Lördagen den 2 december 2023 - klockan 13:13
Facebook
Vilka är vi?
Vi är ett glatt gäng från Klockareverkstadens dagcenter som vill visa världen hur det är att leva med ett funktionshinder.
Genom denna sida vill vi dela med oss utav våra tankar, idéer och intressen.

Detta är våran blogg!
Skicka insändare
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Comancher


Anna Nordåker 2013-06-19

från ute- språkets kohmahts (”går emot oss”), är den traditionella benämningen på en nordamerikansk indianstam som räknas till prärieindianerna och tillhörde den uto-azekiska språkgruppen. Själva kallar de sig Numunuu. Stammen har uppkommit före 1700 genom en successiv utbrytning från de shoshoner som vid den tiden lämnade prärien och comanchespråket kan betraktas som en shoshondialekt.

Demografi.

 Inom det område i USA som kallas Comancheria bodde som mest under 1800-talet uppskattningsvis 20-30 000 Comancher. År 2000 fanns det enligt US Census Bureau i USA 19376 personer som ansåg sig vara Comancher av något slag. De flesta av dem är bosatta i Oklahoma med koncentration i Comanche County. Comancherna uppfattade egentligen aldrig sig själva som en stam innan de klassificerades som en sådan av 1800-talets myndigheter. Historiskt sett var be shoshoner som valt att bli prärieindianer medan de shoshoner som lämnat prärien fick annan benämning av samma myndigheter: De största och mest kända comanchebanden (av totalt 13 som nämns i historiska källor) var:

  • Panateka (”honungsätare”)
  • Nokoni(” de vänder om ”)
  • Kotsoteka(”buffelätare”)
  • Yampareka(” yap_rotsätare”)
  • Kwahadi (” hjortana”) .

Den spanska perioden.

Hästen som kolturelement. Comancherna förvärvade hästen i slutet av 1600-talet och red med den direkt från stenåldern in i järnåldern på ett par generationer Comancher och spanjorer. De första kontakterna mellan Comancher och i söder var försök från de förras sida att etablera handelsförbindelser för att komma åt fler hästar. När detta avslogs av spanjorerna böjande en serie Comanche räder mot spanska bebyggelsen, som kulminerade i en stor och lyckad hästsöldsexpeition i Taos 1716. De spanska befälhavarna Juan de Padellano och Crisóbla de la Serna organiserade straffexpedition till Comanchebyar men insåg snart att deras militära styrka i längden var otillräcklig, så erbjöd Comancherna det som tidigare nekas dem hästhandel. I takt med att antalet Comancher i området ökade fick denna handel alltmer karaktären av utpressning. Comancherna utvecklade snabb en rutinmässig handelmetod; att aldrig komma till en spansk bosättning med mindre styrka än att det gick minst 5-10 Comanche krigare på varje spansk soldat. Därefter meddelades de att de ville köpa ett antal hästar och gjorde samtidigt klar att varje annat svar än ”si” var oacceptabelt. Om Comancherna inte fick köpa det antal hästar de ville, så stal de i stället alla hästar som fanns på platsen. Handelsavtalet som spanjorerna fått till stånd fungerade alltså inte riktig som de hade tänkt.

Comancherians Guldålder – Panateka och Texas.

Reda omkring 1792-93 började Spanien slutgiltigt tappa kontrollen över sina amerikanska kolonier. Från den tiden och fram till 1836 hade Comancherna närmast fullständig kontroll över Texas. Lokalsamhällena i Texas och norra Mexiko fick klara sig själva och försöka slåss på egen hand eller köpa sig fred. 

Comanceskrigstågen sträckte sig långt in i Mexiko som längs till Durango, och mötte under flera årtionden inget kvalificerat motstånd. Hundratals Mexikanare dödades och tillfångatogs för att ”adopteras” eller för att bli slavar åt Comancherna och tusentals hästar stals. Stora områden på båda sidor om Rio Grand tömdes på agrarbefolkning som flyttade närmre de små befästa städerna. 

När republiken Texas bilades 1836 förlänades situationen radikalt. Man kunde nu på lokalt nivå ta itu med problemen och saknade inte incitament. Framför allt skapade händelsen samma år, som döptes till massaken vid Parker ´s fort”, en stark opinion för ett kraftfullt agerande mot indianer. Flera vita nybyggare dödades vid en räd mot baptistfamilen Parkers befästa gård vid Navastota River, i ett område som inte normaltbeboddes av indianer även om det formellt tillhörde wichitakonfederationen. Anfallet utfördes av ett blandat krigståg bestående av unga äventyrssugna krigare från fler olika stammar, huvudsakligen Comancher, men även kiwaer, Caddoer Wichita deltog.  Fem vita män dödades, flera kvinnor misshandlades och våldtogs varav 2 senare dog av sina skador. Texas tog med sig 2 vuxna kvinnor Elizabeth Kellogg och Rachel Plummer, samt 3 barn. Ett av barnen var 9 Cynthia Ann Parker som sedermera blev mor till Kwahadicomanchernas sista Hövding Quanah Parker. Detta var veterligen första gången angloamerikanska kvinnor tillfångatogs av Comancher, vilket framkallade en våldsam reaktion, urskillningslöst riktad mot alla indianer.

Fakta taget från Wikipedia


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Klockis TV

Klockradion

Anders

ANDREAS J

Anna

Emma

Jessica

Marcus

Stephan

Susanne
Vensin

Gäst

Våran Gästbok

Klockareverkstadens DC
Ansvarig utgivare:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Webmaster:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Redaktion:   Julia