Söndagen den 3 december 2023 - klockan 14:46
Facebook
Vilka är vi?
Vi är ett glatt gäng från Klockareverkstadens dagcenter som vill visa världen hur det är att leva med ett funktionshinder.
Genom denna sida vill vi dela med oss utav våra tankar, idéer och intressen.

Detta är våran blogg!
Skicka insändare
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Cigaretter


Micke Åsenbjörk 2013-05-23

 

Cigarett eller cigarrett båda är den sedan 1900-talet vanligaste formen av tobaksrökning och bestå av fint skuren tobak inrullad i rör av papper som vid antändning avger en nikotinhaltig rök som sedan inhaleras .

Historia

Cigaretten är en utveckling av cigarren. De första ska ha skapats i Spanien under 100-talet för att ta vara på de orökta bladen i slängda cigarrfimpar . populära blev de först sedan brittiska soldater under Krimkriget lärde sig att rulla cigaretter av sina turkiska kollegor vars vattenpipor hade förstörts av fientlig eld. De kom då på att man kunde rulla in tobaken i papperet som de använde till krutet för att sedan sätta eld på det och röka. Ordet cigarett kommer via franskans cigarett liten cigarr från spanskans cigarro se cigarr. Många forskningsstudier har visat att tobak leder till stora risker att drabbas av bland annat lungcancer, kol, försämrad blodcirkulation och kondition, och inte bara för rökaren utan också för dennes omgivning genom passiv rökning och påverkar ofödda barns hälsa starkt negativt. I Sverige råder rökförbud i lokaler för skol – och barnomsorg, hälso - och sjukvård, allmänna färdmedel, restauranger och servringställen hotell och annat tillfälligt boende samt lokaler dit allmänheten har tillträde, på färdmedel i inrikes kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med sådana färdmedel, vid allmänna sammankomster och tillställningar som till exempel konserter och danser .

Elektrisk cigarett

En elektrisk cigarett är en batteridriven enhet 4 som tillhandahåller rök av en förångad nikotin – eller nikotinfri lösning. Det är ett alternativ till rökbara tobaksprodukter. Förutom ett intag av nikotin innehåller dess ånga smak och ger den fysiska upplevelsen av att röka till exempel tobak, trots att inte någon röktobak eller förbränning är inbladad i en elektrisk cigaretts funktion .

Avfall

Av de 6000 miljarder cigaretter som röks i världen uppskattas att cirka 75 slängs på marken tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper och cigarrettpaket utgör nästan hälften av allt skräp i svenska stadsmiljöer trots att endast 26 av svenskarna röker den regn och vind för ofta fimpar till vattendrag där de påverkar vattenlevande djur och växter som fiskar musslor och alger de små kräftdjuren daphnier, som utgör en viktig del i den marina miljön är mycket känsliga för fimpar. En fimp 8 liter vatten dödar daphierna i vattnet.

 

Fakta taget från Wikipedia


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Klockis TV

Klockradion

Anders

ANDREAS J

Anna

Emma

Jessica

Marcus

Stephan

Susanne
Vensin

Gäst

Våran Gästbok

Klockareverkstadens DC
Ansvarig utgivare:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Webmaster:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Redaktion:   Julia