en ram vilket var villkor vid ett EPA bygge. Den var också ganska vanlig och reservdelar blev därför inget problem. Modernare bilar, till exempel duetten lämpande sig bra genom att man spärrade 3:an och 4:ans växel och såldes gick det bara att köra på ettans och tvåans växel vilket gav en toppfart runt 70km/h med originalmotor i ett extremt högt motorvarv. Eftersom fjädring saknas på bakhjulen på EPA traktorn blir det mycket obekvämt att köra den i höga hastigheter.

Fakta från Wikipedia.

 


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
1. EPA traktorer Viola 2013-10-30


Klockis TV

Klockradion

Anders

ANDREAS J

Anna

Emma

Jessica

Marcus

Stephan

Susanne
Vensin

Gäst

Våran Gästbok

Klockareverkstadens DC
Ansvarig utgivare:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Webmaster:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Redaktion:   Julia