Söndagen den 26 januari 2025 - klockan 23:26
Facebook
Vilka är vi?
Vi är ett glatt gäng från Klockareverkstadens dagcenter som vill visa världen hur det är att leva med ett funktionshinder.
Genom denna sida vill vi dela med oss utav våra tankar, idéer och intressen.

Detta är våran blogg!
Skicka insändare
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Galärslav


Anna Nordåker 2013-02-06

Jag tycker om att läsa om galärslavar. nu ska jag berätta lite om dessa för er.

Galärslavar var slavar som fick ro galärer med stora åror.

Många galärslavar var strikt talat krigsfångar eller straffångar.

Under senmedeltiden utvecklades galärer vars åror hade fixerad rörelseaxel och där endast ren muskelkraft därför var av betydelse. Det blev vanligt under 1600-talet att använda slavar. Krigsfångar och dömda förbrytare som tvångsarbetskraft.

Efter slaget vid lepanto 1571 började dock tillbakagången för galärerna och system var i bruk fram till 1600-talet då galärerna definitivt fick ge vika för fullriggade segelskepp och avskaffades slutligen i Europa definitivt först under tidigt 1800-tal.

Galärslavarna var ofta placerade på nedre däck. Arbetet var mycket tungt och arbetskrävande. Ofta var slavarna fastkedjade vid sina platser vid årorna för att de inte skulle kunna ta sig därifrån. En trumslagare brukade slå en takt och på detta sätt reglerades hur de skulle ro. Ju fortare trumslagare slog på trumman, ju fortare skulle galärslavarna ro. Om någon galärslav inte rodde fort nog kom det vakter som brukade slå på galärslavarna med piska.

Galärstraffet var ett av de hårdaste straffen. I Turkiet och barbareskstaterna sattes länge kristna fångar som galärroddare. I Frankrike var galärstraffet känt redan på Karl VII:s tid och användes officiellt enda fram till 1748. Då det i någon mån mildares genom införandet av bagno (en typ av fängelse i Frankrike).  

Fakta taget från Wikipedia.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Klockis TV

Klockradion

Anders

ANDREAS J

Anna

Emma

Jessica

Marcus

Stephan

Susanne
Vensin

Gäst

Våran Gästbok

Klockareverkstadens DC
Ansvarig utgivare:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Webmaster:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Redaktion:   Julia