Måndagen den 26 februari 2024 - klockan 22:22
Facebook
Vilka är vi?
Vi är ett glatt gäng från Klockareverkstadens dagcenter som vill visa världen hur det är att leva med ett funktionshinder.
Genom denna sida vill vi dela med oss utav våra tankar, idéer och intressen.

Detta är våran blogg!
Skicka insändare
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Min pappas land Bolivia


Michael Åsenbjörk 2013-09-03


min pappa kommer från Bolivia, så nu tänkte jag berätta lite om Bolivia.

 

Bolivia

Huvudstad: Sucre. 

Officiellt språk: spansk

Statsskick: Republik, blev självständigt från Spanien 1809, erkändes 6augusti 1825.

Gränsar till Chile, Paraguay och Peru. På gränsen mot Peru ligger Titicacasjön som är värdens högst belägna farbara sjö.

Bolivia är uppkallat efter frihetskämpen Simon Bolivar och blev självständigt från Spanien 1825. Landets historia har sedan dess innehållit bland annat nästan 200 regeringsskiften, ofta genom militärkupper och mot kupper. Under 1980 – talet blev Bolivia förhållandevis demokratiskt, men landet har svåra problem med en utbredd fattigdom, social oro och narkotikaproduktion. Landet är ett av de fattigaste i Sydamerika, men är rikt på naturresurser. Där naturgas  är den största exportprodukten . sedan 1980 talet har landet är ett av de fattigaste i

Sydamerika men är rikt på naturresurser där naturgas är den största exportprodukten tack vare den största biologiska mångfalden. Området som nu heter Bolivia kallades tidigare övre Peru eller Charmas och styrdes av vicekungen av Peru som residerade i Lima.

Lianos som är den största regionen utgör 59 procent av landets yta och ligger norr och öser om Cordillera oriental och Cordillera real. Den sträcker sig från foten av Anderna till de lägre delarna av landet vid paraguayfloden. Det är ett slättland med stora skogar. Sjöar och floder i de lägre delarna av den andinska regionen .

Amazonas flodområde täcker en yta på 724000 km 65,9 procent av Bolivias yta området delas med Brasilien, Guyana, Venezuela, Colombia och Peru floderna är tillflöden till många stora sjöar och laguner som till exempel Murillo och Mentiroso som fylls på av Madre de Dios.

Även om Bolivia helt ligger på tropiska breddgrader, varierar de klimataska förutsättningarna, från tropiskt på låglandet till polarklimat i de högre delarna av andarna.

Bolivia är Sydamerikas fattigaste land, detta visas genom en utbredd korruption

och en imperialistisk roll från främmande makter i landet sedan koloniseringen under 1990 talet utvecklades en marknadsorienterad ekonomi i Bolivia, bland annat ingicks ett frihandelsavtal med Mexiko och landet blev medlem i mercosur.

Usa är Bolivias största handelspartner. 2002 exporterade USA varor för 282 miljoner och importerade för 162 miljoner. Bolivias största exportvaror till USA är tenn guld smycken och träprodukter. Bolivias största importer från USA består av datorer, bilar, vete och maskiner. ett bilateralt investeringsavtal mellan Usa och Bolivia skrevs under 2001.

Bolivias regering är strakt beroende av utländsk hjälp för att finansiera utvecklingsprojekt. I slutet av 2002 var Bolivia skylding 45 miljarder till sina utländska kreditgivare varav 16miljarder till andra länder och resten till multilaterala utvecklingsbanker .

 

*fakta taget från Wikipedia

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Klockis TV

Klockradion

Anders

ANDREAS J

Anna

Emma

Jessica

Marcus

Stephan

Susanne
Vensin

Gäst

Våran Gästbok

Klockareverkstadens DC
Ansvarig utgivare:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Webmaster:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Redaktion:   Julia