Onsdagen den 4 oktober 2023 - klockan 14:18
Facebook
Vilka är vi?
Vi är ett glatt gäng från Klockareverkstadens dagcenter som vill visa världen hur det är att leva med ett funktionshinder.
Genom denna sida vill vi dela med oss utav våra tankar, idéer och intressen.

Detta är våran blogg!
Skicka insändare
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Indien


Michael Åsenbjörk 2014-04-29

Republiken Indien är den mest folkrika demokratin i världen. Indien kallas ofta för världens största demokrati.

indiska halvön var hem för industrikulturen och ett område för historia. Fyra stora världsreligioner , hinduismen ,buddhismen, jainismen och sikhismen , uppstod där

medan zoroastrismen judendomen , kristendomen och islam anlände under första årtusendet e.kr. och

formade områdets mångskiftande kultur.

Indien är en förbundsrepublik bestående av 28 delstater och sju unionsterritorier, och en parlamentarisk demokrati. Den har världens tolfte största ekonomi mätt i nominell växande ekonomin 200, men landet lider fotfarande av höga nivåer av fattigdom, analfabetism och undernäring.

 

Indien är ett mångreligiöst, mångspråkigt och multietniskt samhälle som även hyser en mångfald djur och växter i ett antal skyddade områden. Utöver namnet Indien används också Bharat som officiellt namn med jämlik ställning. Hindustan vilket är det persiska ordet för Hinduernas land

och historiskt syftade på norra Indien används också emellanåt för hela Indien, men ansågs mindre passande på republiken Indien, eftersom republiken enligt sin grundlag är en sekulär stat.

 

Under 200-talet f.kr. förenades större delen av Sydasien till Mauryariket av Chandragupta Maurya och blomstrade under Ashoka.

Från 200- talet e.kr under Guptarikets tid, inföll den period som kallas ”Indien guldålder”. Vetenskap och ingenjörskonst, konst, litteratur, astronomi och filosofi blomstrade.

 

Efter invasioner från Centralasien från 900-talet till 11000-talet föll stora delar av norra Indien under Delhisultanatens (1290- 1413) och senare (1526-1707) mogulrikets

styre.

Under Akbar den store upplevde Indien mycket kulturell och ekonomisk framgång, samt religiös harmoni. Från 1500-talet upprättade europeiska länder som Portugal, Nerderländerna ,

Frankrike och Storbritannien handelsstationer och drog senare fördel av interna konflikter för att bilda kolonier i landet.

År 1856 var större delen av Indien under brittiska ostindiska kompaniets kontroll. På1900-talet inledde kongresspartiet Indian National Congress och andra politiska organisationer en landsomfattande kamp för självständighet.

Den indiska ledaren Mahatma Gandhi ledde miljontals människor i nationella kampanjer av icke – våldsamt motstånd.

 

15 augusti 1947 blev Indien en dominion i brittiska samväldet och under ledarskap av premiärminister Jawaharalal Nehrus konstituerande församling antog Indien nya grundlag.

26 november 1949 blev Indien officiellt en sekulär republik i Samväldet efter att grundlagen trätt kraft 26 januari 1950.

 

Med undantag för bergsområden längst i norr har i stort sett hela Indien ett tropiskt monsun-klimat. Från december till och med februari råder nordosmonsunen med mildare väder. Från mars till juni är vädret varm och torrt. Från juni till september råder sydvästmonsunen, vilket innebär rikligt med regn. Slutligen råder det från september till december en period där nederbörden

gradvis minskas klimat varierar från tropiskt i söder till tempererat i norr. Topografin är högplatå

i söder, vidsträckta slätter kring Ganges, öknar i väst och höglänta bergmassiv i norr.

Naturtillgångar är kol, järnmalm, mangan, bauxit krom, naturgas , diamanter träd och

petroleum. Andel uppodlad mark är 54 procent.

 

Fakta taget från wikipedia.

 

 

 

 


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Klockis TV

Klockradion

Anders

ANDREAS J

Anna

Emma

Jessica

Marcus

Stephan

Susanne
Vensin

Gäst

Våran Gästbok

Klockareverkstadens DC
Ansvarig utgivare:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Webmaster:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Redaktion:   Julia