Onsdagen den 21 februari 2024 - klockan 06:34
Facebook
Vilka är vi?
Vi är ett glatt gäng från Klockareverkstadens dagcenter som vill visa världen hur det är att leva med ett funktionshinder.
Genom denna sida vill vi dela med oss utav våra tankar, idéer och intressen.

Detta är våran blogg!
Skicka insändare
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Sjöröveri och pirater


Anna Nordåker 2013-01-30

Sjöröveri är överfall på främst handelsfartyg i syfte att plundra dem.


Den som bedriver sjöröveri kallas pirat, eller sjörövare. Pirater har funnits så länge människor har färdas på havet. Kapare har skillnad från piraterna sanktionerade med kaparbrev utfärdas av en regering vilket tillät dem att i krigstid attackera fientliga skepp.

Ordet pirat kommer av det latinska ordet prata som härstammar från det grekiska ordet Piera som betyder: ”Försöka”, angripa från roten preil som betyder ”fara”. En av de äldsta definitionerna av ordet pirat, pirate, som kommer i engelska lexikon fastslår att ordet är identiskt med ”ett slags skepp”.  Ordet har också fått moderna betydelser i det att det även exempelvis kan åsyfta personer som illegalt kopierar och distribuerar mjukvara.

Barbareskpiraterna

När Granada föll år 1492 och hela Spanien stod återerövrat, Flydde morerna till Nordafrikas kuster och bilade sig där egna stater. De var törstiga efter hämnd på Spanien åtog sig snart att bedriva sjöröveri i Medelhavet för att hämnas på Spanien och bygga sig nya rikedomar. Barbareskstaterna i Nordafrika blev betydande, och många europeiska länder tvingades betala skatt för att korsarerna från Nordafrika skulle lämna deras fartyg i fred (även Sverige betalade sådan skatt).

Buckanjärerna

Buckanjärerna kom från Hispaniola (den ö som idag utgörs av Haiti och Dominikanskarepubliken) där sjörövarna tidigt fick fäste och grunnade egna små samhällen. Ordet buckanjär kommer från fransmännen på Haiti sätt att röka fisk som kallas för boucan. Ursprungligen utgjorde Buckanjärerna endast en samlig jägare på Hispaniola men benämningen fick vidare betydelse när de också började färdas längs kusterna och lägga sig till och med att plundra Spanska fartyg och båtar. I världshistorien talades det om Buckanjärer som benämning på de pirater som kryssade i Karibien under sjöröveriets guldålder. Man kan också höra talas om flibustiärer på svenska, ett ord som också betecknar Buckanjärerna.

Sjöröveri i modern tid

Sjöröveriet har inte försvunnit från jordens yta trots att det är i internationell lag förbjudet sedan mitten av 1800-talet. Under hela 1900-talet infekterades speciellt persiska viken, sydostasiatiska och östafrikanska farvatten av pirater. De moderna piraterna ger sig på handelsfartyg men även nöjesbåtar, har på senare tid engagerat stora flottstyrkor exempelvis vid Somalias kuster där pirater som opererar i småbåtar och beväpnar sig med handelvapen har orsakat frakttrafiken i området stor skada och dessutom har uppgått stora rubriker i världspressen. Andra tillhåll för pirarter i våra dagar är Nigeria och Indonesien.

Utdrag från pirathistorien

 kvinnliga pirater:

 Det har hela historien funnits kvinnliga sjörövare också är några exempel.

De romerska krigen mot illyriern(220-talet f.kr)före det andra puniska kriget, utkämpades mot en piratdrottning som regerade Illyrien och sände sjörvöarexpeditioner som allvarligt skadade romersk sjöfart. Gotiska prinsessan Alfhilda ska ha ägnat sig åt sjöröveri på östersjön. Lady killigrew ska 1582 ha kapat ett tyskt fartyg vid falmouth. Gustav Vasa dotter Cecilia Vasa finansierade en egen privat flotta för att bedriva kapning. Detta var då ett sätt att dryga ut hushållskassan då man bordade och plundrade utländska fartyg. Fru Ching ledde på1800 talet en piratflotta. Omfattade inte mindre än 500 fartyg, i kinesiska farvatten. Inte kaptener men besättningsmän var Mary Read och Anne Bonny och utklädda till män på Jack Rackhams (Alis Calico Jack) skepp.

 

Piratflaggan

Piratflaggan var kanske den mest berömda sjörövarsymbolen. Sjörövarna under 1600-och 1700-talen designade sina egna flaggor och kändes igen på dem. Piraterna använde sin flagga som signalflagga i syfte att sätta skräck i sina offer och samtidigt identifiera piratkaptenen. Varifrån namnet Jolly Roger kom, har historikerna en rad teorier om; varav den mest roliga är att basfärgen i flaggan ursprungligen var röd (från franskans Jodie rouge-vackert röd) en annan teori är att flaggan ska vara uppnämnd efter den sicilianske kungen Roger II som levde under korstågstiden.

Några berömda pirater och kapare

 • Klaus Störtebecker, pirat i Nordsjön runt år 1400
 • Sir Francis drake engelsk sjöhjälte som deltog i krigen mot Spanien på 1500-talet.
 • John Hawkins engelsk slavhandlare och pirat, Atlanten och Sydamerika, 1500-talet
 • Murat Rakis D.ä. barbareskpirat i Medelhavet, 1500-talet  
 • Piet Heyn holländsk kapare i Kariben tidig 1600-talet
 • Francois I’Ollonais, fransk pirat i Karibien i mitten av 1600-talet
 • Henry Morgan, engelsman som plundrade panama 1671.
 • Svatskägg (Edward Teach). Engelman med bas i Bahamas stupade i strid 1718.
 • William Kvidd engelsman som plundrade i amrekanska farvatten under 1700-tal
 • Bartholomew Roberts, engelsman som plundrade i amerikanska och afrikanska farvatten tidig 1700-tal
 •  Calico Jack (John Rackham), engelsk sjörövare som hade Mary Read och Anne Bonny ombord 1700-tal
 • Lars Gathenheielm, svensk kapare under stora nordiska kriget
 • Robert Surcouf, fransk kapare i Ostindien under napoleonkrigen
 • Jean Lafitte amrekanska sjöhjälte som deltog i 1812 års krig

Fakta taget från wikipedia

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Klockis TV

Klockradion

Anders

ANDREAS J

Anna

Emma

Jessica

Marcus

Stephan

Susanne
Vensin

Gäst

Våran Gästbok

Klockareverkstadens DC
Ansvarig utgivare:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Webmaster:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Redaktion:   Julia