Onsdagen den 21 februari 2024 - klockan 06:33
Facebook
Vilka är vi?
Vi är ett glatt gäng från Klockareverkstadens dagcenter som vill visa världen hur det är att leva med ett funktionshinder.
Genom denna sida vill vi dela med oss utav våra tankar, idéer och intressen.

Detta är våran blogg!
Skicka insändare
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Halloween


Michael Åsenbjörk 2013-10-15

Halloween från engelskans “All Hallows´ evening” .

Alla helgons afton och är en högtid som i sina ursprungsländer friades den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland.

Via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält och nödår, slog den igenom i Sverige under 1990- talets andra hälft.

 En Halloween tradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer, och går runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis, liknade den påsk tradition med påskkärringar som finns i Sverige. Halloween firande är ett modernt fenomen i Sverige det finns omnämnt redan 1950 – och 1960-talen.

Det svenska Halloween firandet kan ses som etablerat och omsetter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.

Halloween friandet är ett modernt fenomen i Sverige. Det finns omnämnt i Sverige redan under 1950 och 60 talet. Bland annat fick ordningspolisen tillkallas vid ett Halloween firande i Stockolm 1961.  Även den svenska skolans läroböcker i engelska kunde förr innehålla ett kapitel om Halloween i engelsktalande länder

Försäljningen av Halloween saker ökade kraftigt under 1991 och spreds till Göteborg och Malmö under 1992 och 1993. 1995 blev Halloween firandet mer allmänt i Sverige. Inte förrän 1997 började firandet uppmärksammas av Svenska tidningar och i övriga detaljhandeln. Under de följande åren och in på 2000 – talet ökade fenomenet mer och mer i Sverige.

Det var inte bara barn som firade, utan det anordnades stora fester för alla åldrar. De flesta har privata fester men även krogar och restauranger satsar ibland. I storstäderna och inom barnverksamheter förekommer firandet fortfarande.

Halloween firas alltid 31 oktober i USA och Storbritannien. Eftersom helgens namn (se ovan) avser dagen (egentligen afton) före allhelgonadagen, en dag som även i Sverige fortfarande infaller den 1 nov, men utan att vara heldag där längre. Det kan råda olika uppfattningar om vilken dag Halloween ska firas på i Sverige. Helgen kan med viss kreativitet även sammanknytas med alla helgons dag. Den helgen kan i Sverige infalla från 31 okt till 6 nov. Halloween fester och anknutna maskerader kan förekomma lite när som helst i slutet av oktober eller början utav november.

 

Fakta taget från Wikipedia


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Klockis TV

Klockradion

Anders

ANDREAS J

Anna

Emma

Jessica

Marcus

Stephan

Susanne
Vensin

Gäst

Våran Gästbok

Klockareverkstadens DC
Ansvarig utgivare:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Webmaster:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Redaktion:   Julia